Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

niestabilny samochód w pionie i poziomie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

niestabilnoac jest odczuwalna na nierownej drodze w lewo i prawo jak i pływanie.Sprawdzałem na diagnostyce amory i sa dobre przod 68% i 61% tył po 65% ponadto kilka miesiecy temu wymieniłem prawe dolne wahacze, niedawno lewe górne, końcówki drążków i problem nie zniknął Mechanik sprawdzał łomem i nic nie stwierdził lekko pukał łacznik stabilizatora prawy a tłucze sie lewa strona. Czy łącznik albo stabilizator moze odpowiadac za stabilnosc samochodu w pionie i poziomie czy bedzie to wahacz dolny na amorze Chociaz nie ma luzów na wahaczach według specjalisty. Oprócz tego strzela mi cos w prawym kole przy skrecaniu w prawo na wstecznym Czy bedzie to przegub wewnetrzny -zewnetrzne juz wymieniłem oba- i Czy ma to wpłym na jakosc jazdy.Nie wiem co robic kolejna diagnostyka kolejny mechanik portwel juz prawie pusty a samochód dalej niestabilny. Nie wiem od czego zacząc i jak to zrobic Czekam na odp.

Opublikowano

samochód skacze jak piłeczka? takie galaretowate zaczowanie prawda? kolega też tak ma i jak byłem z nim w warsztacie to przód 66% tył 61 62% ja obstawiam ze to jednak amortyzatory i zużyte tylnie tuleje (przynajmniej u niego) :/

Opublikowano
samochód skacze jak piłeczka? takie galaretowate zaczowanie prawda? kolega też tak ma i jak byłem z nim w warsztacie to przód 66% tył 61 62% ja obstawiam ze to jednak amortyzatory i zużyte tylnie tuleje (przynajmniej u niego) :/

kurka.. ja mam to samo.. od poczatku jak kupilem mam wrazenie ze jak najade na uskok ktory biegnie po skosie jezdni z duza predkoscia, to samochod jakos tak nierowno osiada, jakby plywal.. najgorsze jest to.. ze wymienilem wszystkie amorki, wiekszosc wahaczy z przodu.. te ktore sie nadawaly do wymiany i moze troche slabiej ale jednak ciagle to czuje.. moze po prostu taka glupia charakterystyka tego zawiasu?

Opublikowano

Witam,

jestem w trakcie poszukiwania a4, jezdziłem ostatnio B5 2,6 quattro, przednie zawieszenie tak jak opisujecie strasznie buja a niedawno w tym aucie wymieniane były amory(4 szt.)

Może tak jest w tym modelu? a może ktoś zna przyczynę (sprężyny?) :|

Opublikowano

kupiłem niunie nalatałem już 25tyś . w 4miesiące . zawieszenie ok przód 67 68% tył po 65% po tych 25 tyś . i może już zaczynam dostrzegać te objawy o których piszecie ale w stopniu minimalnym .nie mam luzu w zawieszeniu .więc to moze sprężyny? a może przy wymianie amortyzatorów należy zwrócić baczną uwagę na górne mocowania amortyzatorów , czy nie są wypracowane, może to jest przyczyna. bo galaretka w :a4fan: to raczej nie jest standard. prawda?

[ Dodano: 09-01-2007, 10:49 ]

i dokładnie przyjrze się tylnym tulejom :galy:

Opublikowano

Zużyty łącznik stabilizatora może powodować takie zachowanie, wahacze dolne również, górne mają znaczenie przy poprawnym wybieraniu wybojów i równej trakcji. Wbrew pozorom jeden walnięty wahacz może mieć sporo konsekwencji.

Co do amortyzatorów, szarpaki na stacjach diagnostycznych to taki półśrodek w sprawdzeniu. Coś pokazują, ale nie do końca wiadomo co... Tak na prawdę, to wskazanie 65% zbyt dobrze nie świadczy o amortyzatorach, co więdzej, widziałem już takie, które wskazywały na stacji diagnostycznej 70-74%, a nadawały się już właściwie do wymiany, bo auto pływało...

Sprężyny też się zużywają, to widać szczególnie w 9-10 letnich avantach, gdzie auto stojące na równi ma nieco uniesiony przód, a d*pa siedzi. Po prostu tył się sklepuje, a przód ciutkę naciąga. Zależy jak auto było eksploatowane.

Opublikowano

Proponuję sprawdzić czy autko nie zostawia czterech śladów skoro tak pływa. Znam przypadek, że znajomy kupił Renię nie bitą na 100% a dziwnym trafem zostawiała cztery ślady a nowe gumy (bo takie były założone) znikały w mgnieniu oka.

Opublikowano

w quattro cztery ślady są raczej niemozliwe :zdziw: jak by to wszystko chodzilo?