Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Gwint FK piszczenie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Panowie mam problem z gwintem przód dokładnie to lewa strona. Został on wczoraj rozebrany tj zdjęta sprężyna, i tłok chodzi ciężko i ładnie wychodzi do góry tyle ze strasznie piszczy ta gumka co jeździ przez nią tłok. W aucie jest to tak wku.... ze nie da się jeździć I o to me pytanie czy z tym da rade coś zrobić?? wstawiam zdj.

IMAG0496.jpg

IMAG0495.jpg

IMAG0498.jpg

Opublikowano

czasem tak sie dizeje, psiknij wd40 i ruszaj tloczyskiem, powinno ustac.

Opublikowano

omijaj wd-40 w takich sytuacjach, jest to środek który wysycha i piszczenie powróci.

Najlepiej użyj smaru litowego lub silikonowego najczęściej używanego do tulei poliuretanowych.

Bądź ostrożny, nic nie może dostać się do środka!

Pozdrawiam

Bluebird

Opublikowano
  • Autor

mam smar litowy LITEN ŁT-43 Uniwersalny smar litowy nada się?? a jeszcze co mi przyszło do głowy to smar do smarowania łańcuchów motocyklowych bo przeciez do niego nie klei sie kurz i reszta syfu co wy na to ?? :)

Opublikowano

Będzie OK, a i dokup sobie osłony tak profilaktyczne.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Panowie mam znowu prośbe do was :) po waszej poradzie dotyczącej smaru piszczenie pięknie ustało :decayed: ale zostało takie popupikanie z przodu i tu jest problem bo wymienione z przodu mam górne przednie i tylnie wachacze dolny banan koncówki drążków i łączniki stabilizatora.Oczywiście to wszytsko z dwóch stron do ewentualnej wymiant zostal ten wachacz prosty co sie amorki przykreca lecz na stacji djagnostycznej i u mojego mechanika nie ma na nim luzów. A i wymienione zostaly te gumy na górze amortyzatorów, także rece opadaja a stuk jest dalej. CO ROBIĆ ??:facepalm:

Opublikowano

U mnie też jest lewa strona przód. Gdy otworze maske i zaczne bujać samochodem, to taki dźwięk, jakby tarł metal o metal. Nie mam pojęcia co to może być. Gwint założony 2 tygodnie temu. Zaczeło odzywać się wczoraj. Jakieś pomysły?

Opublikowano

Miałem coś podobnego u siebie i też z lewej strony podczas jazdy po wertepach coś pstrykało i popukiwało i podczas bujania trzeszczało , okazało sie że przedni błotnik był niedokręcony na górnej śrubie we wnęce drzwi , po dokręceniu ustało

Opublikowano

Aż pójdę sprawdzić. Możesz wrzucić zdjęcie poglądowe które dokładnie śruby?

Opublikowano
U mnie też jest lewa strona przód. Gdy otworze maske i zaczne bujać samochodem, to taki dźwięk, jakby tarł metal o metal. Nie mam pojęcia co to może być. Gwint założony 2 tygodnie temu. Zaczeło odzywać się wczoraj. Jakieś pomysły?

widzę, że każdy ma problemy z lewą stroną, u mnie zawsze po wymianie z setupu lato- zima - zima-lato waliło, ostatnio (jakieś 2 tyg temu) 3 wahacze do wymiany - koszt 600pln :facepalm: aż się boję jak wleci gwint...

Opublikowano

A to niby prawa strona częściej wpada w dziury no nie? Ciekawe co z tym błotnikiem :eusathink:

Opublikowano

Jak otworzysz drzwi to będzie widać śruby mocujące błotnik , u mnie poluzowana była ta górna śrubka po dokręceniu ustało

---------- Post dopisany at 16:21 ---------- Poprzedni post napisany at 16:19 ----------

widzę, że każdy ma problemy z lewą stroną, u mnie zawsze po wymianie z setupu lato- zima - zima-lato waliło, ostatnio (jakieś 2 tyg temu) 3 wahacze do wymiany - koszt 600pln :facepalm: aż się boję jak wleci gwint...

Kolego co masz na myśli zmiana setupu ?? zmieniasz cały zawias ?
Opublikowano

U mnie śruby mocujące błotnik siedzą mocno. A dźwięk takiego skrzypienia metal o metal dochodzi jakby zza puszki ECU, albo spod niej. Nie wiem co to może być

Opublikowano

Niech ktoś ci pobuja przodem a ty zobacz czy to nie błotnik , śruba może być dokręcona ale ucho błotnika może być pęknięte i będzie trzeszczeć

Opublikowano
  • Autor

A u mnie panowie to jest dźwięk dochodzący z dwóch stron i ja wymienialem całe zawieszenie z seryjnego na gwint używany. Po wjechaniu w dziurę czy nawet łączenie asfaltu jest stuk te styki są ciągle nawet jak autem machinę na równej nawierzchni one sie pojawiają. Na oryginalnym nawiasie było ok nic nie pukalo .

Opublikowano
Jak otworzysz drzwi to będzie widać śruby mocujące błotnik , u mnie poluzowana była ta górna śrubka po dokręceniu ustało

---------- Post dopisany at 16:21 ---------- Poprzedni post napisany at 16:19 ----------

Kolego co masz na myśli zmiana setupu ?? zmieniasz cały zawias ?

mam na myśli amorki + springi. Widocznie za każdym razem podczas wymiany coś tam sie naruszyło to za chwile waliło mega! Mi osobiscie po wymianie łączników stabilizatora i 3 wachaczy (2 górne + dolny banan) pomogło, na razie cisza

Opublikowano

Jeśli u was ten dźwięk wygląda tak jak "skrzypienie" podczas opuszczania samochodu z lewarka z zaciągniętym ręcznym, z tym, że ten dźwięk jest krótszy, to kolega polecił mi wstrzyknięcie oleju w gumowe osłony tulei wahaczy od strony koła. Prawdopodobnie bedą to któreś z górnych. Jutro tak zrobie i zdam relacje.

Opublikowano
  • Autor

A te tulejki sanek przy obciążonym nawiasie nie dostają jakiś łuzow ? Lub może jakieś gumki co kolwiek jakiś trop , ślad bo chu.. mnie strzeli nie da sie normalnie jeździć , muzyka głośniej a i tak słychać puk puk.

Opublikowano

I pewnie tylko przy skręcaniu w prawo lub jeździe na wprost przez jakieś nierówności co? Narazie pobawie się z tymi wahaczami i zobacze co będzie. Okazuje się, ze górne nie muszą mieć luzu, żeby właśnie tak skrzypieć. Z racji, że przy amortyzatorze są skrecone na śrube z nakrętką to wina musi być po drugiej stronie wahacza, tak jak mówiłem, od strony zwrotnicy, bo tam ta końcówka pracuje. Dam znać czy się poprawiło po tym zabiegu.

---------- Post dopisany 17-03-2014 at 22:28 ---------- Poprzedni post napisany 16-03-2014 at 23:06 ----------

Koledzy, skrzypienie ustało po wstrzyknięciu oleju. Wczoraj jeszcze wstrzyknałem kilka kropel tylko, dziś miałem pooprawić, ale widocznie się ułożyło po tamtym już i jest cisza. Polecam.