Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Wtryski z 2.5 TDI AFB do 1.9 TDI AFN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Posiadam w swojej audi silnik AFN 110km i od pewnego czasu wtrysk lubi się zawiesić. Mam cały silnik 2.5 TDI na części i teraz pytanie czy te wtryski będą pasować do mojej AFN? Oznaczenie tego silnika to AFB czyli wersja 150 konna. Dodam ze w przyszłości myślę coś dalej działać z AFN-ką jakiś wirus na pewno wskoczy itp.

Opublikowano

216 wtryski sa z 2.5 litrówki więc będa pasować

Opublikowano

Jesteś pewny? Cos mi się wydawało że to z 2.5TDI ale tego rzędowego 5 cylindrowego a AFB to V6.

Nie chce sie zpierac tylko uczulam żeby kolegi nie wprowadzic w błąd.

Opublikowano
Witam

Posiadam w swojej audi silnik AFN 110km i od pewnego czasu wtrysk lubi się zawiesić. Mam cały silnik 2.5 TDI na części i teraz pytanie czy te wtryski będą pasować do mojej AFN? Oznaczenie tego silnika to AFB czyli wersja 150 konna. Dodam ze w przyszłości myślę coś dalej działać z AFN-ką jakiś wirus na pewno wskoczy itp.

wtryski z afb sa innej konstrukcji jak w afn ,do tego mają inne cisnienia rozpylania. wiec tak czy inaczej nie pasują.

ps jak sie wtrysk zawiesza to znaczy ze coś sie w nim przytarło lub coś sie do niego dostało .trzeba go wyjać ,rozebrać ,wyczyscić złożyć sprawdzić cisnienie rozpylania i czy nie leje. ewentualnie wymiana koncówki na sprawną. ale jak już by były szroty te koncowki wtedy możesz pomysleć czy zakładasz takie same czy wieksze np od AEL-a 0.210mm ( w afn są 0.205mm ) nie wielka róznica w dziurkach ale moc wyczujesz od razu po wymianie.

---------- Post dopisany at 07:25 ---------- Poprzedni post napisany at 07:14 ----------

tylko w ahy VW t4 sa 0.216mm ,inne 5 tłokowe np AAT ma dziurki 0.175mm i AEL ma dziurki 0.210mm ,inne nowsze 6 cylindrowe maja inna konstrukcje ,jak napisałem wyżej.

Opublikowano

mozeliwe ze pomylilem oznaczenia silnika ale ja mialem koncówki z 2.5 litrówki i były to 216 wiec jezeli kogos wprowadziłem w blad to nie celowo

Opublikowano

końcówki a całe wtryski to róznica. a skad wiesz ze były to 216 -stki ? badałeś pod microskopem ,jakie mialy oznaczenia ?

Opublikowano

nie badałem :D:D ale za czasów jak mialem passata patrzyłem z jakiego silnika pochodza 216 więc wiem ze 2.5 l maja 216 wsadzone choć nie wiem jakie oznaczenie silnika było

Opublikowano

tylko w t4 2.5tdi rzedowe 5cyl mialy 216 silnik ahy. w zadnym innym silniku ich nie bylo.

Opublikowano

A powiedzcie mi co daje np. sama zmiana wtrysków?

Opublikowano

na wieksze?? wiecej koni i dodatkowy atut żeby dalej modyfikować

Opublikowano
  • Autor

A może jeszcze ja zapytam o plusy i minusy wycinania kata :D

Opublikowano
A może jeszcze ja zapytam o plusy i minusy wycinania kata :D

same plusy :decayed:

Opublikowano

Więc np wkładam większe wtryski i np. mam 15KM więcej + turbo większe ale czy to wszystko bez zmiany komputera bedzie chodzić?

Opublikowano
Więc np wkładam większe wtryski i np. mam 15KM więcej + turbo większe ale czy to wszystko bez zmiany komputera bedzie chodzić?

http://a4-klub.pl/turbo-chiptuning-tuning-mechaniczny-15/all-tdi-podniesie-mocy-1-9-vp-pd-koszty-czesci-efekty-218213/index18.html :hi:

Opublikowano

Bez zmiery softu to niema sensu. Może zyska on te 10KM wiecej na zmianie samych wtrysków i turbo ale robiąc program zyska 40KM

Opublikowano

ja mialem kiedys 216-stki w kompie 16bit bez chipa i fajnie jedził :)

Opublikowano

Bez zmiery softu to niema sensu. Może zyska on te 10KM wiecej na zmianie samych wtrysków i turbo ale robiąc program zyska 40KM

tylko najpierw trza wtryski suszare i icek zeby program robic pod to

wyciencie kata same + najwiekszy to ten ze dostaniesz za niego $$$ :D:D a tak na poważnie kat blokuje po tylu latach albo zapchany albo wypalony