Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Prośba o analizę logów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Pacjent A4 1,9 TDI AVF bez żadnych modów (ori program)

Problemy:

1) notlauf powyżej 3500/obr przeważnie na zimnym silniku, jak już go trochę przegazuję to potem już jest OK

łapie wtedy błąd

17965 - Charge Pressure Control: Positive Deviation

P1557 - 35-00 - -

2) Ciężko pali (2-3sekundy trzeba trzymac rozrusznikiem) i trzęsie motorem przeważnie na rozgrzanym silniku. Nie jest to za każdym razem. Na zimnym z rana jest lepiej.

Dynamiczne grupy 000 i złapał notlaufa, na kolejnych już nie łapał i było OK

Log (0 - 000)

Dynamiczne:

Log (0 - 008)

Log (1 - 000)

Log (2 - 011)

Log (3 - 004)

Log (4 - 010)

Log (5 - 003)

Log (6 - 015)

Log (7 - 001)

Statyczne:

Log (0 - 001)

Log (1 - 004)

Log (2 - 000)

Log (3 - 003)

Log (4 - 018)

Log (5 - 007)

Log (6 - 013)

Log (7 - 023)

Statyczne BasicSeting:

Log (0 - 000)

Log (1 - 003)

Log (2 - 011)

Z góry dzięki za diagnozę i podpowiedzi co trzeba zrobić. Kierownice były czyszczone po zakupie, razem z wymianą rozrządu. Częsta jazda na małych dystansach ale jak tylko jestem na obwodnicy gazu nie żałuję lecz często to kończy się właśnie notlaufem.

---------- Post dopisany 29-04-2014 at 20:30 ---------- Poprzedni post napisany 28-04-2014 at 20:28 ----------

Co tam pany, każdy nie ma czasu czy ochoty zerknąć na logi. Zawsze jak ktoś wychodzi z problemem piszecie "zrób logi to powiemy co i jak"

Zrobiłem i co ....;)

Opublikowano

lekko kierownice sie przycinaja w turbo , reszta ok

Opublikowano
  • Autor
lekko kierownice sie przycinaja w turbo , reszta ok

Dzięki za odpowiedź. Czyscilem kierownice i mało to dało. Co proponujecie, wymianę kierownic?

---------- Post dopisany 04-05-2014 at 09:25 ---------- Poprzedni post napisany 01-05-2014 at 08:01 ----------

Panowie 1 punkt rozwiązany, kierownice rozruszałem podczas robienia logów i teraz już jest OK. Kondycja turbo, przepływki, wtrysków OK. Jeszcze tylko EGR do czyszczenia.

Co z punktem 2 ? Dlaczego on z rana pali dobrze a jak jest rozgrzany to nie załapuję za pierwszym razem. Jakie logi trzeba zrobić żeby zdiagnozować problem?

Opublikowano

99 procent przypadków ciężkiego zapalania gdy ciepły to rozrusznik. Do sprawdzenia poza elektrowlacznikiem i szczotkami przekładnia planetarna. U mnie jedna zebatka nie miała już 2 zębów i skończyło się zakupem nowego.

Opublikowano
  • Autor
99 procent przypadków ciężkiego zapalania gdy ciepły to rozrusznik. Do sprawdzenia poza elektrowlacznikiem i szczotkami przekładnia planetarna. U mnie jedna zebatka nie miała już 2 zębów i skończyło się zakupem nowego.

A jest jakaś możliwość zdiagnozowania rozrusznika bez wyjmowania go (VAGiem itp) ?

Opublikowano

Ma podczas zapalania trzymać powyżej 250 obr/min.

Opublikowano

Turbo przeładowuje i pewnie rozrusznik już nie pierwszej młodości.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Log (0 - 011)

Panowie moze ktoś zerknąć na te logi. Pow 4000 łapie notlauf. Czy to przez kierownice czy źle wyregulowana grucha ?

---------- Post dopisany 31-05-2014 at 12:37 ---------- Poprzedni post napisany 15-05-2014 at 08:53 ----------

Może ktoś to ocenić co się tutaj dzieje, dlaczego mam takie duże przeladowanie. Co myślicie o wydłużeniu sztangi.

Opublikowano
Log (0 - 011)

Panowie moze ktoś zerknąć na te logi. Pow 4000 łapie notlauf. Czy to przez kierownice czy źle wyregulowana grucha ?

---------- Post dopisany 31-05-2014 at 12:37 ---------- Poprzedni post napisany 15-05-2014 at 08:53 ----------

Może ktoś to ocenić co się tutaj dzieje, dlaczego mam takie duże przeladowanie. Co myślicie o wydłużeniu sztangi.

Według mnie ktoś się bawił sztangą i ją za dużo skrócił... trzeba by ją wydłużyć o kilka obrotów bo przeładowuje w cholere za daleko...

Opublikowano
  • Autor

Chciałem mieć pewność zanim zacznę robotę ze sztanga. Dziwne dla mnie było ze po czyszczeniu kierownic łapał notlauf.

Opublikowano

odkręć nakrętki od gruszki i poruszaj ją góra dół i jeżeli wyczujesz nawet lekkie przycięcia łopatek to nie masz co się łudzić ,że się samo rozrusza trzeba wyciągać turbo.

Opublikowano
  • Autor
odkręć nakrętki od gruszki i poruszaj ją góra dół i jeżeli wyczujesz nawet lekkie przycięcia łopatek to nie masz co się łudzić ,że się samo rozrusza trzeba wyciągać turbo.

Po kupnie auta 11,2013, czysciłem geometrię w turbo i po czyszczeniu łapał dalej notlaufa. Dodam jeszcze że tylko na zimnym silniku go łapie.

Z logów ewidentnie wynika że jest przeładowanie.

Opublikowano

zdejmij przewód podciśnienia z gruszki i wtedy zobacz jak pompuje, przy zbyt krótkiej sztandze miał byś cały czas przeładowanie a w pierwszych logach nie masz max przeładowania tylko zachwiane (typowe dla zacinających się kierownic)