Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Cykanie wtryskiwacza sterującego 1.9 tdi AHH

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Mam problem z moim Audi. Gdy samochód pracuje na wolnych obrotach lub gdy przyśpieszam to wydobywa się metaliczne cykanie. Lecz gdy hamuje silnikiem to cykanie zanika. Słuchałem silnika stetoskopem i wychodzi na to, że dźwięk wydobywa się z wtryskiwacza sterującego. Gdy założę klucz na nakrętkę przewodu i zacznę napinać delikatnie wtryskiwacz to dźwięk albo się wzmacnia albo ustaje. Wymieniłem podkładkę pod wtryskiwaczem lecz to niestety nie pomogło. :(

Z góry dziękuje za pomoc! :)

widzę, że nikt nie chcę pomóc...

Opublikowano

Dolewasz do ropy jakiś dodatek smarujący? Jak nie to spróbuj dolać np mixolu i zobaczysz czy cykanie ustanie. To jest najtańsza metoda a jak nie pomoże to chyba pozostaje ci wymiana wtryskiwacza.

Opublikowano

te wtryski sie nie psują ,przynajmniej widziałem przypadki co po 500tys km były ori końcowki i były jeszcze ok tylko co to cisnienie spadło. chyba ,że ktoś coś w nim dłubał i cudowował z cisnieniami. najłatwiej wziac ten wtrysk do pompiarza na sprawdzenie ,może trzeba rozebrac i zobaczyć ,zadko sie zdarza ale sie zdarza ,że pęka taka miseczka w środku wtryskiwacza od trzymania bolca od 2 cisnienia wtrysku i wtedy dzieją sie cyrki.

znajdz sterujący na podmiane i wtedy zobacz.

ja za swojej strony moge ci zaoferowac regeneracje takiego wtrysku ,jak cos bedzie w nim uszkodzone to ci naprawie ( posiadam troche czesci zamiennych od tego typu wtrysków)

Opublikowano
  • Autor

byłem u pompiarza i powiedział że jest dobry. Jeszcze dziwi mnie to,że wtryskiwacze są 220 bar. A jeśli chodzi o silnik to ma przejechane 190 tyś. Sprawdzałem po numerze vin.

Opublikowano

Jeszcze dziwi mnie to,że wtryskiwacze są 220 bar

dokładnie 220/300bar . zmień sobie na wtryski z asvi bedziesz mial z auta ze 120 km .ahh ma pompe 11mm ludzie sie biją o te pompy bo moc za&ebistą generują.

A jeśli chodzi o silnik to ma przejechane 190 tyś. Sprawdzałem po numerze vin.

mój tez ma najechane ze 500tys km i u mnie nic nie stuka ,nie wierz w to ile ma przebiegu bo sa sposoby na to żeby nawet po vinie taki przebieg pokazało

Opublikowano

byłem u pompiarza i powiedział że jest dobry. Jeszcze dziwi mnie to,że wtryskiwacze są 220 bar. A jeśli chodzi o silnik to ma przejechane 190 tyś. Sprawdzałem po numerze vin.

Spróbuj dolać jakiś dodatek smarujący, swego czasu na forum jeden z kolegów opisywał podobne problemy z wtryskiem sterującym i pompiarz zalecił mu dolać miksolu. Po zastosowaniu smarowania problemy ustały. Obecna ropa jest bezsiarkowa a siarka miała za zadanie smarowanie układu zasilania i dlatego dzieją się na polskiej ropie takie problemy.

Opublikowano
  • Autor

Dobrze spróbuję wlać;)A wtryski postaram się wykombinować;)

Opublikowano

opisywał podobne problemy z wtryskiem sterującym i pompiarz zalecił mu dolać miksolu.

nic to nie da ,srodek może i dobry do smarowania ale sa lepsze np olej do 2t czerwony , ale sprezyny i przekladki we wtrysku sie od tego nie naprawią

Opublikowano
  • Autor

Witam! wydaję mi się, że znalazłem przyczynę tego dźwięku. Na moje oko to wtryskiwacz sterujący w trakcie wtrysku uderzy o ściankę głowicy. Gdy wyjąłem wtryskiwacz to był na nim czysty punkt obok miejsca gdzie on jest skręcany. Jak i również na ściance głowicy jest widać odbity punkt. Czy jest możliwość, że mam rację? I jak to naprawić?

Proszę o pomoc

Opublikowano

może podkładki nie było ? lub za mała była wsadzona i sie zklepala .lub tuleja w głowicy wyrobiona i zostaje tylko naprawa lub założenie grubszej podkładki miedzianej