Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z Tiptronickiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Objawy są takie. Po odpaleniu wszystko git. Wrzucam wsteczny auto jedzie, ale szarpie jak mam podjechać pod wzniesienie(choć nie zawsze). Chce jechać do przodu to 1 i 2 jakby nie było, wrzucam D i samochód nie chce ruszyć, dodaje gazu i zaczyna sie toczyć, jak przesadzę z gazem to samochód wcale nie przyspiesza, potem przerzuci na 2 jak sie już rozpędzi do 15km/h i mogę sobie gazować, na obroty się wkręca, a samochód ledwo przyspiesza, jak się już rozpędzi do 30km/h to wpada 3 i jest ogień. 3,4,5 idzie bez zarzutu, jak zwolnie poniżej 30 to znowu makabra bo zredukuje na 2 i nie jedzie.

Po odpięciu przepływki, objaw taki, wrzucam D puszczam hamulec, zaczyna się toczyć, dodaje gazu i jest przyspieszenie... do pewnej prędkośći (ok 20km/h) wtedy jest szarpnięcie i skrzynia wrzuca 3 i tryb awaryjny, Po dzisiejszych testach wydaje mi się że ruszał z 1 biegu, ale nie jestem pewien, odpiąłem przepływkę, gaz do dechy ruszył z impetem i nagle szarpło i tryb awaryjny... A wsteczny nie szarpie.

Szukac skrzyni czy szukać usterki w elektronice? Po odpięciu przepływki, w skrzyni zarejestrowało błąd 18265 Sygnał Obciążenia brak osprzętu/nie związany z osprzętem. Jak przepływka jest podpięta, nie ma błędów ani w silniku ani w skrzyni biegów..

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na biegu 1,2 jest "pierwsze" sprzęgło, a na 3, 4, 5 przełącza na inne sprzęgło, które zapina biegi na sztywno- gdzieś na forum o tym czytałem i nawet była jakaś tabelka z danymi.

Kolega ma taki objaw - tylko, że na R :eusathink: Czyżby sprzęgło hidrokinetyczne... :eusathink:

Może ktoś bardziej obeznany w temacie skrzyń się wypowie :wink: