Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dziwny dzwiek przy odpalaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pisalem w innym watku ale nijak mial sie do dzialu w ktorym jest.. moze tu bedzie lepiej :wink:

Po wymianie sztywnego kola alternatora na sprzegiełko zaczelo cos wyc, wiec wywalilem myslac ze moze to owe sprzegiełko ale na moim starym sztywnym kole alternatora tez wyje. A dokladnie to jadac cos kolo ~2 tys obr. słychac jak by tarlo,wylo, obcieralo cos.. Pomyslalem sobie pewnie wadliwe sprzegielko chodz nowe. Wyjelem znowu alternator, wsadzilem stare sztywne kolo i co.. znowu wyje, obciera, trze cos w silniku o okolicac 2 tys obr. a znikajacy powyzej 3.5 tys obr. A od paru dni zaczelo nawet rano tak trzec, wyc, itd.. I teraz znowu problem dzwiekowy uwa mac :kwasny: Postaralem sie jakos to nagrac, moze ktos to wychwyci.. nie usmiecha mi sie znowu wymieniac pol samochodu .. Uwalony alternatora montujac sprzegiełko ? ( Oryg. nie bylo sprzegiełka, a kupowalem napewno dobre i wlasciwe ). 4 m-ce temu wymieniana pompa wody, lozysko od wiskozy, wiskoze, napinacz paska wielor. i pompa wspomagania rowniez, alternator byl regenerowany na nowe lozyska itd. pasek rowniez zmieniany.. ) Jakies pomysly ?:eusathink:

https://www.youtube.com/watch?v=fwqZYV9H-1E

https://www.youtube.com/watch?v=2hRxyrNQvl0

https://www.youtube.com/watch?v=BNF0gaHWSI0

Opublikowano

u ojca w punto jak był pasek za bardzo napięty to identyczne wył alternator, na zicher jakieś łożysko od spodu zobacz,kiedy pompe wody wymieniałes?

Opublikowano
  • Autor

W sierpniu tego roku.. kolo pasowe walu rowniez wymienilem, pompe wody, napinacz paska wielorow. lozysko wiskozy, wiskoze, pompe wspomagania oraz regenerowalem altek aby miec wszystko z glowy za jednym zamachem bo mialem pewne problemy z popiskiwaniem ale okazalo sie ze to waz od wspomagania, ale podczas wczesniejszych przyczyn wyeliminowania zalozylem rowniez sprzegielko alternatora i od tamtej pory mam te problemy. Nawet po zmianie na zwykle kolo usterka zostala wiec cos musialo dostac luzu i wyje.. ale co.. eh..

View image: dsc 0581

ac75d58f1

Opublikowano

od dołu nagraj jak masz możliwość :wink:

Opublikowano

Obadaj pompę wspomagania .

Opublikowano
  • Autor

Jutro z rana nagram filmik od dolu.. probowalem przykladac do ucha jakis kijek ale nie slysze jakiegos szorowania, gdy odpale to powyje z 2 min i przestaje i pozniej tylko odzywa sie podczas ~2 tys obr. powyzej zanika. Pompa wspomagania rowniez byla wymieniana co oczywiscie nie gwarantuje ze jest w 100% sprawna. Dziwne jest to ze zaczelo sie to dziac po zalozeniu sprzegielka.. albo pasek dostal albo napinacz, chodz pracuje raczej dobrze, albo alternator na walku i dostal przekosu i zaciera lozysko, albo pompa wody gdy zimna to tak wyje a pozniej juz nie.. snuc mozna rozne teorie, najwazniejsze aby znowu nie zmieniac wszystkich podzespolów.

---------- Post dopisany 01-12-2013 at 20:18 ---------- Poprzedni post napisany 28-11-2013 at 22:41 ----------

Powracam do tematu.. nagralem film od dolu ale nic nie bylo widac na nim bo ostrosci nie chwycil i szum od wisko zaklocil caly filmik. Na drugi dzien postaralem sie nagrac filmik gdy zdjelem pasek z napinacza i kij go wie.. niby troche szumi alter. ale sa pewne granice.. pozniej myslalem ze moze pompa wody, niby ciezko chodzi obracajac walek z paskiem ale to bardziej gumowy dzwiek ( paska ) aczkolwiek... latwo obracac nie bylo i opor byl.. Pompa wspomagania watpie bo gdy tak wyje i krecac kierownica nie ma roznicy. Napewno dodajac gazu dzwiek cichnie a na obrotach jalowych powraca.. jadac slychac dzwiek nadal przy 2 tys obr. :eusathink:

https://www.youtube.com/watch?v=RRLUrpoxET8

https://www.youtube.com/watch?v=gl9hNeqqIXE

Opublikowano

Wszystko powymieniane i takie cyrki się dzieją.Też tak kiedyś miałem ale nie przy Audi po wymianie rozrządu coś piszczało 10 razy rozrząd rozbierałem aż w końcu po miesiącu przestało.

Opublikowano
  • Autor

Zostaje mi jezdzic i czekac az przejdzie albo da lepsze pole manewru do diagnozy albo siadzie i bede wiedzial co wymienic. Nie mam zmiaru znowu wrozyc z kuli i wymieniac po koleji. :facepalm:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
a masz cos takiego ?
Opublikowano

Co to tak hałasuje

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

KYLOMC, chyba mam inny dzwiek, zreszta ciezko po tym filmiku nawet dzwiek porównac bo jak by w wodzie byl nagrywany :wink: . Dalej z rana mam takie problemy i przy obrotach 2 tys obr. i naprawde nie mam pojecia co to moze byc.. probowalem troche woda polac strzykawka na pasek, nic to nie dalo, pozniej luzowalem delikatnie napinacz bez roznicy.. nie wiem. :think2:

---------- Post dopisany 02-01-2014 at 22:32 ---------- Poprzedni post napisany 15-12-2013 at 12:41 ----------

Odswiezam... nadal nie rozwiazalem problemu i nie wiem gdzie dokladnie tego szukac.. daje jeszcze dwa filmiki, pierwszy dalej z tym wyciem a drugi jak silnik jest juz cieply, lancuszek daje troche znac ale jest jeszcze chyba w miare ok.

MOV 1259 - YouTube

MOV 1255 - YouTube

1. I do tego mam dwa pytanie, zbadac cisnienie oleju ? Na cieplym wszystko jest ok. Jak wykrece czujnik cisnienia oleju to bedzie sie saczyl olej ? Miernik pozycze od mechanika i sam sprawdze wiec chcialbym sie wrazie czego do tego przygotowac.

2. Czy jak bym chcial zdjac pasek wielorowkowy to musze go zdjac z kola pasowego a jednoczesnie paski z klimy ? Czy da sie jakos inaczej odpalic dla testow bez osprzetu na pasku prowadzacym alternator itd.

Niestety do wszystkich czynnosci jestem zmuszony robic od gory bo brak kanalu w garazu :kwasny:

Opublikowano

Sprawdz napinacz paska klimy.

Ja założyłem nowy Swaga i po 3 miesiącach zaczal sie odzywać :facepalm:

Opublikowano

proponuje zdjąć pasek z alternatora i klimy i zobaczyć co będzie się działa

Opublikowano
  • Autor

I od tego chyba zaczne, napinacz klimy raczej bym ominal bo dla testu gdy tak z rana wylo to wlaczylem klimatyzacje i roznicy w dzwieku nie bylo.

Podpowie ktos jak bez inwazyjnie zdjac pasek wielorowkowy aby moc odpalic ? Brak kanalu tutaj jest duzym minusem i jesli sam nie dojde od gory to chyba bedzie trzeba podjechac na kanal. Dzwiek jest taki jak by cos przewalalo a po paru sekundach przestaje i tylko podczas jazdy slychac, moze to pasek bo boscha chodz ma tylko 3 mce.

Wypalcowane z Asusa Memo Pada

Opublikowano

A ja bym dał sobie reke odciac ze to rolka na alternatorze -choc czytam co piszesz.

Kurde ja mialem taki sam dzwiek przy padnietym sprzegiełku

Opublikowano
  • Autor

Wytargałem dzis po poludniu alternator, jutro mam podrzucic do znajomego to go rozbebeszy ale nie oczekuje tu wielkich zmian, regeneracje z wymiana wszystkiego w altku byla robiona w wakacje, chodz nie ukrywam ze chcialbym aby cos w nim bylo i bylo juz cisza i spokoj :wink: . Nakrecilem filmik, tylko musicie glosniej zrobic glosniki, i teraz zastanawiam sie jeszcze nad pompa wody/wspomaganiem krecac kolem od wspomagania jest pewien opor, widac to na filmiku, jest luz luz luz a pozniej ciezko idzie i pozniej znowu luz luz i znowu ciezko.. mysle ze tak byc nie powinno.. jak to nie alternator to oddaje samochod do znajomego, moje moce bez kanalu dobiegna konca..

MOV 1266 - YouTube

Ps. A, nakrece sie tych filmikow :facepalm:

Opublikowano

czekam na rezultaty i oby faktycznie alternator

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

Niestety to nie alternator :wallbash:

Regenerowalem wszystko w nim w wakacje i nadal wyglada w srodku jak nowy. Luzow brak, lozyska cichutkie, a to co na filmiku delikatnie szura do szczotki ktore rowniez sa jak nowe, bieznie nie wytarte. Nie ma sie do czego przyczepic. Teraz to kij go wie, chyba trzeba gdzies na kanal podjechac i zwalic pasek pompy wody bo od gory to az tak gibkich dloni nie mam, a wiec dalej bede kombinowal.. rozmawialem z mechanikiem to oczywiscie " olac to " rozsypie sie to bedzie wiadomo co.. a ja jakos nie lubie jak cos mi wyje z rana.. ah.

---------- Post dopisany 15-02-2014 at 09:31 ---------- Poprzedni post napisany 08-01-2014 at 22:59 ----------

Wracam.. nadal z tymi dzwiekami jezdze, tylko teraz z wlaczonym radiem :grin:

.. ale do setna.. bylem u mechanika i ciezko bylo stwierdzic, powiedzial ze jak by za mocno wisko bylo scisniete a dokladnie pasek wielorowkowy, i mowil zebym najlepiej zostawil samochod ale poki co samochod potrzebny mi jest i rano i w dzien i wieczorem wiec musze narazie tak jezdzic i mam pewne pytanie do was, czy tak powinien wygladac pasek po okolo 3 tys km (foto nizej)

DSC_1318.jpg

DSC_1319.jpg

Jak widac na zdjeciu na pasku sa slady napinacza jak by takie bieznie, wyczuwalne pod palcem przeskoki, moze nie mega duze ale czuc.. i teraz pytanie wtf ? Napinacz nowy INA okolo 6 m-cy tylko moze po nalozeniu i zdjeciu sprzegielka alternatora pasek sie wyciagnal i napinacz dociska na maxa ? No bo przeciez nie moge slabiej/mocniej napiac napinacz paska wielorowkowego.. :eusathink:

Opublikowano

u mnie pasek identycznie wyglada i tez wymieniałem go jakies 4 tys km temu. po pierwszym filmie wnioskuje ze to pompa wspomagania ona tak wyje przerabiałem to u siebie . u mnie nie dosc ze pompa wyła to jeszcze i napinacz paska klimy

---------- Post dopisany at 10:04 ---------- Poprzedni post napisany at 10:03 ----------

na bank pompa wspomagania

Opublikowano
  • Autor

1:0 dla Tomka ( devastation ) :decayed:

Sprawdz napinacz paska klimy.

Ja założyłem nowy Swaga i po 3 miesiącach zaczal sie odzywać :facepalm:

Wczoraj zwalilem napinacz od klimy i pasek i cisza, odpalam cichutki samochod, i przy obrotach jest super, pokrecilem sie dzis caly dzien i coz, nie ma wycia. I teraz albo napinacz albo sprezarka od klimy. Krecac teraz rolka od napinacza kreci sie cicho ale ma lekki luz osiowy co pod napieciem pewnie niezle daje popalic. I tak oto napinacz INA w niecaly rok stracil swoja zywotnosc a montaz byl raczej ksiazkowo napinany. Za tydzien sie tym tematem zajme bo poki co za pare dni lece w trase a klima i tak ponizej 5* nie dziala wiec spokojnie.. :decayed: