Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Separator antenowy dla auta rocznik 96

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Borykam się z małym problemem w radiu samochodowym. Ostatnio przeszedłem z kilkunasto letniego kaseciaka Pioneer na radio Sony. W tym starym radiu nie było tego problemu albo przynajmniej nie był słyszalny. Otóż podczas słuchania fm w czasie jazdy "czasem" zdarzy się, że pojawią się szumy w odsłuchu lub lekkie trzaski tak jakby radio miało zgubić sygnał albo miało problem z utrzymaniem wystarczająco silnego. Nowe radio ma specjalne "ficzery", które mają poprawiać jakoś dźwięku przez podbicie tonów i ogólnie głośności radia więc podejrzewam, że w starym radiu nie było tego słychać właśnie dlatego, że wszystko tam było ustawione na domyślnym poziomie.

Poszperałem w internecie i okazuje się, że auta typu m.in. Audi mają problemy z tym jeśli wymieni się radio na nieoryginalne. Rozwiązaniem może być zastosowanie separatora (wzmacniacza) antenowego - dostępne na allegro w cenie ~12zł. Z chęcią bym kupił i sprawdził ale gdzieś (nie na tym forum) ktoś wspomniał, że taki separator wymagany jest raczej do Audi A4 B5 ale dla roczników > 98. Ja posiadam auto z 96 roku. Czy to jest prawda?

Inne rozwiązanie tego problemu to prawdopodobnie wymiana anteny...

Pomoże ktoś?

Opublikowano

Tak to prawda.

W 1996 r. nie potrzeba separatora, bo kablem do anteny nie idzie nic więcej oprócz sygnału.

Wzmacniacz w tylnym lewym słupku.

Moim zdaniem to wymień sobie radio, bo Sony to nigdy dobre w odbiorze FM nie było i na wszystkich jakie słuchałem zdarzały się takie szumy przy słabym odbiorze.

Opublikowano

mozesz zastosowac separator/wzmacniacz sygnalu moze pomoc ale nie koniecznie.

Opublikowano

Separator nie pomoże.

Wzmacniacz też nie bardzo, bo jeden już jest. Chyba że oryginał jest niesprawny.

Opublikowano
  • Autor

Z tym oryginalnym wzmacniaczem to na 100% musi być ok bo przed wymianą kaseciak Pioneera tam grał i nie było tego. Studiowałem i studiowałem przez ostatnie dni w internecie i przeglądałem instrukcję jak podłączyć radio oraz stare połączenia z kostki iso na starym radiu i wychodzi na to, że w nowym radiu Sony niebieski kabel czyli według nich sterowanie siłownikiem anteny wchodzi dokładnie w ten biały kabel co od wzmacniacza ma być co według moich badań powinno przekazywać odpowiednie 12V do mojego wzmacniacza antenowego i grać bez zakłóceń. Generalnie radio znajduje bardzo dużo stacji tak jakby nie miało problemu z sygnałem ale np. słuchając rmf maxx lub rmf fm właśnie trafiają się zakłócenia w odbiorze - dźwięk jest w 99% czysty ale nagle złapie głupawki i przez jakiś czas ciche nienachalne trzaski słychać co jednak po chwili irytuje. Jednak co dziwne zaobserwowałem, że radio zet już nie ma takiej przypadłości albo ma a nie zaobserwowałem. No nic, muszę pojeździć więcej i posłuchać innego radia może to przypadłość rmf i siły sygnału w trójmieście albo faktycznie Sony i ich tuner to jednak nie jest najlepsze co znajduje się na rynku no ale czego się można spodziewać po radiu za 200+ zł. W razie gdyby jednak problem zakłóceń nie ustawał to co polecacie? Dostać się do anteny w lewym słupku i sprawdzić czy jest moc? Auto wiele lat było garażowane więc wykluczam by coś złego stało się z anteną chyba, że podczas podłączania nowego radia wzmacniacz antenowy trafił szlag...