Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] Problem z automatem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam problem z skrzynia automatyczna w swojej A4 96r, a mianowicie niedawno kupiłem to auto ( pierwszy automat ) i od kiedy ją mam pomiędzy 2 a 3 biegiem skrzynia dziwnie się zachowywała tzn. nie wiedziała czy ma zmienić bieg czy nie i czasami zdarzało się szarpnięcie ale nie zawsze. Przy wymianie wszystkich pasków oleji i filtrów w silniku, wymieniony został też olej w skrzyni i filtr ( stary był oryginalny z 96r a olej wyglądał jak kawa z mlekiem ). Skrzynia została zalana olejem elfmatic g3 (taki mi doradził mechanik). Po wymianie skrzynia się uspokoiła na jakiś czas po czym znowu zaczęła wariować między 2 a 3 biegiem, a dziś straciły mi się biegi jest tylko 3 bieg chyba że sam zmieniam 1-2-3 to wtedy jest ok ale na "D" jest tylko 3 bieg. 200 km po wymianie podjechałem do mechaników od skrzyń automatycznych i sprawdzili na kompie skrzynie i silnik (nie było błędów) kazali mi zrobić jakieś 2000tys km i podjechać żeby sprawdzić poziom oleju i jego stan (wzrokowo czy jest czysty) no i czy nie ma błędów. Może ktoś już miał taki przypadek albo zna się na automatach, nie chciałbym się dać zrobić w jajo i bulić za wymyślone naprawy. Będę wdzięczny za rady

Opublikowano

Byłem dzisiaj na kompie: TRASM. VEHICLE SPEED SENSOR (VSS) -G38 NR. Błędu 297 skrzynia AG4 GETRIBE 01N 2995

U mechanika wymiana takiego czujnika 350zeta w aso koszt czujnika 77zeta. Z tym że mechanik powiedział że to wcale nie musi być czujnik tylko jakieś aluminiowe koło z którego ten czujnik bierze sygnał a wtedy koszt naprawy jakieś 4000tyś. Wydaje mi się że trochę dużo ........... Jeśli ktoś zna dobry warsztat w okolicach Katowic proszę o namiary