Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

ustawiona zbieżność i złe prowadzenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich. Mam problem z prowadzeniem auta, najgorzej jest na lodzie ( śnieg aż takiej tragedii nie ma ale...) czuć jak ślizga się, chyba najbardziej w prawo ucieka, zresztą na suchej drodze też czuć że coś jest nie tak (brat ma taką samą B5 AFN automat avant i zupełnie inaczej się jedzie - jak po sznurku). Byłem na zbieżności niby kierownicę ustawił na wprost, ale teraz jak jadę i trzymam prosto to ucieka mi lekko w prawo, cały czas trzeba kontrować w lewo. Zawieszenie ogarnięte, ciśnienie ok, opony zimowe kierunkowe ok 5mm bieżnika (może to przez nie) W linku jest wydruk z ustawienia zbieżności. Lipa jest tylne lewe koło (sugestia była że jest krzywy czop - wymieniłem go już, ale poprawy nie ma) czy to jest przyczyna złego prowadzenia? Podpowiedzcie co może być nie tak. Dzięki z góry. Pozdr

DSC06454.jpg

Opublikowano

No to podmień mu koła od brata i zobaczysz czy się coś zmieni ....Źle z tarte opony też mają wpływ na prosto linijną jazdę ...

a przy okazji sprawdź jak kręcą się koła czy któryś zacisk nie blokuje za bardzo ...

Opublikowano

a jak masz kierownice skreconą lekko w prawo i nie kontrujesz to jedzie prosto?

bo to może tylko lekko skrzywiona kiera po regulacji zbieznosci

tak jak kolega wyzej napisał moze byc zatarty tłoczek w zacisku i nie odbija do konca

Opublikowano
No to podmień mu koła od brata i zobaczysz czy się coś zmieni ....Źle z tarte opony też mają wpływ na prosto linijną jazdę ...

a przy okazji sprawdź jak kręcą się koła czy któryś zacisk nie blokuje za bardzo ...

opony jusz nie za bogate , mało mięsa a z którego roku ?

Opublikowano
  • Autor

Witam. Dzięki za szybkie odpowiedzi/podpowiedzi. A więc tak... Jak trzymam kierownicę na wprost "równo/prosto" to lekko skręca w prawo (ustawiałem zbieżność i kierownicę), żeby jechał prosto delikatnie muszę dać w lewo ale naprawdę delikatnie i jak puszcze jedzie i hamuje prosto. Problem na śliskim - myszkuje, ucieka. Co do opon (chyba 2009r) mam świadomość że już liche i po tym sezonie na "śmieci", podmianka z bratem na razie nie wchodzi w grę (mieszkamy od siebie prawie 100km). Jak wymieniałem czop wymieniłem jarzmo bo stało (lewe) może i faktycznie trzeba zajrzeć w zaciski (aczkolwiek oba z tyłu wymieniałem nie na nowe ale... były ok) ręczny - linka zdjęta z zacisków. Martwi mnie ta belka (koło lewe ma +37) czy to może być to? Tylko jak tylne lewe koło mam tak / to powinno ściągać w lewo - mam rację... a jest odwrotnie. Jak przyjedzie żona z pracy lewarek i sprawdzę koła czy się blokują. A ten wykres jest w miarę?

Opublikowano

chodzi o to że nie musisz caly czas kontrowac zeby jechac prosto,i jak jedzie prosto sam i jak hamujesz tez prosto to już jest dobrze :wink:, to winna tego co zbieznosc ustawiał ze lekko mu uciekła kierownica

Opublikowano

Podjedź na korektę zbieżności....niech ustawią kierę na wprost w stosunku do kół :wink:

Opublikowano

jak masz felgi blaszaki to zwróć uwagę czy wszystkie maja jednakowe ET

z przodu też ci nie trzyma tak jak powinno , auto na glebie?

albo gumy z tyłu albo belka ugięta, do wymiany

Opublikowano
  • Autor

A więc tak. Tuleje obie nowe wymienione chyba w listopadzie 2013.Felgi stalowe od merca od nowości wszystkie takie same. Gleba? raczej nie, może tak jak 1BE. Obstawiam skrzywioną belkę. Da się ją jakoś pomierzyć - aby mieć pewność. Jest chyba jeszcze coś na rzecz krzywej belki, a mianowicie jak wjeżdżam na studzienkę prawymi kołami to czuje jak tył przeskakuje lekko w prawo. Chyba czas się rozejrzeć za belką:facepalm: