Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Montaż wzmacniacza pod tylne głośniki przy radiu Concert- fotki.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystko zaczeło się od zmiany radia na ori i przestał grać tył.

Trzeba było zakupić wzmacniacz, przejściówke z miniiso na czincz, przewody czincz oraz przewody zasilające.

Trudno było zdobyć przejściówke zaznaczoną na zdjęciu:

fe8e3ada68334a11.jpg

Następnie zabrałem się za dorabianie wtyczek do głośników:

9f80be3232e810fb.jpg

Krokiem następnym było podpięcie głośników (pamiętajcie o biegunach + i -):

2e7ee820a48429a0.jpg

Po lewj stronie za tapicerką podłanczamy mase wzmacniacza (jest tam też masa od parktronika):

fdc530e8d476e4a8.jpg

Następnie zasilanie (stały + z pod deski rozdzielczej):

e74c32f04ae89ef1.jpg

Tutaj widać gdzie podłączyłem przwód pod + (ten z niebieską koszulką):

322e47d106907c9f.jpg

Dla pełnego bezpieczeństwa na przewodzie zasilającym wlutowałem podstawe pod bezpiecznik:

81bf47d0cf83dc09.jpg

Terza treba wyjąć radio żeby od tej strony przepuścić przwody cincz do wzmacniacza (użyłem tutaj takich kluczyków):

10b85ada21e1b556.jpg

Podpinamy czincze pod wmacniacz:

fe5cce83a0016c96.jpg

i cienki niebieski przewód o oznaczeniem REM załanczający wmacniacz:

42aee303a3135b67.jpg

Wpinamy się przez przejściówke do radia (łączymy dwa niebieskie kabelki ze sobą) i już gra jak ta lala :naughty:

a34979b54aa5c537.jpg

Zostało nam tylko złożyć wszystkie plastiki. Przewody od radia i zasilanie zostały puszczone pod listwami progowymi.

A... oto nażędzia użyte do całego zabiegu:

311df21fe48d8acc.jpg

Wzmacniacz całkiem nieźle napędza głośniki 1/3 swej mocy więc może w przyszłości jeszcze jakaś skrzynia basowa z głośnikiem dwócewkowym??? :naughty:

Opublikowano

Hejka

Co to za wzmacniacz?

I czemu nie puściłeś zasilania prosto z akumulatora?

No i czy nie lepiej było zastosować lepszy kabel zasilający, bo ten u ciebie chyba nie jest zbyt gruby.

Opublikowano

ten wzmacniacz raczej nie ma tyle mocy, żeby potrzebował większego kabla...

Opublikowano
  • Autor

Wzmacniacz 100W a kabel 5mm. przewodnika. Jeśli by to był wzmacniacz 350W lub więcej to wtedy przewód 8mm. I jeszcze po co bezpośrednio z akumulatora? Przecież te gróbe czerwone kable pod kierownicą idą bezpośrednio od aku. A tak pod maską ani w środku nic nie widać tylko w bagażniku jest wzmacniacz. :tongue4:

Opublikowano

a trzeba bylo przekodowac tylko radio :)

Opublikowano
  • Autor

ale na 100% by nie grało jak teraz :kox:

Opublikowano

1. Czy do głośników tylnich prowadziłeś kable ?? czy miałeś je gdzieś po drodze ?? Ja w bagażniku AVANT nie mam żadnych kabli od głośników - jak było u Ciebie.

2. Ta brązow wtyczka ISo z tyłu radia ma 8 kabli ale w radiu są tylko 4 wtyki męskie do przednich głośników ... do czego są pozostałe 4 ??

Opublikowano
  • Autor

W brązowej wtyczce są też kabelki do tylnych głośników ale to radio z tego wyjścia obsługuje tylko przód i ja odciołem z tyłu pod półką tylko same wtyczki i przylutowałem je pod swoje grubsze dwóżyłowe kable i podpiołem je pod wzmacniacz. Na drógim zdjęciu widać odciętą wtyczke przylutowaną do przewodu. Acha... i ja nie mam Avanta. :naughty:

Opublikowano

To też nie do końca bo jak zamieniłem wtyki w brązowej wtyczce ze skrajnych na środkowe powinien zagrać tył zamiast przodu a tu cisza panie .....

Ja w bagarku seryjnie powinienem mieć wzmacniacz więc i powinny iść do niego kable a w bagarku nie mam ani jednego wolnego kabla, za to w drzwiach są głośniki i są poprowadzone od nich kabelki ori. Tyle że idą nie wiadomo którędy i nie wiadomo gdzie.

Ha i tu właśnie jest największa zagwostka .. :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Opublikowano
  • Autor

Powiem jedno- u mnie jak by tak było jak u ciebie to bym puścił całą instalacje na nowo i 100% grało by jak ta lala!

Opublikowano

na tym się skończy ... ale nie lubię takich nierozwiązanych kwestii ... nawet szukałem po wiązkach z suwmiarką tych pier....ch kabli i nic ;(

______________________________________________________________________________________________________________________

No dobra kupiłem już wszystko co potrzeba, tyle ze dostałem wzmacniacz 400W - 2x45 RMS, mam nadzieje że ori głośniki na tym zagrają i mam jeszcze 2 pytania.

1. Którędy przez ściankę grodziową do akumulatora poprowadzić przewod (już znalazłem :>)y ew. gdzie pod kierownicą (jak się tam najlepiej dostać)

2. Jak zdemontować plastiki ze środkowych słupków żeby dostać sie do wiązek prowadzących do drzwi tylnych ?

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

I jeszcze po co bezpośrednio z akumulatora? Przecież te gróbe czerwone kable pod kierownicą idą bezpośrednio od aku.

dostałeś się tam od strony maski(Komputer)? czy od środka-jeśli tak to w jaki sposób?

Opublikowano

Ja w obudowie komputera miałem miejsce na przeprowadzenie kabla - taki gumowy element i potem obok kompa do dziury .. trzeba zdjąć plastik pod kolumną kierownicy i wszystko będzie widać :good:

A tak w ogóle to położyłem kable po całości jedną stroną sygnał, drugą zasilanie i gra pięknie ... polecam JENSEN APOLLO bardzo tanie rozwiązanie a jakość na prawdę dobra. Porównywałem z innymi popularnymi wzmacniaczami i porównania nie ma .. czysty dźwięk dynamiczny miękki bass na razie na seryjnych głośnikach :> przez przypadek kolega włożył mi voicecrafta teoretycznie 2x mocniejszego ... no i efekt był taki że rzeczywiście głośno łomotał .. ale jakość dźwięku :thumbdown: