Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AWX] Wymiana turbo, czyszczenie kolektorow i EGR - lista czesci

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Chcialbym prosic kogos kto dobrze operuje ETKA :rolleyes: o podanie listy czesci ktore nalezy wymienic przy:

1. Wymianie turbosprezarki

2. Czyszczeniu kolektora ssacego

3. Czyszczeniu kolektora wydechowego

4. Czyszczeniu EGR'a

Silniku AWX (rok 2001). Chodzi mi o wszystkie uszczelki, oringi, sruby, wszystkie elementy jednorazowe.

Musze tez wymienic przewod podcisnieniowy N75->turbo - musi byc ori czy moze byc inny (jaki? jakies specjalne typy w specjalnych oplotach)?

Mile widziane beda rowniez wszystkie uwagi i sugestie dotyczacego czynnosci ktore musze wykonac

Dzieki!

Opublikowano

Może to jakoś pomoże:

Turbina

21425039py5.th.jpg 56026950ot8.th.jpg 51409529qr3.th.jpg

Kolektor ssący

32399683vy5.th.jpg

Kolektor wydechowy

66636942ff7.th.jpg

EGR

53461926vo9.th.jpg 25482153pt9.th.jpg 10xd9.th.jpg 11yf4.th.jpg

Opublikowano
  • Autor

Może to jakoś pomoże:

Dzieki za screeny :notworthy:

Pytanie tylko co wymieniac? Chyba nie wszystko :decayed:

Kolektor wydechowy widze tylko jedna mala uszczelke - blad na rysunku?

Kwestia turbiny:

- nie widze zeby byla uszczelka miedzy turbo a kolektorem... Nie wystepuje?

- sruby, podkladki: mozna z powrotem uzyc te same czy musza byc nowe?

Opublikowano

Musisz zwrócić uwagę na:

uszczelki: turbina-wydech; połączenie z rurą olejową na wyjściu, pod kolektor wydechowy i ssący, do EGR (2 szt) - nie ma uszczelki pomiędzy turbina a kolektorem wydechowym.

śruby (też te dwustronne), nakrętki, podkładki: do kolektorów, do turbiny, EGR - najlepiej nowe.

pierścienie uszczelniające - najważniejszy na rurę wyjściową w stronę intercoolera; poza tym na całą drogę od turbiny, przez intercooler i do EGR - warto przy okazji wszystko przeczyścić włącznie z intercoolerem.

Możesz mieć problem z odkręceniem nakrętki rury zasilającej turbo w olej - ja musiałem uciąć rurkę i wstawić nową - giętką.

Poza tym ETKA nie do końca pokazuje jak jest w rzeczywistości w AWX,AVF (są malutkie nieścisłości).

Dodatkowo mam pytanie: po co chcesz odkręcać kolektory ? Jeżeli nie masz przedmuchów, nic się nie dzieje i nie widać dużej ilości nagarów to nie ma sensu tego ruszać. Pamiętaj, że przy odkręcaniu kolektorów (głównie wydechowego) możesz pozrywać te śruby dwustronne, bo raczej na pewno będą zapieczone, a najgorzej jak zostanie coś w bloku głowicy - wtedy jest duży problem. Poza tym przy zakładaniu najlepiej używać jest klucza dynamometrycznego i przykręcić wszystko z odpowiednimi momentami.

Opublikowano
  • Autor

Turbo bede wymienial z powodu poruszonego w watku: http://www.a4-klub.pl/smf/b6_awx_niepokojacy_dzwiek-t17053.0.html

Diagnoze potwierdzil (po osobistym odsluchaniu) mistrz Piotrus z AKP - jeszcze raz chcialbym mu tutaj za to podziekowac :notworthy:

Możesz mieć problem z odkręceniem nakrętki rury zasilającej turbo w olej

O tym Piotr rowniez wspominal - polewam wiec wczesniej sruby odpowiednim odrdzewiaczem :good:

Dodatkowo mam pytanie: po co chcesz odkręcać kolektory ? Jeżeli nie masz przedmuchów, nic się nie dzieje i nie widać dużej ilości nagarów to nie ma sensu tego ruszać.

Kolektory i EGR chce wyczyscic z tego wzgledu, ze to tam gromadzi sie "nieusuwalny" nagar. Decyzje o czyszczeniu calego dolotu podejme po jego obejrzeniu (po wyciagnieciu turbo, EGR). EGR poki co nie cieknie, na laczeniach rur w dolocie są sladowe ilosci oleju. Do IC ciezko sie dostac... a pewnie nikt tam od nowosci nie zagladal :mysli:

Pamiętaj, że przy odkręcaniu kolektorów (głównie wydechowego) możesz pozrywać te śruby dwustronne, bo raczej na pewno będą zapieczone, a najgorzej jak zostanie coś w bloku głowicy - wtedy jest duży problem. Poza tym przy zakładaniu najlepiej używać jest klucza dynamometrycznego i przykręcić wszystko z odpowiednimi momentami.

Wlasnie tego sie obawiam. Jezeli odrdzewiacze nie pomoga, bedzie duzy opor a nie bedzie widac duzej ilosci syfu to pewnie sobie odpuszcze.

Opublikowano

O tym Piotr rowniez wspominal - polewam wiec wczesniej sruby odpowiednim odrdzewiaczem :good:

Z Piotrusiem na bieżąco dyskutowałem przy wymianie mojej turbiny i powiedział Tobie to pewnie poprzez moje doświadczenie, bo rzadko kiedy są problemy z odkręceniem.

Kolektory i EGR chce wyczyscic z tego wzgledu, ze to tam gromadzi sie "nieusuwalny" nagar.

Trzeba to najpierw sprawdzić - nie ma co ruszać jeżeli nie ma potrzeby.

Decyzje o czyszczeniu calego dolotu podejme po jego obejrzeniu (po wyciagnieciu turbo, EGR). EGR poki co nie cieknie, na laczeniach rur w dolocie są sladowe ilosci oleju. Do IC ciezko sie dostac... a pewnie nikt tam od nowosci nie zagladal :mysli:

Decyzję podejmij od razu - jak wymieniasz turbinę to wyczyść cały dolot włącznie z intercoolerem - ja czyściłem wszystko i mam spokój, a dojście do tego wcale nie jest utrudnione.

Wlasnie tego sie obawiam. Jezeli odrdzewiacze nie pomoga, bedzie duzy opor a nie bedzie widac duzej ilosci syfu to pewnie sobie odpuszcze.

Dobrze to po prostu przeanalizuj przed odkręceniem.

Poza tym w Inter Cars jest fajny środek - olej penetrująco-odrdzewiający z efektem zamrażania:

http://www.nokaut.pl/oferta/rost-flash-500ml-preparat-penetrujaco-smarujacy-z-efektem-zamrazania.html

To polecam używać przy tych czynnościach co będziesz wykonywał.

Opublikowano
  • Autor

Zaczalem spisywac wszystko co potrzebne i mam kilka pytan:

1. Łaczenie rurki od EGR z kolektorem wydechowym: wg ETKI jest tam uszczelka i 2 sruby imbusowe. Z tego co widzialem to są tam nakretki samozabezpieczajace, a co ze srubami?? Wystaja z kolektora, sa do niego wkrecane?

2. Polaczenie turbo - kolektor wydechowy: ETKA podaje ze sa albo imbusy albo nakretki samozabepieczajace. W rzeczywistosci sa nakretki, znowu brakuje informacji o srubach

kol1.JPG

3. Gdzie znajde nr uszczelki miedzy turbo a wydechem?

4. Czy turbo ma wbudowane na wyjsciu sruby do skrecenia z wydechem czy to tez sa dwustronne i trzeba je dokupic?

Opublikowano

1. Łaczenie rurki od EGR z kolektorem wydechowym: wg ETKI jest tam uszczelka i 2 sruby imbusowe. Z tego co widzialem to są tam nakretki samozabezpieczajace, a co ze srubami?? Wystaja z kolektora, sa do niego wkrecane?

Tak, jest uszczelka między rurą EGR, a kolektorem i z tego co mi wiadomo ma numer 038 131 547 A.

Nie ma tam śrub imbusowych tylko nakrętki (N 902 002 01), które nakręca się na śruby dwustronne wystające z kolektora.

Śruby imbusowe są, ale od drugiej strony rurki, czyli tam gdzie łączy się z EGR i tam też jest uszczelka (061 131 547 D).

2. Polaczenie turbo - kolektor wydechowy: ETKA podaje ze sa albo imbusy albo nakretki samozabepieczajace. W rzeczywistosci sa nakretki, znowu brakuje informacji o srubach

Jak kupujesz nową turbinę to ona ma już w sobie wkręcone śruby dwustronne.

Kupujesz tylko nakrętki (N 902 002 01) i wszystko.

Uszczelka ma numer 3A0 253 115 - kup w ASO, bo ona jest taka metalowa.

Jakby w turbinie nie było tych śrub dwustronnych to mają one numer N 044 514 5.

3. Gdzie znajde nr uszczelki miedzy turbo a wydechem?

Masz napisane wyżej.

4. Czy turbo ma wbudowane na wyjsciu sruby do skrecenia z wydechem czy to tez sa dwustronne i trzeba je dokupic?

To zależy - jak kupisz nową to śruby będą, jak regenerowana to są lub nie ma - bywa różnie.

P.S. Do tej nakrętki nr 2 na rysunku trochę ciężko jest dojść, mimo, że odkręcisz rurkę od EGR.

Ja wziąłem końcówkę do klucza i taki łamany imbus w kształcie litery L żeby to jakoś odkręcić.

I kup sobie ten odrdzewiacz z zamrażaniem - bardzo pomaga.

Opublikowano
  • Autor

Lukasz - dzieki za pomoc :notworthy:

Teraz leje po srubach czyms takim: http://www.beps.pl/img/MOTIP/573.jpg

Wersje z zamrazaniem tez juz mam :naughty:http://www.beps.pl/img/MOTIP/589.jpg

Poza tym przy zakładaniu najlepiej używać jest klucza dynamometrycznego i przykręcić wszystko z odpowiednimi momentami.

Gdzie moge znalezc informacje o momentach dokrecania?

Opublikowano

Gdzie moge znalezc informacje o momentach dokrecania?

W ELSIE, ale żebyś już nie szukał to masz to TUTAJ.

Masz tam wszystko czyli: jak wymontować turbosprężarkę, kolektor wydechowy i ssący, EGR oraz intercooler wraz z momentami dokręcenia wszystkich rzeczy.

Dodatkowo jak będziesz wszystko montował to wszystkie śruby i nakrętki spryskaj smarem temperaturowym - ja używałem w sprayu:

http://www.semicon.com.pl/katalog/?id_p=251&p=2&id_pr=141

Opublikowano
  • Autor

Lukaszr dzieki :good:

Jak tylko zbiore to wszystko do kupy to podam cala liste - moze ktos kiedys skorzysta :przebiegly:

Opublikowano

rzeczywiscie uwazaj na kolektor wydechowy mi przy zmianie turbo i czyszczeniu wszystkiego juz przy wkrecaniu urwala sie szpilka i zostala w glowicy(gorna od strony skrzyni ciezki dostep)jednak udalo mi sie to rozwiercic na wiekszy wymiar i koles dotoczyl mi 3 dodatkowe(2 na zapas)z jednej str.o wiekszym gwincie do glowicy a z drugiej o tym samym co stare...szpilki w ASO sa b.tanie ale nawet nieprobowalem ich wykrecac zeby niepourywac reszty,powymienialem uszczelki na ssacym i wydechu i poskrecalem(szczerze powiem ze wydechowego niewarto odkrecac jest tam troche sadzy ale to znikoma ilosc ktora ciagle jest wydmuchiwana do wydechu wiec nagarow niema przynajmniej u mnie niebylo,natomiast ssacy wyczysc,bo tam czasami zbiera sie maz ale jego jest latwo odkrecic)powodzenia

Opublikowano

Jak tylko zbiore to wszystko do kupy to podam cala liste - moze ktos kiedys skorzysta :przebiegly

Ja praktycznie całą listę mam tylko chyba w pracy na komputerze.

Jak znajdę to wrzucę, bo też przygotowywałem się do wyciągania wszystkiego, ale zrezygnowałem.

Opublikowano

W ELSIE, ale żebyś już nie szukał to masz to TUTAJ.

To z ELSY pochodzi? :mysli:

Opublikowano

To z ELSY pochodzi? :mysli:

Tak.

Opublikowano
  • Autor

Musze tez wymienic przewod podcisnieniowy N75->turbo - musi byc ori czy moze byc inny (jaki? jakies specjalne typy w specjalnych oplotach)?

A co z wezykiem podcisnieniowym - musi byc z ASO bo sprzedaja go po 5m :shocked:

Opublikowano

A co z wezykiem podcisnieniowym - musi byc z ASO bo sprzedaja go po 5m :shocked

Najlepiej ORI. Z tego co wiem to chyba można kupić daną długość liczoną w metrach, a nie cały odcinek 5m.

Ktoś ostatnio o tym pisał na forum, ale musisz się upewnić.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Przeszczep sie udał :decayed: Wykonane wszystkie czynności oprócz czyszczenia kolektora wydechowego - rzeczywiscie nie było co czyścić więc nie ryzykowałem odkręcania. Nakretka rurki olejowej doprowadzającej olej poddala sie po potraktowaniu jej zamrazaczem :naughty: W ETCE rzeczywiscie jest cos pomieszane z czesciami do dolotu. Są w sumie 3 uszczelki: na wyjsciu turbo, za IC na laczeniu rur i przy EGR. Reszta jest na opaskach.

Lista czesci:

EGR - dolot

3C0 145 117F - pierscien uszczelniajacy (EGR-waz cisnieniowy)

EGR - kolektor ssacy

N909 273 02 - oring 1szt

EGR - kolektor wydechowy

069 131 547D uszczelka 'rurka laczaca' - EGR 1szt

038 131 547A - uszczelka 'rurka laczaca' - kolektor wydechowy 1szt

N902 002 01 - nakretka kolnierz 6cio katna z samozabezpieczeniem - 2szt

kolektor ssacy

028 129 717D - uszczelka do kolektora ssacego - 1szt

N902 006 03 sruba inbusowa kolnierzowa szt. 6 (opcjonalnie)

turbo

turbo - wydech

3A0 253 115 uszczelka 1szt

N902 002 01 - nakretka kolnierzowa 6cio katna z samozabezpieczeniem 3szt

N044 514 5 - sruby gdyby nie bylo w turbosprezarce - 3szt

turbo - kolektor wydechowy

N902 002 01 - nakretka kolnierz 6cio katna z samozabezpieczeniem 3szt

N044 514 5 - sruba gdyby nie bylo w turbosprezarce - 1szt (2 zostaja w kolektorze)

turbo - IC

3C0 145 117 - pierscien uszczelniajacy turbo - rura do ic 1szt

turbo - rurka olejowa powrot

028 145 757 - uszczelka 1szt

N905 927 03 - sruba z lbem 6k z kolnierzem i samozabezpieczeniem 2szt

dolot

3C0 145 117F pierscien uszczelniajacy za IC 1szt

inne:

pasta termiczna do smarowania gwintow przy zakladaniu, zapobiegajaca zapiekaniu sie srub

odrdzewiacz + zamrazacz

Kupilem turbo bez kroćca do rurki doprowadzającej olej. Wymontowałem go ze starej, jednak potrzebny jest miedziany pierścień uszczelniający, którego nie można kupić osobno w ASO, występuje tylko w komplecie z króćcem za ktorego wołają cos ok 80zl :polew:

028 145 786 krociec srubowy z pierscieniem uszczelniajacym

Nafta do czyszczenia EGR, kolektora ssacego

Benzyna ekstrakcyjna do przeplukania IC

Skrzynka piwa na czas operacji :drinks:

1L Wyborowej na oblanie bezawaryjnej eksploatacji :drunk: