Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[Audi A4 B6 1.9 TDI AWX] FIS/komputer pokładowy aktywacja drugiego zakresu/wyświetlacza

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, od przełożenia licznika z anglika na europejski, fis przestał mi pokazywać drugi zakres pamięci krótkiej jeżeli chodzi o spalanie itp. W momencie zmiany licznika przestał działać również tempomat. Z uwagi, że mam dostęp do VAG chciałbym się dowiedzieć czy jest możliwość aktywowania tych funkcji. Jeżeli tak to w jaki sposób to zrobić. Nigdzie tego nie znalazłem nawet przy użyciu google więc stąd założony nowy temat. Z góry dzięki za pomoc

nikt nie ma żadnych pomysłów lub rozwiązania?

A zapomniałem dodać, oryginalnie posiadam manetkę do tempomatu. Po zmianie licznika również i on przestał działać, może przyczyną tego jest ten sam problem co powoduje w fisie brak drugiego ekranu tzw. krótkiego zasięgu.

Edytowane przez mjudu

Opublikowano

Musisz zrobić adaptacje licznika w kanale 19:

In adaption channel 19 the following functions are adapted:
Radio clock
Driver information system
On-board computer
Illumination options

The following options are possible:

1st digit: Radio clock and sports seats:
Coding value XXXX0 = Radio clock not active
Coding value XXXX1 = Radio clock active (with PR no. U2A)
Coding value XXXX2 = Radio clock not active and sports seat active (only RS4) (with PR no. Q4P)
Coding value XXXX3 = Radio clock active and sports seat active (only RS4) (with PR no. U2A and Q4P)

2nd digit is not coded, so always 0:
XXX0X

3rd digit: Driver Information System:
Coding value XX1XX = Highline dash panel insert without driver information system, (no drive time alarm, no washer fluid/brake light/bulb warning (even in Check) and Computer option not selectable from menu. Only range displayed on on-board computer. (dash panel inserts with PR no. 9Q3)
Coding value XX2XX = Driver information system with menu guidance
Coding value XX3XX = Driver information system with menu guidance and unit switching (dash panel inserts with PR no. 9Q2 and 9Q4)

4th digit: On-board computer:
Coding value X0XXX = On-board computer (only level 2 - long-term memory)
Coding value X1XXX = Level 1 and 2 (dash panel inserts with PR no. 9Q2 and 9Q4)

5th digit: Illumination options:
Coding value 0XXXX = Illumination (pointer and scale) on only active with lights on
Coding value 1XXXX = Pointer illumination on active with ignition on, scale (1st dimming characteristic) and pointer illumination active with lights on
Coding value 2XXXX = Scale illumination (1st dimming characteristic) active with ignition on, scale and pointer illumination active with lights on
Coding value 3XXXX = Scale (with 2nd dimming characteristic) and pointer illumination active with ignition on or lights on

Więc 4 cyfrę od tylu zakoduj na 1.

Opublikowano
  • Autor

dzięki, będę próbował. Masz może jeszcze jakiś pomysł na tempomat, po kodem aktywującym próbowałem ale nic to nie dało.

Opublikowano

Sprawdź w module kierownicy błędy ewentualnie czy wykrywa manetke.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Obecnie u siebie mam zakodowane 01101 (licznik 9Q4), po przekręceniu kluczyka podświetlają się wskazówki, automatyczne ściemnianie/rozjaśnianie skali zegarów działa zarówno z łączonymi jak i z wyłączonymi światłami.

Co można zmienić kodując pierwszą pozycję (5th digit)?

I czy prócz średniego spalania, chwilowego spalania, dystansu do pokonania na paliwie w zbiorniku, można aktywować np. drugą średnią spalania?