Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

czym sie różni 1z od ahu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

miałem 1z a teraz ahu wiec tak sie zastanawiam czy sie rózni

Opublikowano

Komp 1Z 8 Bit

AHU 16 BIT

AHU lepiej brzmi od 1Z jak by mniej klepał

Opublikowano

Turbo tez jest inne. W 1Z masz do 94r T2, a w AHU GT15, oba typy bez zmiennej geometrii ( WG zawor upustowy), ale GT15 jest trochę mniejsza.

Opublikowano
Komp 1Z 8 Bit

AHU 16 BIT

AHU lepiej brzmi od 1Z jak by mniej klepał

tylko kompem sie róznią ,ja mam 1z i ciszej chodzi od alhi asv wiec może osobliwy przypadek.

---------- Post dopisany at 15:37 ---------- Poprzedni post napisany at 15:33 ----------

Turbo tez jest inne. W 1Z masz do 94r T2, a w AHU GT15, oba typy bez zmiennej geometrii ( WG zawor upustowy), ale GT15 jest trochę mniejsza.

1 gen silnka 1z owszem miala t2 i byla w silniku audi 80 b4 tdi na przeplywce boscha i nastawnik MES .

2 generacja byla na przeplywce pierburga z nastawnikiem hdk turbo tez t2

3 generacja jest w a4 b5 tdi od 95r gdzie juz pod maską sporo sie rozniło do takiego A80 i turbo było garret t15 ,t2 nie było i moge sie kłocić. w ahu tak samo t15 żadnego gt15 tam nie bylo , 1z a ahu w budzie a4 b5 roznilo sie tylko sterownikiem . w 1z 8bit w ahu 16bit ,do tego w ahu w nowszych rocznikach montowali juz dwu masy.

Opublikowano

W audi 80 na przepływce Pierburga była już T15 :-) Nigdy nie było połączenia T2 i nastawnik indukcyjny w Audi.

Osprzęt w audi 80 na Pierburgu jest taki sam jak w A4 do 97r. Jedynie wizualnie obudowa filtra powietrza się różni i umiejscowienie niektórych elementów.

Opublikowano

a dwumas w ahu wkladali po polowie 97roku,jest gdzies nawet w necie od jakiego numeru nadwozia.

Opublikowano
W audi 80 na przepływce Pierburga była już T15 :-) Nigdy nie było połączenia T2 i nastawnik indukcyjny w Audi.

widocznie te modele które ja widziałem i miałem okazje naprawiać ,miały inne . a klka widziałem z hdk i 2t i to widac było ,że ori ,nie dłubane.

Opublikowano
  • Autor

ok dzieki też sie tak zastanwaiiełm że w ahu turbo jest jakbym mocniejsze bo ma taki fajny świst a w 1z nie ma takiego ciągłego

Opublikowano
ok dzieki też sie tak zastanwaiiełm że w ahu turbo jest jakbym mocniejsze bo ma taki fajny świst a w 1z nie ma takiego ciągłego

jak jest świst to turbo może sie skonczyć nie długo ,sprawdz lepiej luzy jakie ma ,1z to najlepszy i najmocniejszy silnik diesla jaki wymyslono ,ahu i inne wynalazki to juz ulepszenia tego silnika czy lepsze wątpie.

1z i ahu maja te same turbo w budach a4 b5 rozni je tylko sterownik. oraz paskach b5 90km

Opublikowano

3 generacja jest w a4 b5 tdi od 95r gdzie juz pod maską sporo sie rozniło do takiego A80 i turbo było garret t15 ,t2 nie było i moge sie kłocić. w ahu tak samo t15 żadnego gt15 tam nie bylo , 1z a ahu w budzie a4 b5 roznilo sie tylko sterownikiem . w 1z 8bit w ahu 16bit ,do tego w ahu w nowszych rocznikach montowali juz dwu masy.

A czy ja napsialem ze w B5 było T2??? Mowilem, ze w silnikach 1Z do 94 r, a te wkładali do kilku innych modeli.

Opublikowano

widocznie te modele które ja widziałem i miałem okazje naprawiać ,miały inne . a klka widziałem z hdk i 2t i to widac było ,że ori ,nie dłubane.

Sam robie przekladki Boscha na Pierburga i jak klient dostarczy mi ori instalacje od Pierburga to tez nie widac, ze cos dlubane :-) I jest pozniej Pierburg z turbina T2 :-) Nawet w krotkiej serii Pierburga z zewnetrznym map sensorem i czujnikiem cisnienia atmosferycznego w Audi 80 bylo T15.