Mariusz90r Opublikowano 1 Marca 2014 Opublikowano 1 Marca 2014 Na wstępie aby każdy wiedział jaki to dźwięk (mikrofon w telefonie tego raczej nie uchwyci) zapewne wiele razy najechaliście na linie oddzielającą pasy jazdy pomalowaną tą chropowatą farbą czy co to tam jest, kojarzycie ten dźwięk? No to teraz zagadka- bo ja mam taki dźwięk podczas jazdy i to nie najeżdżając na żadną linię, dźwięk pojawia się często ale trwa zazwyczaj chwilę, nie potrafie rozgryźć systemu przy jakiej okazji on się pojawia bo miałem go i przy 20km/h i przy 120km/h na zakręcie i na prostej. Na dziurach mam najczęściej cisze - wymieniałem wahacze z lewej strony bo dwa się posypały i od tego momentu zaczął pojawiać się dźwięk- wszystko złożone prawidłowo, bo po pojawieniu się dźwięku zjechałem na garaż i sprawdzałem wszystkie śruby. Najpierw myślałem że to rozwalona guma od osłony przegubu z lewego koła tak uderza o coś bo była solidnie poszarpana, dzisiaj zmieniłem przegub z nową gumą i nic to nie dało, zmieniłem też łącznik bo stary był już jakiś taki mocno rozciągnięty i żadnej zmiany. Poszedłem jeszcze dalej i teraz mam auto na letnich kołach, a problem wciąż jest... Już nawet patrzyłem czy coś nie dotyka wentylatora chłodnicy (co by odpowiadało wysokiej częstotliwości dźwięku) ale nic tam nie dotyka ani nie jest nawet blisko... Jakieś pomysły?
vwbartus Opublikowano 1 Marca 2014 Opublikowano 1 Marca 2014 Ostatnio byłem na wymianie oleju w swoim aucie i przyjechał klient z takim samym lub podobnym problemem tylko w golfie 4 , mówił że czasami jest dziwny dźwięk z okolic silnika właśnie odgłos jak by najechał na pasy i tak jakby helikopter startował , mówił że objeździł w koło wszystkich mechaników i żaden nic nie zdziałał , kolega wsiadł w auto i się z nim przejechał wrócili po paru minutach i kolega zgłupiał ale po oględzinach stwierdził że to się objawia jak w aucie załączy sie drugi bieg wentylatora , okazało sie ze w jednym z wiatraków łożysko było wywalone i to powodowało wibracje i taki właśnie dźwięk . Może u Ciebie też jakiś wiatrak ma luzy i wpada w wibracje
Mariusz90r Opublikowano 3 Marca 2014 Autor Opublikowano 3 Marca 2014 Dzięki za odzew, pomacam te wentylatory na pewno. Problem naprawdę jest nietypowy- miałem cholernie wielki problem z wybraniem działu do którego wrzucić to pytanie.... ciężko nawet wyczuć źródło tego dźwięku może jak pojadę na zbieżność w tym tygodniu to z kanału mechanik zauważy coś nietypowego... ---------- Post dopisany 03-03-2014 at 10:23 ---------- Poprzedni post napisany 02-03-2014 at 07:56 ---------- EDIT: za ten dziwny dźwięk odpowiada układ napędowy, każde zdjęcie nogi z gazu podczas występowania tego dźwięku powoduje jego przerwanie. Może teraz sytuacja będzie nieco jaśniejsza? Jakieś pomysły? może przeguby?
pox Opublikowano 6 Marca 2014 Opublikowano 6 Marca 2014 Od wymiany opon na zimowe mam ten sam problem. Dźwięk pojawia się zawsze po przekroczeniu 60km/h i po puszczeniu nogi z gazu (na biegu). Po wciśnięciu sprzęgła/wrzuceniu na luz dźwięk znika. Podejrzewam ze to skrzynia się kończy.
Mariusz90r Opublikowano 7 Marca 2014 Autor Opublikowano 7 Marca 2014 No nie do końca mamy ten sam bo u mnie dźwięk pojawia się przy każdej prędkości na każdym możliwym biegu i na każdym komplecie kół- warunkiem jest noga na gazie, jak tylko ściągnę noge z gazu to dźwięk ustępuje... ogólnie to częstotliwość u mnie stale się zwiększa więc podejrzewam że za niedługo coś się rozsypie i będę wiedział co to za świerszcz...
Rekomendowane odpowiedzi