Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Parkowanie - ręczny +/- bieg ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej,

Pewnie już było pierdylion razy, ale że ręczny w tym aucie jest 'na przycisk' to może jest inaczej ...

Moje pytanie, to czy parkując lepiej zostawiać auto na biegu 1/wstecz zamiast na 'przyciskowym' ręcznym czy też może na odwrót, a może oba na raz ?

Nie powiem, że znaczenie ma też utrudnienie odholowania auta ...

Czym skutkuje zostawianie auta na biegu w mrozy/gorąc a czym zostawiając na ręcznym też w skrajnych warunkach pogodowych ?

Opublikowano

Nie wiem jak tam z ręcznymi na guziki. Ja zwykle po zaciągnięciu ręcznego hamulca odruchowo wrzucam wsteczny jeżeli stoje na górce maską w dół lub na 1 jeśli stoję maską do góry. Rzeczywiście w autach z napędem na przód takie rozwiązanie utrudnia bardziej zjechaniu samochodu z górki niż odholowaniu. Odholować można każdy samochód poprzez wstawienie go na samochód holujący za pomocą HDS-u

I według mnie skutkuje niczym

Opublikowano
  • Autor

Z doświadczenia ze starszymi autami, robię dokładnie tak samo - chociaż na ręcznym raczej na mrozie/słońcu nie zostawiałem, bo to mu nigdy nie służyło. Natomiast technika idzie do przodu i może teraz zostawiania na biegu szkodzi skrzyni, gdybym miał wybierać to wolę zepsuty ręczny niż trafioną skrzynię ...

Opublikowano
Nie wiem jak tam z ręcznymi na guziki. Ja zwykle po zaciągnięciu ręcznego hamulca odruchowo wrzucam wsteczny jeżeli stoje na górce maską w dół lub na 1 jeśli stoję maską do góry. Rzeczywiście w autach z napędem na przód takie rozwiązanie utrudnia bardziej zjechaniu samochodu z górki niż odholowaniu. Odholować można każdy samochód poprzez wstawienie go na samochód holujący za pomocą HDS-u

I według mnie skutkuje niczym

A jaką daje nam to różnice jaki bieg wbijesz pod górkę czy górki - nie kumam??

Zaciągać zawsze ręczny bo po to jest a bieg jak kto woli bez różnicy czy z górki czy pod górkę .

Opublikowano

z elekrtrycznym recznym trzeba uwazac w zime bo woda w okolicach zaciskow podczas postoju moze przymarznac i gdy nawet spuscimy z hamulca to woda tam zamarznieta bd moj tata tak mial w tiguanie. ja w swojej a4 w lato zaciagam reczny i bieg a w zime tylko bieg :)

Opublikowano

3 lata mam elektryczny hamulec ręczny i nigdy nie miałem z nim problemu.

Opublikowano

ja zawsze od wiosny do jesieni zostawiam zawsze na ręcznym a póżniej na biegu , a odnośnie zimy i mrozy to zostawiam tylko wyłącznie na biegu gdyż linka hamulca ręcznego może zamrozić się i wtedy możemy nie ruszyć z miejsca