Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Czarne paliwo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

wymieniał wczoraj filtr paliwa w moim audi a4b7 170km a tam czara ropa co to się dzieje jezdzi normalne:kwasny:

Opublikowano

Czarne paliwo masz w zbiorniku, jak w jakiś sposób dostaje się do niego olej silnikowy :decayed:

A dróg którymi może się tam dostać jest kilka:

1. Tandemowa pompa paliwa ( a raczej jej wewnętrzne uszczelnienie)

2. Uszczelniacze pompowtrysków

3. Pęknięta głowica :naughty:

Opublikowano
  • Autor

a jak to z :wink:diagnozowac najlepiej

Opublikowano

Najpierw na Twoim miejscu podmienił bym tandema (przy małej ilości paliwa w zbiorniku) wyjeździł potem ze dwa zbiorniki paliwa i sprawdził kolorek napędu.

Jak poprawy nie będzie, to wymienił bym oringi na pompkach, i po dwóch następnych zbiornikach znów sprawdził zawarość zbiornika.

A jak dalej nie będzie poprawy to chyba tylko wymiana głowicy, bo nic innego mi do głowy nie przychodzi :naughty:

Chyba że zapomniałem o jakimś newralgicznym miejscu, gdzie olej może się z paliwem zmieszać , może ktoś jeszcze coś mądrego podrzuci :whistling:

Opublikowano
  • Autor

a gdzie znajduje się ten tandem:wink:

Opublikowano

Na tym zdjęciu masz zaznaczone na czerwono miejsce w którym powinna być zamontowana pompa tandemowa:

4312107431_3.jpg

Niestety na szybko nie znlazłem zdjęcia razem z pompą :naughty:

Opublikowano
  • Autor

da rady to zregenerować czy raczej nowa:decayed:

Opublikowano

mozesz silnik wstawic nawet drugi -nowy z fabryki -tez bedziesz miał czarne paliwo - te silniki tak mają... to jest tylko sadza. spokojnie nie panikuj. ja tez tak mam. dużą ilosc tej sadzy wyłapuja filtry - Filtron i UFI. - ja obecnie na pokładzie mam UFI.

ale to maja tylko 170tki w 140 jeszcze sie nie spotkałem.

ja tez tak kiedys spanikowałem jak ty,ale uswiadomił mnie kolega który od początku pracuje przy tych silnikach.- to widac czy paliwo jest brudne od sadzy czy od oleju.

wlej te palliwo np w słoik i pod swiadło dzienne - jesli widac bez problemu żółć to ok jesli nic nie widac tylko sama czern nikszty żółci - w paliwie znajduje sie olej silnikowy.

Opublikowano
  • Autor

sprawdzałem tak i widać na to że jest to olej silnikowy bo ropa ciemna jak czort:naughty:

Opublikowano

Żeby sadze ze spalin się przedostały do paliwa, to ja widzę tylko jedną drogę , uszkodzone uszczelnienie końcówki pompowtryskwacza w głowicy, ale wtedy to raczej ciężko by było o poprawną pracę silnika , jak pompowtrysk byłby zasilany zawiesiną bąbelków spalin i paliwa :decayed::whistling:

A i jeszcze ewentualnie mikropęknięcie głowicy pomiędzy komorą spalania a kanałem paliwowym, lub kanałem wydechowym a kanałem paliwowym w głowicy :eusathink:

---------- Post dopisany at 02:22 ---------- Poprzedni post napisany at 02:15 ----------

da rady to zregenerować czy raczej nowa:decayed:

Ja bym kupił w miarę młodą używkę, albo zamienił się z kimś (nie mającym tego problemu) na tandemy po prostu :whistling:

Opublikowano

No to niestety,tak jak pioter ci podpowiada- vakum lub pd... Tez juz kiedys byl temat o tym... Tak jak písalem wyzej tez mam ciemnawe paliwo,ale to 4 osoby z aso mi potwierdziły ze te 170tki tak maja...

Opublikowano

Dodatkowe smarowanie :grin: