Gilbert1990 Opublikowano 27 Listopada 2013 Opublikowano 27 Listopada 2013 Witam! Niestety w mojej a4, po dłuższej jeździe przestały wskakiwać wszystkie biegi, trzeba było odczekać, aż się schłodzi. Mechanik zalecił mi wymianę oleju skrzyni biegów. Kupiłem 3L oleju Castrol Syntrans Transaxle 75w-90 spełniający wymogi G 052 911 i 2 tubki dodatku Liqui Moly Getriebeöl-Additiv. Przed spuszczeniem oleju, przejechałem gdzieś 20km, żeby rozgrzać olej i z syfem go wylać. Okazało się że mechanik spuścił czarny, zużyty olej, aż chwycił się za głowę. Po wystygnięciu nie przypominało to oleju, nie było gęste "tłuste". Typ skrzyni biegów to EEN, wlazło do niej około 2,6L + dwie tubki dodatku. Biegi wchodzą gładziej, lecz nie mam na razie możliwości rozgrzać skrzyni by dokładnie ją sprawdzić. Czy objawy nie wchodzących biegów w rozgrzanej skrzyni biegów, może być inna przyczyna? Tak dla informacji: - Producenci skrzyń biegów zalecają wymianę oleju co 70 000km lub co 5 lat (informacja od firmy regenerujące skrzynie biegów); - Producenci olejów, w moim przypadku Castrol przewiduje trwałość właściwości oleju na 5 lat; - Przy zakupie oleju trzeba zwrócić uwagę na datę produkcji i najlepiej upewnić się, że są oryginalne (najlepiej zakupić u autoryzowanego dystrybutora). Firma X chciała mi wcisnąć 6 letni olej w hiper promocyjnej cenie.
alf Opublikowano 28 Listopada 2013 Opublikowano 28 Listopada 2013 No to już wiesz że olej w skrzyni się wymienia, bo na forum jest sporo znawców którzy wierzą że olej w skrzyni z czasem dojrzewa i wręcz się uszlachetnia. Nie dawno miałem problem z wrzucaniem biegów i okazało się że posypało się łożysko igiełkowe. Jedenego dnia nie mogłem wrzucić żadnego biegu a drugiego jak mechanik zabierał auto to wszystko było ok. Olej w skrzyni wymieniłem choć producent nie zalecał. Tylko producent myślał o niemieckim użytkowniku który nie jeździ autem 16 letnim.
Gilbert1990 Opublikowano 28 Listopada 2013 Autor Opublikowano 28 Listopada 2013 No niestety "poci się" i kapnie raz na dobę z skrzyni (między silnikiem a skrzynią). Po rozmowie telefonicznej ustalona cena 250zł
Rekomendowane odpowiedzi