Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Jak Zdemontować i Zamontować boczne słupki pasów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, zakupiłem używane boczne słupki pasów bezpieczeństwa, czy ktoś mi powie jak je zamontować?

Jak zdemontować całą tą boczną obudowę i jak najlepiej poradzić sobie z Pasami?

Bardzo proszę o pomoc, nie chcę niczego znowu zepsuć albo połamać itp..

byłbym wdzięczny za jakiś tutorial :)

Opublikowano

Jutro będę rwał je u siebie (jak pogoda pozwoli) to dam Ci znać jak było:) Wydaje mi się , że wszystko jest na zatrzaski tylko. Ogólnie to do odważnych świat należy. Popatrz , pomyśl i nic na siłę. Wszystko da się rozebrać i złożyć.

Opublikowano
  • Autor

Pierwsze dwa na zatrzaski właśnie połamałem, teraz chcę wsadzić nowe ale muszę rozkręcić pasy a te boczki długie są na inne zaczepy w ogóle to wszystko jakieś chore w tym Audi...

Opublikowano

A mi się wydawało , że raczej przemyślane z głową i tak jak trzeba ;) Nie licząc przodu zdejmowanego do wymiany rozrządu itp. Może wypowie się ktoś kto to już przerabiał.

Opublikowano
  • Autor

na tym forum ostatnio ciężko uzyskać jakiejkolwiek pomocy....

Opublikowano

Cierpliwości. I tak jest lepiej niż na innych. Bardziej doświadczeni są zmęczeni powtarzającymi się pytaniami i je olewają po prostu.

Opublikowano

chodzi wam o te plastiki na słupku środkowym gdzie jest pas ? i co chcecie wiedzieć ?

Opublikowano

Kolega nie chce nic połamać i szuka tutka jak to zdjąć bez ofiar

Opublikowano

najpierw trzeba się zabrać za tą górną część czyli przy samej podsufitce musimy sobie jakoś czymś podhaczyć i wtedy przez szczelinke zobaczymy 2 zatrzaski ja to robiłem śrubokrętem płaskim tylko trzeba uważać na plastik aby się nie wykruszył jeżeli już wyczepimy te 2 zatrzaski to górna część wysuwamy w kierunku podsufitki a żeby zdemontować dolną część to musimy zdemontować plastikowe osłony progów wewnątrz auta a aby to uczynić musimy wykręcić 2 wkręty krzyżakowe z przodu w nogach w słupku aby zdjąć ten plastik

tx3qamo5.jpg

następnie aby zdjąć całkowicie plastik na progu musimy wyjąć tylną kanapę która wystarczy na brzegu tam gdzie jest krawędź szrpnąć do góry i już jest nasza

wzjy2gtc.jpg

jak juz pewnie zauważyliście to że ten platikowy próg jest w całości przedni z tylnym i po wyjeciu kanapy ukaże się nam jeszcze jedna śrubka krzyżakowa po jej wykręceniu możemy od tyłu również szarpnąć ku górze i już cały ten element powinien nam odejść

emkv46dk.jpg

no i teraz bez problemu możesz wysunąć ten dolny duży plastik osłaniajacy słupek środkowy wysuwając go do góry bo trzyma sie na wsówkach na dole jak i po środku i wystarczy tylko go wysunać do góry bez szarpania do siebie. no a jesli potrzebujesz zdjąć całkowicie górny element słupka to wydaje mi się że wystarczy odkręcić pas na dole przy progu jest przykręcony bodajże na jedną śrubę i wtedy powinien ci zejść. mam nadzieję że ci troszkę uprościłem demontaż tego jeśli chodzi o montaż to wszystko w odwrotnej kolejności

mf63yoau.jpg

na tym zdjeciu na czerwono masz pokazane w którym miejscu dokładnie są te zatrzaski w górnym plastiku słupka przy podsufitce a żółtą strzałka zaznaczyłem miejsce o którym musisz pamietać przy składaniu do kupy w to miejsce musi wejść śruba która wystaje z mechanizmu regulacji wysokości pasa bo jak jej nie wsuniesz w to miejsce to później plastik nie będzie chciał regulować góra dół pasa

Edytowane przez xXPiotrekXx19

Opublikowano
  • Autor

Czyli mam rozumieć ze pas zdemontować najlepiej u dołu i go przeprowadzić przez nowy boczek?

Jeszcze mi napisz jak zdemontować te długi plastikowy bok te co jest pomiędzy tym jasnym boczkiem a tym przy listwie na dole.

Opublikowano

jesli chodzi o to co na zdjeciu na zielono to tak jak pisałem na poczatku ten jasny element od góry nastepnie listwe na progu i wtedy ten środkowy element wysuwasz do góry i jest twój zresztą jak zdejmiesz górę i listwę na progu to juz będziesz widział jak to jest wsadzone

6skf3o44.jpg

• 1 rok później...
Opublikowano

Dzięki Piotrek, po 2 latach i mnie przydały się te zdjęcia, zdjąłem plastiki łamiąc tylko jeden zaczep :decayed: