Opublikowano 21 Grudnia 201312 l Nie mogę odpowiedzieć sobie na pytanie co jest przyczyną dźwięku wydobywającego się z okolic silnika i sprężarki. Są to dwa różne typy dźwięku, które słychać na podanym filmiku. Chrobotanie( ustępuje po rozgrzaniu silnika) i świszczenie.
Opublikowano 21 Grudnia 201312 l Auto idzie normalnie? Sprawdź dokładnie kolektor. AEB miały problem z jego pękaniem i może spaliny gdzieś się wydostają.
Opublikowano 22 Grudnia 201312 l Autor Czy auto normalnie idzie? Ja nim sporadycznie jeżdżę. Z opowieści taty to autko wcześniej zbierało się lepiej czyt. dostawało lepszego kopa na niższych obrotach. Teraz trzeba je wyżej podciągnąć.
Opublikowano 22 Grudnia 201312 l Powiedziałbym że może łopatki turbo ocierają o korpus ale nie wiem czy to możliwe.
Opublikowano 22 Grudnia 201312 l Autor O tym samym myślałem ale dziwi mnie ten fakt dźwięku który ustaje po rozgrzaniu.
Opublikowano 22 Grudnia 201312 l Zawsze można zdjąć wąż z turbo i zobaczyć jak tam mają się luzy na wirniku.
Opublikowano 22 Grudnia 201312 l Autor Tak tylko to są dwa typy dźwięku jak pisałem więc mogą być różnego pochodzenia.
Opublikowano 22 Grudnia 201312 l Autor Wsłuchaj się dobrze w dwa dźwięki na filmie. Słyszalne są oba różniące się znacznie od siebie. Jeden ciężki metaliczny drugi cienki gwiżdżący.
Opublikowano 22 Grudnia 201312 l Film to film, nie odda rzeczywistości. Czyścić uszy, otwierać maskę i nasłuchiwać.
Opublikowano 24 Stycznia 201412 l Po rozgrzaniu ustępuje bo pod wpływem ciepła metal się rozszerza. Sam jestem ciekaw co jest przyczyną tych objawów
Opublikowano 28 Stycznia 201412 l proponuję na początek zdjąć pasek ze sprężarki klimy Zacznij od tego, ściągnij pasek i dopiero słuchaj dalej, ale n 99% pada turbina. Możliwe też że sie odkręciła albo wywala uszczelkę miedzy turbo a kolektorem, nagrzewa sie metal sie rozszerza szczelina sie zmniejsza
Opublikowano 15 Sierpnia 201412 l Autor Trochę późno lecz zabrałem się za to. W kwestii wyjaśnienia dla wszystkich z podobnym problemem winna była uszczelka pod kolektorem która przepuszczała na wyjściu z jednego cylindra.