Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

1.9 115PS podniesienie mocy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich - oto moja historia i wiążące się z nią pytania.

Oddałem niedawno auto do zakładu w celu usunięcia problemu z dpf. wraz z usługa specjaliści zaproponowali podniesienie mocy - w "pakiecie" taniej. Z początku byłem sceptycznie nastawiony ale postanowiłem spróbować - mam różne mnie lub bardziej pozytywne doświadczenia z eksploatacja aut po "pracach silnikowych".

Po zakończonej usłudze otrzymałem tylko taki oto wykres z hamowni / który swoja drogą wyglądał jak ksero już wcześniej przygotowanego chiptuningu/ - i tutaj pytanie czy to faktycznie odpowiada temu silnikowi - wartość bazowa po zdjęciu dpf to wg. tego wykresu 121PS [325Nm].

Ostatnia faza podnoszenia mocy wskazuje wartości 144PS [375Nm].

Czy te wartości są możliwe do uzyskania dla tego silnika - czy są bezpieczne ?

Czy mógłby się ktoś z was wypowiedzieć kto miał do czynienia z tym silnikiem 1.9 brb 115PS.

hamownia_a4_b7.jpg

Opublikowano

U mnie było podobnie, po zdjęciu DPFa około 122KM potem kilka prób i map do ustawienia końcowej mapy.

Generalnie 150KM powiedzmy na seryjnych gratach i dobrze poprowadzonym momencie jest ok dla tego silnika jak i sprzęgła.

Jedyne co to za dużo mi kopci więc czeka mnie mały remapik, ale to po uporaniu się z turbinką bo zaczęła śpiewać sobie i łapać overboosty :grin: (zadziało się to kilka miesięcy po sofcie i padnięciu czujnika sprzęgła)

Choć jak tak patrzę tych Nm sporo Ci nabili... jaka hamownia? inercja czy maha?

Opublikowano

Mój brb jest po takim zabiegu, tzn. pól-zabiegu :).

Pól gdyż został dpf a podniesienie mocy wyszło przy okazji regeneracji turbiny. Właściwie to na odwrót, dla podniesienia mocy regenerowałem turbinę, przycinały się kierownice a w zakładzie nie chcieli czyścić/czyszczonej gdyż mieli przypadki reklamacji po jakimś czasie.

U mnie wyjściowo miałem 115 km i 275Nm (fabrycznie 285 powinno być) a teraz mam zdaje się 133km i 332Nm. U Ciebie ten moment wyjściowy to coś duży, ale parametry końcowe zdecydowanie bezpieczne. Nie wiem tylko jak z trwałością sprzęgła przy tak sporym momencie, ale pewnie wszystko zależny od stylu jazdy.

Opublikowano
  • Autor

No ja już z turbinka miałem do czynienia - zdecydowałem się na regeneracje w jednej z lokalnych firm - mam nadzieje ze swoje posłuży :wink:

Szczerze to nie wiem czy jest to inercja czy maha ? Ze zdjęć cos można wywnioskować ?

hamownia_1.jpg

hamownia_2.jpg

hamownia_3.jpg

Opublikowano

Inercyjna to jest przenośna, gdzie test robisz w naturalnych warunkach (czyli opory związane z wiatrem itp).

Opublikowano

Są dwie wersje hamowni podwoziowej (zdjęcie wyżej)-inercyjna bez hamulca elektrowirowego i obciążeniowa z hamulcem ........maha to firma , producent hamowni ....ta wyżej na zdjęciu to nie maha ......

Opublikowano

Ostatnia faza podnoszenia mocy wskazuje wartości 144PS [375Nm].

taka wartośc momentu dla serynego BRB po samym programie to zbyt optymistyczna wartość ...