Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

błąd 17705 zagadka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawa wygląda tak.Pojawił się błąd :

17705/P1297/004759 - Pressure Drop between Turbo and Throttle Valve (check D.V.!)

Moje podejrzenia padły na zaworek zwrotny odpowietrzenia skrzyni korbowej bo po zduszeniu węża (między kolektorem ssącym a zaworkiem)błąd nie wyskakiwał.Zamówiłem nowy orginał z audi ,jednak po wymianie błąd pojawiał się nadal. Rozciąłem stary zaworek i zamontowałem mocniejszą sprężynkę i gumkę (zamiast plastiku) błąd zniknął . Zamówiłem następny zaworek (orginalny) i problem wrócił po jego wymianie. Wnioskuje ,że ciśnienie między kolektorem ssącym a zaworkiem jest na tyle wysokie ,że przedostaje się do skrzyni korbowej.

Najciekawsze jest to ,że auto pracuje idealnie na wolnych i wysokich obrotach.Robiłem logi turbo ładuje do 1600 mbar ,przepływka też wg. mnie jest ok , sprawdzone węże

Wymieniony DV ,wymienione cewki (akcja serwisowa ; dowiedziałem się o niej z tego forum:) :)

Wisienką na torcie jest to ,że po skasowaniu błędu silnik chodzi jak traktor do momentu gdy błąd się pojawi - czyli jak ma błąd pracuje niemal idealnie.

Jakieś sugestie bo nie wiem czy się poddać czy szukać dalej.

Nie mam instalacji gazowej

---------- Post dopisany 10-04-2014 at 20:27 ---------- Poprzedni post napisany 08-04-2014 at 16:27 ----------

Dzisiaj robiłem próbę szczelności całego dolotu.Nasmarowałem wszystkie wężyki wodą z mydłem i dmuchałem w rurę od strony przepływomierza .Jak by ktoś potrzebował zamieszczam link.

HOW TO BOOST LEAK TEST on an AUDI A4 1.8T - TurboBoostLeakTesters.com - YouTube

Zauważyłem bąbelki przy ezektorze, okazało się ,że przepuszcza na obudowie. Zamówiłem nowy ale postanowiłem zreanimować stary; posklejałem miejsca wycieku poksipolem.

Po uruchomieniu silnika i skasowaniu błędu obroty zaczęły falować w przedziale 600-900.

Silnik nie pokazywał żadnych błędów i chodził fatalnie. Już myślałem ,że autem nie pojadę i wtedy pojawił się błąd 17705 , silnik zaczął pracować normalnie.

Czy ten felerny ezektor może mieć aż taki wpływ na pracę silnika ;jego nr 058 133 753

Proszę o pomoc

Opublikowano

tak . wymien ten ezektor i saprawdz zaworek jeno kierunkowy w trójniku odmy czy jest sprawny .

Opublikowano
  • Autor

Jutro będe miał nowy ezektor. Wymienie i dam znać co i jak. Co do tego zaworka w trójniku odmy to go już wymieniałem. On się nazywa odpowietrznik skrzyni korbowej nr 035 103 245 . Jak zduszę wężyk idący od zaworka do kolektora to auto pracuje normalnie na wolnych i błąd da się skasować. Generalnie w tej chwili auto chodzi idealnie ale tylko jak ma ten błąd 17705. Gdy go skasuje to chodzi fatalnie i gaśnie.Wychodzi na to , że komputer to w jakiś sposób koryguje i dobiera sobie mieszanke paliwa tak ,żeby silnik chodził równo.

---------- Post dopisany 16-04-2014 at 16:11 ---------- Poprzedni post napisany 11-04-2014 at 15:32 ----------

Wymieniłem ezektor i dalej to samo. Po skasowaniu błędu 17705 silnik zwariował i chodził fatalnie, obroty skakały 600-900 obr/min czasami zgasł.Po 10 minutach wyskoczył błąd i wszystko wróciło do normy. Wiem ,że wszystko przemawia o uszkodzonym zaworku w trójniku odmy ale on jest nowy . Dla pewności wymontowałem go ponownie i sprawdziłem ; jest sprawny.

Miałem kiedyś problem z tym zaworkiem i objawy były podobne. Z tym, że po skasowaniu błędu 17705 silnik przez moment pracował dobrze a gdy błąd się pojawił obroty zaczęły wariować.Teraz jest zupełnie odwrotnie

HELP