Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Kufatec.de - Q PRZESTRODZE?!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć Koledzy,

Po krótce opisze swoją sytuację. Ze względu, że o układzie elektrycznym wiem tyle co o budowie międzygalaktycznych promów kosmicznych, zdecydowałem się na ofertę kufatec.de

Chodzi mi konkretnie o dorezanie do mojej A4 kamery cofania. Kufatec oferuje kompletny zestaw do ww moda na swojej stronie. Brak czasu i wiedzy w temacie popchneły mnie do tej nie taniej oferty ale uważałem, że jeśli przeprowadze tego moda na tym zestawie to napewno moja wiedza do kolejnych rezań bedzie większa i ułatwi mi to w przyszłości. Kufatec nie dodaje żadnej instrukcji montażu ale poinformowali mnie, że przewody są opisane więc problemu nie bedzie, a w razie W mam pełen support z ich działu technicznego.

W paczce otrzymałem wiązkę przewodów, kamerę, blende oraz tylne mocowanie kamery. No to PYK pomyslałem i zacząłem instalować. Na pierwszy ogień poszła blenda następnie kamerka, podłączyłem przewody by delikatni naciągnąć wiązkę bo słyszałem, że kufatec.de mierzy po swojemu i nawet centymatra nie dostaniemy w gratisie. W końcu wyszedłem z wiązką (kostka 32 piny do rns-e, masa, stałe napięcie oraz kabelek do wyzwalania sygnału do połączenia z istniejącym przewodem) tuż pod bezpiecznikami. Pierwszy problem pojawił się ze stałym napięciem gdyż kabelek był zakończony małym pinem a wszystki małe bezpieczniki miałem ori zajęte. No to ciach i pin został zastąpiony dużym i trzeba było zmostkować. Pozostał mi jeden kabelek do wyzwalania sygnału. Nadruk na nim był mało czytelny (ale czytelny kostka C pin 28) więc by nie spalić kamery zdecydowałem się na telefon do kufatec.de w celu potwirdzenia. Pani z miłym głosem podała ares mailowy i poprosiła o mój kontakt z działem technicznym.

Odpowedz była natychmiastowa...

You must connect three wires:

-One with an eyelet for ground

-One with an contact pin for steady plus out of the fuse box (search an free fuse place in the box for steady plus)

- One blank for he BCM plug B, PIN 1 for reverse gear Signal have to soldered on the existing wire of this pin.

Feel free to contact us if you have any other questions.

Jak to? O co kaman? :eusathink:

Przewód do MCE opisany przez kufatec.de na kostkę C pin 28, a tu nagle instrukcje kostka B pin 1! WTF

W związku z ich ostatnim zdaniem w majlu Feel free to contact us if you have any other questions tak też zrobiłem i poprosiłem o wyjaśnienie sytuacji i podałem numer MCE. A oto odpowiedz...

Please check with original wiring diagram where the reverse gear Signal Comes out from which PIN.

Już delikatnie się podgotowałem ale, że mieszkam o Oslo wystarczyło wyjść się przewietrzyć na zewnątrz by szybciutko ochłonąć i wyskrobac kolejnego mejla ponieważ schematu MCE nie posiadam i to napisałem do Kufatec.de . Oczywiści odpowiedz natychmiastowa...

Thank you for your request.

Please take a gauge and find the right wire for reverse gear Signal from the BCM, we don't have any other Information about it.

CO?!!! To jakie informacje macie pomyślałem??? No i tak mnie zostawili z niczym. Po sprawdzeniu schematu okazało się, że proponowane przez nich piny są odpowiedzialne za,

C28 zasilanie tylnych i przednich świateł przciwmgielnych :thumbdown:

B1 zasilanie prawego tylnego kierunkowskazu :thumbdown:

Ostatecznie podłączyłem się pod kostkę B pin 5 czyli zasilanie prawego światła biegu wstecznego. Dokonałem pomiarów z drugiej strony wiązki przy połączeniu z kamerą i wszystko się zgadzało :banan:

Biegiem na fotel kierowcy wbić wsteczny. A tu zero reakcji, totalnie nic :thumbdown:

Miałem mieć możliwość samemu uruchomienia widoku z kamery na rns-e lub automatyczne załączenie przy wbiciu biegu wstecznego. Żadna z opcji nie działa! Kufatec nie zamieścił żadnej informacji o kodowniu ale po zagłębieniu tematu na forum wychodzi na to, że jest ono konieczne. Jedak tu pojawia sie problem gdzyż u mnie w rns-e nie jest ono dostępne dla kamery :facepalm: . Soft w rns-e mam 0350, czy to może być powodem? Ma ktoś wiedzę która mi pomoże w uruchomieniu kamery cofania? Potrzebuje pomocy!!!

Opublikowano
Kufatec nie dodaje żadnej instrukcji montażu ale poinformowali mnie, że przewody są opisane więc problemu nie bedzie, a w razie W mam pełen support z ich działu technicznego.

Kupowałem kilka rzeczy w Kufatecu i oprócz tego ze wysyłka trwa ok.10 dni:facepalm:

a ceny kosmiczne:facepalm::facepalm: wszystko było OK.

Musisz się u nich zalogować i wpisać numer rachunku suporcie. Do ściągnięcia masz manual w PDF-ie:wink:

Opublikowano
  • Autor
Kufatec nie dodaje żadnej instrukcji montażu ale poinformowali mnie, że przewody są opisane więc problemu nie bedzie, a w razie W mam pełen support z ich działu technicznego.

Kupowałem kilka rzeczy w Kufatecu i oprócz tego ze wysyłka trwa ok.10 dni:facepalm:

a ceny kosmiczne:facepalm::facepalm: wszystko było OK.

Musisz się u nich zalogować i wpisać numer rachunku suporcie. Do ściągnięcia masz manual w PDF-ie:wink:

do montażu zestawu kamery cofania nie dodaja instrukcji

Opublikowano

No to sie zaminowales, ze kupiles cos bez instrukcji