Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Sprężyny 1BE vs Eibach Pro Kit -30.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zastanawiam się nad zmianą sprężyn z mojego fabrycznego zawieszenia 1BE na Eibacha Pro Kit -30. Obecnie mam jak większość użytkowników 1BE przód trochę wyżej niż tył co mnie bardzo denerwuje stąd chęć zmiany sprężyn. Czy po zmianie auto będzie równo stało i czy będzie to faktycznie ok -30mm względem 1BA? Jak będzie z komfortem jazdy i prowadzeniem względem obecnych 1BE? Zastanawiam się również na FK ale obawiam się, że będzie za twardo.

Opublikowano

Pretor, Eibach jest za***isty ale Ci to siadzie to też nie jest w 100% pewne, masz przykład u Egona i Mańka tylko że Egon ma amorki 1BA a Maniek 1BV. Raczej siądzie Ci ładnie jak u Mańka bo masz też amorki o skróconym skoku a jeśli chodzi o komfort to nie ma prawie żadnej różnicy, one są progresywne więc jak nie wjeżdżasz w większe dziury to zachowują się komfortowo :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Komfort jest taki sam jak na 1BE czy bardziej miękko czy bardziej twardo? W zakrętach auto mniej się przechyla? Obawiam się, że znowu mi tył bardziej będzie siedział bo fabrycznie mam z przodu klasę wagową 7 a z tyłu 10 i auto z tyłu mocno siedziało więc 1.5 roku temu z tyłu założyłem klasę wagową 11 i poniosło się ok 5mm ale dalej tył bardziej siedzi. Te same sprężyny miał przez parę miesięcy założone Andrzej (SRB 38VX) jeszcze w B7 gdzie u niego tył stał dość wysoko. Przy kupnie sprężyn np. Eibacha podaje się nacisk na oś i dobierają je jakoś żeby auto równo stało czy mają uniwersalne np. do 1,9/2,0 TDI?

Opublikowano

Z tego, co się czyta, to Pro-Kit jest znacznie bardziej komfortowy niż ori 1BE i lepiej wybiera nierówności. Napisz do kolegi miron78 - On u siebie robił ten sam zabieg - 1BE na Pro-Kit i z tego co widziałem, jest zadowolony.

---------- Post dopisany at 21:08 ---------- Poprzedni post napisany at 21:07 ----------

Tym bardziej na plus, że auto siada równomiernie i nie wygląda jak koza

Opublikowano

Piotrek, ja miałem porównanie do 1BA i nie zauważyłem drastycznej zmiany komfortu, prowadzenia mega na duży plus. Przesiadka z 1BE to na komforcie nie stracisz a na prowadzeniu jeszcze zyskasz. Nie wiem czy gadałeś z Mironem ale on też jest mega zadowolony, Maniek również. U Egona troszkę przód siadł za mało le jestem na 100% pewny że to wina amorków 1BA :wink:

Z tego co pamiętam przód z dwójką a tył sprawdź czy do kombi nie jest inny :decayed:

---------- Post dopisany at 22:09 ---------- Poprzedni post napisany at 22:08 ----------

Sorki, teraz skojarzyłem że Egon i Maniek ma H&R a Miron i ja mieliśmy Eibacha :wink:

Opublikowano
  • Autor

Czyli na Eibachu jest podobny lub nawet lepszy komfort niż na 1BE :eusathink:. Trochę się obawiam czy nie stracę na prowadzeniu szczególnie w zakrętach np. na nierównej drodze. To może zapytam inaczej, jakie sprężyny moglibyście mi polecić na których komfort jest podobny lub minimalnie gorszy ale prowadzenie szczególnie w zakrętach znacznie lepsze. Rozmawiałem z Andrzejem (SRB 38VX) który miał w B7 i ma teraz w B8 FK i mówił że prowadzenie jest mega, ale komfortu brak co też nie do końca mi pasuje. Są jakieś springi które jaką kompromis między prowadzeniem a komfortem?

Opublikowano
Czyli na Eibachu jest podobny lub nawet lepszy komfort niż na 1BE :eusathink:. Trochę się obawiam czy nie stracę na prowadzeniu szczególnie w zakrętach np. na nierównej drodze. To może zapytam inaczej, jakie sprężyny moglibyście mi polecić na których komfort jest podobny lub minimalnie gorszy ale prowadzenie szczególnie w zakrętach znacznie lepsze. Rozmawiałem z Andrzejem (SRB 38VX) który miał w B7 i ma teraz w B8 FK i mówił że prowadzenie jest mega, ale komfortu brak co też nie do końca mi pasuje. Są jakieś springi które jaką kompromis między prowadzeniem a komfortem?

jeździłem tym golasem.....bardzo dobrze się to prowadziło....komfort bardzo dobry.......pamiętaj ,że on śmigał cały czas na 18"...a to wbrew pozorom jest ważne

a po dziurach to nawet na 1ba będzie trzęsło czasem :wink:

bierz to co miał Andrzej....idealnie to siedziało ,a w prowadzeniu bajka :naughty:

Opublikowano
  • Autor

Arturze rozmawialiśmy parę dni temu, ale Ty masz bardzo subiektywne odczucia co do komfortu bo w Twoim aucie jest dość twardo i dla Ciebie to co było u Andrzeja jest w miarę komfortowo, a on sam mi mówił że ma specjalne plomby robione żeby mu nie powypadały :decayed:.

Opublikowano

Przecież Ci piszę cały czas że Eibach jest genialny, w prowadzeniu znacznie lepszy od serii a komfort na niewielkich nierównościach ten sam. Tylko w wypadku dużych dziur czuć że jest sztywniej, dlatego wg mnie charakterystyka sprężyn progresywnych jest o niebo lepsza niż zwykłych. Pogadaj z Mironem, powie Ci to samo :wink:

Opublikowano
  • Autor

Dzięki Tomku :wink:

Sony Xperia

Opublikowano

Co do siadania to jest różnie. Ja zmieniałem z 1be na eibach sportline 45/30 i dalej minimalnie tył siedzi niżej niż przód.

Opublikowano
Co do siadania to jest różnie. Ja zmieniałem z 1be na eibach sportline 45/30 i dalej minimalnie tył siedzi niżej niż przód.

A te przednie miałeś dobrze wagowo dobrane? Nie chce mi się wierzyć aby była aż taka różnica :kwasny:

Opublikowano

Przy 1be tył siedział 2cm niżej niż przód teraz tylko 0,5cm. Trzeba na tył z powrotem wrzucić be i będzie idealnie:decayed:

Opublikowano
  • Autor
Przy 1be tył siedział 2cm niżej niż przód teraz tylko 0,5cm. Trzeba na tył z powrotem wrzucić be i będzie idealnie:decayed:

Tego się właśnie obawiam. Teraz mam przód wyżej o 7mm i strasznie mnie to drażni dlatego między innymi chcę zmienić springi. Mikołaj a jak z prowadzeniem auta po zmianie z 1BE na eibacha?

Sony Xperia

Opublikowano

Jak dla mnie dużo lepiej (sztywniej):banan:, komfort się nieznacznie obniżył. Tylko u mnie poszły springi eibacha + nowe amory pod 1be + komplet wahaczy przód + stabilizator tył od rs'a wszystko w komplecie więc moje odczucia mogą być niemiarodajne. Ja będę wrzucał na tył z powrotem 1be. Na twoim miejscu zmienił bym sam przód powinien się wtedy wyrównać.

Opublikowano
Jak dla mnie dużo lepiej (sztywniej):banan:, komfort się nieznacznie obniżył. Tylko u mnie poszły springi eibacha + nowe amory pod 1be + komplet wahaczy przód + stabilizator tył od rs'a wszystko w komplecie więc moje odczucia mogą być niemiarodajne. Ja będę wrzucał na tył z powrotem 1be. Na twoim miejscu zmienił bym sam przód powinien się wtedy wyrównać.

No i się wyjaśniło :decayed:

Jakie amorki kupiłeś?

Na ori 1BE powinno siąść równo :wink:

Opublikowano

Monroe reflex E2054 - przód

monroe reflex E1284 - tył

Opublikowano

Sprawdzałem w Etce, teoretycznie jest to zamiennik do 1BE, kwestia teraz tylko tego czy aby na pewno :wink:

Opublikowano

Witam panowie ja latam u siebie na eibachu już 2 sezon i jest genialny siedzi równo auto i bardzo dobrze się prowadzi przy 18/40/225 nie ma taczki :decayed: jak dla minie jest komfortowo:)

Opublikowano
Witam panowie ja latam u siebie na eibachu już 2 sezon i jest genialny siedzi równo auto i bardzo dobrze się prowadzi przy 18/40/225 nie ma taczki :decayed: jak dla minie jest komfortowo:)

Wychodzi na to ,że...nie dość ,że będzie eibach ....to jeszcze 18" :decayed:

wysłane z one v :)