Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż i działanie Audi Drive Select A4 B8 2007-2012

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, pydzik napisał:

Pin 7 w guziku do pin 16 w szarej wtyczce w MCE, ale nie wiem czy w przedlifcie Ci to pójdzie.

Witam. Dzięki za odpowiedz,  a (-) masę na który pin mam podać w przełączniku? I może żeby odpalić samo podświetlenie to lepiej podać (+) zasilanie (PIN 7 w przełączniku z tego co piszesz)  z oświetlenie w sąsiadujących przełącznikach?

Opublikowano

image.png

Opublikowano

chodzi mi dokładnie o uruchomienie podświetlenia takiego właśnie przełącznika/włącznika.

(obrazek skopiowałem i wkleiłem z forum w celach poglądowych)

Opublikowano

Miałem napisać, coby pierwszy post dokładnie przeczytał...

Tu masz schemat:  http://serwer1867249.home.pl/omega/ads01.png

Ja masę ciągnąłem z dołu słupka A.ads01.png

Edytowane przez Gość

Opublikowano
W dniu 25.03.2018 o 14:04, R0KTEMU napisał:

No ale w sumie to nie wiem czy to jest zakodowane, czy nie.

Wszystko zakodowane wg tego do FL oprócz oczywiście Bajt 11.

Cars with MMI

address 09: 
Byte 7 bit 5 Change 0 to 1 - Activates ADS 
Byte 8 Bit 0 Change 0 to 1 - Enable Gearbox response difference in various ADS modes (only for Automatic transmission cars, otherwise leave as 0)
Byte 8 Bit 2 Change 0 to 1 - Enable Throttle response difference in various ADS modes
Byte 8 Bit 3 Change 0 to 1 - Enable Suspension (requires electro-adjustable shocks installed as hardware , otherwise leave as 0)
Byte 8 Bit 4 Change 0 to 1 - Enable Dynamic Steering Ratio (requires special steering rack with variable turning ratio installed as hardware, otherwise leave as 0)
Byte 8 Bit 5 Change 0 to 1 - Enable Sports Differential (required special differential installed as a hardware, otherwise leave as 0 )
Byte 11 Bit 7 Change 0 to 1 - Enable steering response difference in various ADS modes
Byte 17 Bit 7 Change 0 to 1 - Enables ADS in the MMI Display
Security access 20113, adaptation channel 66 -> change to 47 to enable efficiency 

address 44: 
Byte 03, Bit 0, Change 0 to 1 - Enable ADS in steering module

Hidden Menu: 
car -> cardevicelist -> charisma - Check
car -> carmenuoperation -> charisma - Change from 0 to 5

Zakodowane już wszystko łącznie z Byte 11 Bit 7, ale różnicy w sterowaniu kierownicy nie odczuwam. Dodam, że wspomaganie QZ7

Opublikowano

Jestem też po montażu ADS i potwierdzam to co napisał kolega wyżej ,też nie odczuwam zmian na kierownicy a co do silnika też jakoś nie specjalnie muszę trochę potestować wszystkie tryby.Jeszcze pytanko do wtajemniczonych czy używając dołożonego przycisku ADS to na MMI jest bez różnicy jaki tryb ustawiony ?

Opublikowano

Też wszystko zakodowałem według opisu mam QZ7 i nie odczuwam różnicy w kierowaniu.

Jestem ciekawy za co odpowiada w w sterowniku 9 byte 8 bit 1 - widziałem na filmikach na youtube że to też kodują.

Jeszcze jedna kwestia w instrukcji http://www.audienthusiasts.com/VagCom_FL_ADS.html   jest napisane żeby zakodować (odznaczyć) w sterowniku 44 byte 0 bit 4 jednak to spowoduje błąd ABS.

Dodam że u siebie mam line assist i nie wiem czy to nie ma wpływu.

Ciekawą rzeczą jest to jak zakoduje się odpowiedź skrzyni biegów - w auto jest D, w dynamicu jest S, a w efficiency jest E na wyświetlaczu i w tym trybie samochód ma chyba z 50 koni mniej (muł że nie da się jechać)

Opublikowano
1 godzinę temu, hunter7 napisał:

Ale w tym kodowaniu nie ma nic o Byte 11 Bit 7 ?

Opublikowano

Hunter7 napisał ',,Jeszcze jedna kwestia w instrukcji http://www.audienthusiasts.com/VagCom_FL_ADS.html   jest napisane żeby zakodować (odznaczyć) w sterowniku 44 byte 0 bit 4 jednak to spowoduje błąd ABS.''

Ja nie odznaczałem w adresie 44 byte 0 bit 4 ale zpróbowałem i faktycznie w ABS błąd o źle zaprogramowanym sterowniku,już nie wiem które kodowanie jest poprawne w polifcie

Edytowane przez zbylu

Opublikowano

Pojeździłem trochę i jest różnica w kierownicy. 

Trzeba pojejeździć po zakrętach tak 80km/h w comfort jest lekko i trzeba więcej skręcać kierownicę. W dynamic ciężej chodzi i mały ruch powoduje większy skręt kół. Daje się to wyczuć.

Opublikowano
11 minut temu, hunter7 napisał:

mały ruch powoduje większy skręt kół. Daje się to wyczuć.

Do tego trzeba mieć dynamiczny układ kierowniczy, jeśli to miałeś - to działało przedtem też, jeśli nie, to samym kodowaniem tego nie uruchomisz. 

Edytowane przez Hohe

Opublikowano

Mam QZ7 i napewno jest różnica pomiedzy trybami ads. 

Mam tez acc i wiem ze mozna tez to wsadzic w ads w individual tylko musze poszukac jak

Opublikowano

Mówię, że aby mieć zmienne przełożenie układu kierowniczego, potrzebna jest kolumna kierownicza z układem dynamic steering. Jeśli masz to fabrycznie, to działało też przed Twoimi modami. 

Opublikowano

Może i działało, tylko po modach jest to bardzo wyczuwalne, przestawiając tryby ADS czuć tą różnicę bardzie wyraziście.

Czy ktoś wie co trzeba zakodować żeby ACC było widoczne w trybie individual??, 

Na razie wyświetla się silnik/skrynia i kierownica

Opublikowano

Trzeba zmienić kodowanie w radarze. Niestety tam trzeba wyliczać pod wyposażenie, silnik i skrzynie. Wyślij mi pw z tym co masz w aucie to Ci powiem jakiego kodowania spróbować.

Możesz też w adaptacjach radaru kanał 7 przestawić z 0 na 1, ale to Ci da tylko 2 dodatkowe opcje poza głośnością gongu w MMI. Dystans i tryb.

Opublikowano
12 minut temu, pydzik napisał:

Trzeba zmienić kodowanie w radarze. Niestety tam trzeba wyliczać pod wyposażenie, silnik i skrzynie. Wyślij mi pw z tym co masz w aucie to Ci powiem jakiego kodowania spróbować.

Możesz też w adaptacjach radaru kanał 7 przestawić z 0 na 1, ale to Ci da tylko 2 dodatkowe opcje poza głośnością gongu w MMI. Dystans i tryb.

Wysłałem PW , w mmi głośności gongu nie mam (chyba) i dystansu, tryb jest.

Opublikowano
23 godziny temu, hunter7 napisał:

Pojeździłem trochę i jest różnica w kierownicy. 

Trzeba pojejeździć po zakrętach tak 80km/h w comfort jest lekko i trzeba więcej skręcać kierownicę. W dynamic ciężej chodzi i mały ruch powoduje większy skręt kół. Daje się to wyczuć.

Też trochę pojezdziłem mam QZ7 i w comforcie kiera chodzi lżej a w dynamic się usztywnia a jak mają działać pozostałe tryby może ktoś podpowie

Opublikowano

Poszukałem trochę w necie i okazuje się że QZ7 L LEN Power steering - to jest poprostu zwykłe elektyczne wspomaganie, to nie jest active steering ani dynamic sterring i dla wszystkich co mają taki układ kierowniczy w MCE 09 w byte 8 bit 4 należy pozostawić 0. - nie kodować bo ten bajt odpowiada za aktywny układ kierowniczy a to jest całkiem coś innego niż elektryczne wspomaganie.

Opublikowano

Cenna informacja, mam skrzynie manual i zaznaczyłem  w byte 8 bit 2 i 4 czyli silnik i kierownica,odznacze 4 zostanie tylko silnik czyżby moje odczucia odnośnie kierownicy to tylko efekt placebo ?

Opublikowano

Spokojnie to ze nie masz aktywnego sterowania nie oznacza ze kierownica sie nie usztywnia w dynamicu

musisz miec zakodowane 

Byte 11 Bit 7 Change 0 to 1 - Enable steering response difference in various ADS modes 

a w byte 8 bita 4 mozesz odznaczyc, ja tez tak zrobilem i zmiany w trybach sa wyxzowalne na kierownicy