Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ADP] Oryginalne sprężyny tył

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

niedawno coś zaczęło mi stukać metalicznie w zawieszeniu z tyłu. okazało się że pękła mi z lewego tyłu sprężyna na samym dole. podejrzewam że stało się to wtedy gdy blokowało mi hamulce jak auto stało i przy próbie ruszania auto stawało dęba. Mam pytanie muszę wymienić sprężyny chciałem kupić używki tylko nie wiem z jakich roczników muszę szukać żeby do mnie przypasowało i czy muszą być koniecznie z auta z silnikiem 1,6 bo z przodu to rozumiem waga silnika i tym podobne ale z tyłu może wystarczy że będzie z sedana? audi a4 95r. :grin:

dziękuje i pozdrawiam

Opublikowano

cos podobnego było tylko chodzilo czy pasuja z avanta do sedana http://www.a4-klub.fg.pl/forum/viewtopic.php?t=131

a w twoim przypadku powinno być ok z tyłu są takie same bo twardość jest robiona pod ladowność a ta jest taka sama :wink: ale to moje zdanie

Opublikowano

Albo pomysl nad krotszymi ;) Czasem trafiaja sie okazyjnie 4

Opublikowano
  • Autor

no ale jak zaloze krótsze sprężyny to mi będą potrzebne inne amortyzatory.(tak mi się wydaje). a spężyny na tył podejdą może od audi a4 z 2000 roku z 1.9 tdi?

Opublikowano
no ale jak zaloze krótsze sprężyny to mi będą potrzebne inne amortyzatory.(tak mi się wydaje). a spężyny na tył podejdą może od audi a4 z 2000 roku z 1.9 tdi?

Miałem sprężyny obniżające o 3 cm. Wymieniłem na "normalne" i jest wszystko OK . Gdybyś myślał o nowych to polecam na allegro - zmax , za 4 szt. do avanta zapłaciłem troszkę ponad 500 pln :grin:

Z tego co się orientowałem z nowego modelu nie pasuja - auto jest cięższe.

Opublikowano
  • Autor

musze wymienić komplet sprężyn i zastanawiam się nad serią lub obniżającymi tak nie dużo co byście mi polecalii ile taka zabawa kosztuje??

dzięki :mrgreen:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Kolega z Klubu A4 sprzedaje komplecik-Patrz SPRZEDAM pozdro

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witam

Sprężyny wożę w bagażniku już od około miesiąca i jakoś nie za bardzo widzi mi się zostawianie auta u mechanika na wymianę. Mam pytanie czy trudna jest wymiana sprężyn z przodu?? Od czego trzeba zacząć a na co uważać. bo wymiana sprężyn z tyłu wydaje się prosta potrzebny jest oczywiście ścisk do sprężyn.

Pozdro

Opublikowano

przód to czas koło 1,5h - wiem bo sam ostatnio zmieniałem

tył dłużej bo jest troszkę rozbierania (mam avanta) w sedanie szybciej

przód :

od góry zdejmujesz dwie zaślepki na wieżyczce pod którymi odkręcasz dwie nakrętki [nasadka 13]

zdejmujesz koło :mrgreen: odkręcasz śrubę mocującą górne wahacze [nasadka i klucz płaski 16]

odkręcasz nakrętkę dolnego przedniego wahacza od zwrotnicy [nasadka 18]

no i odkręcasz śrubę mocującą amortyzator do wahacza [nasadka i klucz płaski 18]

wyciągasz kolumne skręcasz spreżyne ściągaczami, odkręcasz nakrętke i po sprawie

to byłoby na tyle z przodem :mrgreen:

tył :

na dole odkecasz śrube mocującą do wahacza [nasadka i klucz płaski 16]

u góry jak sie dostaniesz do amorka odkręcasz dwie nakrętki [nasadka 17]

z prawej strony trzeba będzie jeszcze odkręcić pas bezpieczeństwa ktory zasłania jedną ze śrub amortyzatora

to byłoby na tyle z tyłem :mrgreen:

przy tyle zawsze dobrze jak ktoś pomoze

przód bez problemu można samemu

miłej zabawy :cool:

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam!!!

mam to samo w avant 1997 rok sprezynka do wymiany i mam pytanie jak sie dostac do amorka od srodka samochodu zeby nie zniszczyc tapicerki chce wymienic te sprezynki sam bo szkoda mi oddawac do mechanika bo jestem w uk i niestety poszarpia mnie ze sie nie pozbieram :cheesy: i jeszcze jedno czy konieczna jest wymiana uszczelki amortyzatora ?? czy mozna zostawic starą ??