Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Sposób użytkowania dwumasy a jej żywotność . ( 1500obr/min i hamowanie silnikiem )

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

AFN B5

Jestem dość świeży w dieslu , dopiero rok , więc proszę o wyrozumiałość .

I znowu mam temat nad którym nigdy się nie pochyliłem ale po przeczytaniu pewnego artykułu w gazecie zastanawiam się ile osób tak jeździ

Ogólnie to postępuję zgodnie z wytyczonymi tam zasadami które wpływają pozytywnie na żywotność dwumasy (np nie ślizgać sprzęgła itp itd)

Co mi się nie zgadza to:

""Nie jeździć z obrotami mniejszymi niż 1500 obr/min ! ""

Jak jadę przez miasto to nie będę go piłować wysoko na 3, tylko na 4 cicho i wygodnie pokonuję sobie drogę na 1100-1300obr .

Poza tym w takim wypadku wypadało by żeby silnik w ogóle nie pracował na postoju na biegu jałowym:whistling:

""Nie hamować silnikiem !""

Ostatnio wkręciłem się w ecodriving i nie rozumiem jak mógłbym jeździć autem na luzie:facepalm:

Po drugie jeśli nie będę hamował silnikiem to obrotyn spadają poniżej 1500obr i mamy do czynienia z pierwszą sytuacją

:decayed: która też jest niedobra dla dwumasy

Nie wspominając o tym że każdy wie że nie powinno się jechać/hamować na luzie bo w razie nagłej sytuacji wydłuża to drogę hamowania .

Jak wy do tego podchodzicie ?

Opublikowano

ja jezdze w zakresie obrotów 2000-2500tyś wtedy jest dobry moment i odejście :naughty: dwumasa to cichy zabójca może być tak że dojedziesz do świateł i juz z nich nie ruszysz ale zazwyczaj słychać przy gaszeniu auta i są bardzo duże wibracje na karoserii.

Opublikowano
  • Autor
ja jezdze w zakresie obrotów 2000-2500tyś wtedy jest dobry moment i odejście

Cały czas tak wysoko trzymasz obroty ?

Wiadomo że do odejścia są dobre takie obroty . Ale np. przez przejeżdżaniu przez miasto przy prędkości 50-60 ( po co piłować na 3, jak na 4 elegancko sobie jedzie .

Opublikowano

Jak jadę 50 km h to jadę na 3 biegu i obroty mam około 2 tys

Opublikowano

1300 obr/min tak się jeździło wolnossacym diezlem z czasów prl-u :-P ja poniżej 1700obr/min staram się nie schodzić. Biegi zmieniam przy 2000 do 25000tys/obr .Z tym ze mam skrzynie 6.

Opublikowano

""Nie jeździć z obrotami mniejszymi niż 1500 obr/min ! ""

Jak jadę przez miasto to nie będę go piłować wysoko na 3, tylko na 4 cicho i wygodnie pokonuję sobie drogę na 1100-1300obr .

Poza tym w takim wypadku wypadało by żeby silnik w ogóle nie pracował na postoju na biegu jałowym:whistling:

Po pierwsze należy wyjść od tego, jak działa dwumasa i po co ona jest. Jazda z niskimi obrotami sama w sobie dwumasy nie zabije ale każda próba przyśpieszenia z tak niskich obrotów jest zabójcza dla niej (jak również jazda pod górkę na takich obrotach).

W sumie na tym mogę zakończyć swoją wypowiedź oraz wskazówki.

P.S.

Praca silnika na jałowym nie niszczy dwumasy bo obciążenie silnika jest zerowe jak również sprzęgło jest ODŁĄCZONE!

Opublikowano
  • Autor
Jazda z niskimi obrotami sama w sobie dwumasy nie zabije ale każda próba przyśpieszenia z tak niskich obrotów jest zabójcza dla niej (jak również jazda pod górkę na takich obrotach).

No to ja tak właśnie jeżdżę , przez miasto 50-60km/h na 4 1200-1300 obr ze stałą prędkością bez ciśnięcia w pedał przyspieszenia . A jak chcę przyspieszyć to redukcja na trójkę i powoli przyśpieszam (nie agresywnie)

Czyli taka jazda nie powinna muszkodzić

A jak z hamowaniem silnikiem ?

Opublikowano

Dokładnie jak napisał kolega trepek ja jeszcze dodatkowo odpalam i gaszę auto z wciśnietym sprzęgłem dwumasa mam nowego i zapisany przebieg przy zmianie zobaczymy ile wytrzyma przy tych 150 KM

Opublikowano

1200 - 1300 obr/min w turbo doładowanym silniku diesla... ludzie co wy odpierdzielacie ?

Opublikowano
  • Autor
1200 - 1300 obr/min w turbo doładowanym silniku diesla... ludzie co wy odpierdzielacie ?

Ale jak jade sopie spokojne 50-60km/h na czwórce i wiem że nie będę przyspieszał , to po jaką cholerę mam go kręcić wyżej ? Jak przyspieszam to redukuje

Wniosek taki że te silniki z dwumasą nie za bardzo nadają się do ecodrivingu :facepalm:

Opublikowano

W ogóle TDI za bardzo się nie nadaje do ecodrivingu...:whistling:

Opublikowano
  • Autor
W ogóle TDI za bardzo się nie nadaje do ecodrivingu...:whistling:

Czy ja wiem ... te stare 90 konne silniki bez zmiennej i bez dwumasy przyjemnie się użytkuje w taki sposób

no ale wiadomo SDI tu by się sprawdziło najlepiej

Opublikowano

Ale jak jade sopie spokojne 50-60km/h na czwórce i wiem że nie będę przyspieszał , to po jaką cholerę mam go kręcić wyżej ? Jak przyspieszam to redukuje

Wniosek taki że te silniki z dwumasą nie za bardzo nadają się do ecodrivingu :facepalm:

Nie oszczedzaj go :D chyba, że waha droga u Cb w miescie. Im czesciej zmieniasz biegi tym bardziej zuzywa sie sprzegło, tak slyszalem. :naughty: Co do hamowania silnikiem samochód nie pobiera paliwa, (mniej pali). Moze to i dobre, bynajmniej nie rzutuje na prace silnika :wink: Ja zawsze mam auto na takim biegu zeby móc spokojnie przyspieszyc w razie potrzeby - nie redukować jezeli chodzi o miasto. Podobnie jak reszta trzymam go ponad 1800-2000-2500-3000/min

Opublikowano

Ja kolego mam stary 90konny ze zmienną i dwumasem

Opublikowano
  • Autor
Nie oszczedzaj go :D chyba, że waha droga u Cb w miescie.

Ecodriving to nie tylko oszczędzanie , to także przyjemny gładki i efektywny styl jazdy . I bynajmniej nie oznacza on jazdy w trybie EMERYT :facepalm: . Jest to właśnie dynamiczna jazda z głową .

Ja zawsze mam auto na takim biegu zeby móc spokojnie przyspieszyc w razie potrzeby - nie redukować jezeli chodzi o miasto.

Niepotrzebnie . Najważniejsze to obserwować drogę i przewidywać sytuacje .