Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Check Engine i 2 błędy do analizy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od jakiegoś czasu pojawia mi się check engine oraz dwa błędy które po skasowaniu wracają po 3-4 dniach. Najdłużej pojeździłem 2 tyg od skasowania checka.

Są to 19497 oraz 16399, wcześniej był jeszcze 19718 ale po wizycie u mechanika przestał się pojawiać.

Proszę o pomoc w diagnozie i co robić dalej z tym fantem.

Opublikowano

19497 - Powertrain Databus: Implausible Engine Temp. Message from Inst. Panel

16399 - Bank 1: Camshaft B (Exhaust): Advance Setpoint not Reached (Over-Retarded) P0015 - 002 - Lower Limit Exceeded

19718 - Oxygen (Lambda) Sensor B1 S2 / B2 S2 Connections Swapped

P3262 - 008 - Implausible Signal

Opublikowano

Dzięki rav85, czy ktoś potrafi mi doradzić co w konsekwencji takich błędów mam dalej działać, żeby się pozbyć tej przypadłości?

Opublikowano

pierwszy bład jest spowodowany przez uszkodzony czujnik temperatury . drugi moze byc zle ustawionym rorzadem lub uszkodzonym wariatorem zmiennych faz rorzadu .

Opublikowano

Rozrząd zmieniałem na początku lipca i do niedawna wszystko było ok, nie było jakiś złych objawów. Czujnik temperatury miałem zmieniony ale bład dalej się pojawia. Wskazówka od temperatury czasami spadnie i momentalnie powraca na odpowiednią wartość.

Opublikowano

jaki małes załorzony czujnik ? rorzad był wymieniany na blokady czy pan stas porobił se swoje znaki korektorem ?

Opublikowano

Nie mam pojęcia jaki był czujnik. Rozrząd robiony na blokadach, podręcznikowo.

Opublikowano

sprubuj jeszcze podgiac styki we wtycze przy czujniku jesli to nie pomoze to wymien czujnik na vernrta .natomiast jesli rorzd był robiony na blokady to pozostaje sprawdzic cisnienie oleju i jesli bedzie ok to raczej trzeba sie przyszykowac na wumine wariatora .

Opublikowano

Sprawa czujnika temperatury jest błacha, będę reklamował tą naprawę u mechanika lecz najpierw pobawię się z tymi stykami.