Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kontrolka Check engine

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam koledzy,

Jako ze miałem problem z 'mrugającymi' palnikami postanowiłem wymontować reflektory i przyjrzeć się przetwornicom. Do wymontowania reflektorów musiałem zdjąć zderzak, odpiąć wtyczkę filtra powietrza i wtyczki reflektorów.

Po złożeniu wszystkiego do kupy i odpaleniu wszystkie kontrolki gasną (to było wczoraj).

Dzis rano po odpaleniu kontrolka CHECK ENGINE nie gaśnie, jakieś pomysły co do przyczyny? Niestety nie mam możliwości podłączenia do VAGa i zrobienia logów.

Opublikowano

mam nadzieje ,że w trakcie modu nie grzebałeś kluczykiem przy stacyjce???spróbuj na 20min odłączyć klemy na akumulatorze jeżeli jest za to odpowiedzialny pojedyńczy bład ktorego już nie ma to po podlaczeniu aku po ok 20 min powinien zniknąć jezeli nadal błąd bedzie sie palił potrzebny vag

Opublikowano

Grzebałem :(

Podczas zakładania zderzaka i reflektorów była mala mżawka. Poruszyłem jakieś ustrojstwo przy silniku (albo nacisnąłem przycisk na kluczyku - miałem go w kieszeni) i wszystkie szyby mi się opuściły. Musiałem przekręcić kluczyk żeby je pozamykać.

Spróbuję odłączyć klemy na pol godziny, może to coś da. Dzieki za rade :)

Opublikowano

WIEM KOLEGO że napewno jak były odłączone lampy jak przekreciłeś kluczyk bedziesz musiał ustawić lampy poszukaj na forum tu pisze jak to zrobić

Opublikowano

Ale błąd ustawienia lamp chyba sygnalizuje ikona na Fisie... bynajmniej ja tak miałem jak przy ściąganiu wahacza odłączyłem czujnik od położenia auta (samopoziom)..

Opublikowano

Odpiąłem baterie na 45 minut. CHECK ENGINE zniknął, kluczyk się rozkodował i pojawiła się kontrolka ESP. Pojeżdżę jeszcze dzisiaj, możne zniknie. Co do ustawienia reflektorów - żadna kontrolka tego nie sygnalizuje (nie wiem czy powinna).

Opublikowano

ESP zniknie po przejechaniu kilkuset metrów, skręceniu i przyhamowaniu :) a ta informacja o niesprawnie działającym samopoziomowaniu wygląda tak: 01_207.jpg

Opublikowano

kolego GEXON no to już jesteśmy w domu esp zniknie a kluczyk po pewnym czasie wróci do normy spokojnie przerabiałem to nie jednokrotnie

wyglada na to ze był to jednorazowy krotki błąd(blad był zniknoł ale swiecił sie nadal chodz go już nie było)

Opublikowano

Z CHECK ENGINE jesteśmy w domu :)

ESP zniknęło tak jak napisał lizik - dzięki.

Natomiast problem 'mrugających' reflektorów pozostał. Poczyściłem wszystkie kostki reflektorów i przetwornic -nic to nie dało. Co najgorsze nie ma na to rady ani na forum ani nigdzie indziej :|

P.S. Co do kluczyka, to wsadziłem go do stacyjki przekręciłem zapłon do pozycji ON (bez odpalania) i przytrzymałem przycisk zamykania przez 10 s. Potem wyłączyłem zapłon. Działa od razu i nie trzeba czekać aż wróci do normy. Tak od zawszosci robiłem w moim peugocie :)