Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ku przestrodze, mandaty za granicą!!

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema

Nie jestem pewny czy ten wątek tu powinien być, jeśli nie proszę o przerzucenie do odpowiedniego działu.

Byłem w ubiegły weekend w celach służbowo-prywatnych w Budapeszcie, zaparkowałem na ulicy na której nie było zakazu na 100%, zresztą było to w sobotę wieczorek, gdzie parkingi nie były już płatne i samochody inne też tam stały.

Wróciłem po godzinie do samochodu i takie oto cudo znalazłem za wycieraczką - wszystko było zapakowane w eleganckim woreczku (zdj 1) :

out.php?t=798273_image-0001.jpg out.php?t=798276_image-0004.jpg out.php?t=798274_image-0002.jpg out.php?t=798275_image-0003.jpg

Wszystko wyglądało bardzo ładnie, na jednym z kwitków pro wydrukowanych bo na papierze paragonowym były numery rejestracyjne samochodu (zamazane na zdjęciach).

Ze wszystkich samochodów zaparkowanych na tej ulicy tylko mój miał ten kwitek, jednocześnie tylko mój miał zagraniczne blachy, reszta miejscowa - czyżby zbieg okoliczności :co: Nie wydaje mi się. Do tego na 100% auto które stało przed moim było tam przed moim wyjściem z samochodu i po moim przyjściu, więc nie możliwe, żeby wszystkie samochody z mandatami odjechały.

Generalnie mandat został przeze mnie olany m. in. dlatego, że:

1. Mandat był tylko w języku węgierskim, a w Unii musi być też po angielsku z tego co się orientuję.
  2. Nigdzie nie było tam słowa Policja czy coś podobnego - chociaż na węgierskim się nie znam
  3. Tak jak pisałem wyżej dostałem mandat jako jedyny, więc myślę, że ma to związek z blachami (przecież każdy turysta to frajer, więc można go obrobić)
  4. Rozmawiałem ze znajomym Węgrem i powiedział, że miał taką samą sytuację 2 lata temu i olał sprawę, mówił, że jest coś takiego u nich jak mafia "parkingowa", poza tym cena za mandat była według niego z kosmosu
  5. Jak policja złapie gościa z zagranicy to musi on zapłacić mandat na miejscu, więc jakbym wrócił co najmniej blokada byłaby na kole, ew auto odholowane

Niech idzie w świat i niech nikt nie da się zrobić w bambuko!!

Pozdro dla Was :hi:

Opublikowano

Dzięki bo się wybieram w tym roku na wakacje :decayed:

Co możesz polecić od siebie w tym mieście ????

Opublikowano

W Budapeszcie? Generalnie bardzo piękne miasto zwłaszcza w okolicach rzeki, a najbardziej w nocy, jest świetnie oświetlone. Mnóstwo jest rzeczy do zobaczenia tam.

Zwiedzanie zwiedzaniem, ale jak lubisz wyzwania i chcesz przezyc cos naprawde niesamowitego to polecam to CLAUSTROPHILIA - Live exit game :wink: