bogdan_kr Opublikowano 19 Grudnia 2013 Opublikowano 19 Grudnia 2013 Witam forumowiczów, miałem problem ze swoim A4, ale ponieważ udało mi się go w miarę normalnie rozwiązać, chciałbym podzielić się szczegółami :-) Audi A4 B5, rok 2000, silnik 1,9 TDI 115 KM, kod silnika AJM Silnik stracił nieco mocy. Oprócz tego podczas dodawania gazu/przyspieszania, w zasadzie bez względu na „ilość” gazu, dawało się odczuć dodatkowe spadki/falowania mocy. Pisząc falowania mam na myśli występujące po sobie cyklicznie kilkukrotne spadki mocy. Działo się to mniej więcej w zakresie obrotów od 1200 wzwyż. Podczas falowania/spadku mocy z rury wydechowej wylatywało dużo czarnego dymu. Nie miała znaczenia temperatura zewnętrzna (-4 - +15) czy temperatura silnika (0 - 90). Przy dodawaniu gazu/przyspieszaniu dodatkowo słyszalny był niekiedy lekki szum/syk dochodzący prawdopodobnie z lewej strony komory silnika. Rozwiązaniem była wymiana przewodu intercoolera, który okazał się pęknięty na jednym ze zgięć :-) Ponieważ rura ta wyglądała na oryginalną wychodzi na to, że wytrzymała 13 lat. Pozdrowienia!
Rekomendowane odpowiedzi