Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Multitronic delikatne sporadyczne poszarpywanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, dzisiaj wróciłem z wycieczki po Jurze Krak-Częstochowskiej (śliczne rejony) polecam ;-)

W drodze powrotnej do domu zauważyłem rzecz dosyć dziwną. Ponieważ krajowa 1 była puściutka, słonko zdążyło wysuszyć asfalt to przegoniłem swoją B7-mkę troszkę. "Poganiałem" się nawet troszkę z E-klasą, w szczytowym momencie dochodząc w okolice 200km/h. Wszystko było świetnie, mocy nie brakowało w żadnym momencie natomiast kiedy wpadłem już na pierwsze skrzyżowania i trzeba było się rozpędzać od 0 to wystąpił dosyć dziwny objaw - obrotomierz wskazywał nieco ponad 1500obr, skrzynia dobrała możliwie najniższy bieg (czyli rozpędzanie momentem obrotowym) gaz miałem wciśniety może na 35% wystąpiło lekkie poszarpywanie kilkakrotnie pod rząd. W tym momencie obroty bardzo symbolicznie się zwiększały (o jakieś 25-50obr/min).

Teraz pytanie do Was (olej w skrzyni był zmieniany przy przebiegu 130k km w niemczech) usterek w VAGu absolutnie 0 - czy może to być wina już przepracowanego oleju i ew przypchanego filtra ? Ów objaw nie występuje kiedy skrzynia jest jeszcze zimna czyli do pierwszych 10-20km w mieście. Tiptronic działa w niej świetnie, S-ka wręcz rewelacyjnie. Innych niepokojących objawów nie zauważyłem.

Z góry dziękuję za podpowiedzi ! :)

Opublikowano
(olej w skrzyni był zmieniany przy przebiegu 130k km w niemczech

Jaki jest obecny przebieg?

Opublikowano
  • Autor

234k km

Opublikowano

Z tego wynika, że olej ostatnio był wymieniany ponad 100 tys km temu a powinno się go wymieniać co 60 tys. km.

Opublikowano
  • Autor

Ok czyli wszystko wskazywałoby jednak na przepracowany olej który traci swoje właściwości wraz ze wzrostem temperatury w skrzyni. Bo kiedy silnik nie osiągnie 90*C to wszystko działa normalnie.

Jaki olej polecacie i czy da radę wymienić go samemu ?

PS. Sprawdziłem też skrzynię u siebie i jest to 7-mio lamelkowa, czyli nie powinno być z nią większych problemów.

PS2. Pytam z ciekawości - jaki Vmax ma 2.0TDI BLB w połączeniu z Multitronic ? Ponieważ zdziwiło mnie to że przy 190 miałem niecałe 3800obr... ?

Opublikowano

Olej do tej skrzyni leje się tylko ori. Widzę, że jesteś z Lodzi więc A2 do kolegi Bart-s masz rzut beretem, najlepiej napisać do niego i umówić się. Poza zmianą oleju na pewno zdiagnozuje Ci skrzynie jeżeli dzieje się z nią coś niewłaściwego. Polecam też poczytać te dwa tematy:

http://a4-klub.pl/uklad-napedowy-skrzynia-biegow-12/all-b6-b7-diagnostyka-skrzyni-multitronic-126187/

http://a4-klub.pl/uklad-napedowy-skrzynia-biegow-12/all-b6-and-b7-multitronic-encyklopedia-80905/