Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 ALZ] Spadła rura dolotowa powietrza - błędy VAG, komplikacje

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przytrafiła mi się dzisiaj bardzo dziwna sytuacja. Podczas jazdy spadła rura na dolocie powietrza, zaraz za filtrem powietrza /chyba też zaraz za przepływościomierzem/.

Samochód zaczął bardzo słabo przyspieszać, silnik pracował nie równo i gasł. Po zatrzymaniu zajrzałem pod maskę, założyłem rurę na swoje miejsce. Dojechałem do znajomego z VAG'iem. Po odczycie pojawiły sie następujące błędy:

-----------------

16556 - Fuel Trim: System Too Rich: Bank 1

P0172 - 007 - Short to Ground - Intermittent

16486 - Mass Air Flow Sensor (G70): Signal too Low

P0102 - 007 - Short to Ground - Intermittent

-----------------

Silnik po odpaleniu pracował nierówno, obroty falowały aż do zgaśnięcia.

Błędy wykasowaliśmy.

Obroty OK, ładnie utrzymują się ok 800. Jednakże pojawił się problem z uruchamianiem silnika /nie za każdym razem/.

Podczas próby uruchomienia silniej jakby "nie łapie", jak złapie to szarpie i zaraz gaśnie.]

Jak odpali ładnie , to ładnie pracuje, wkręca się na obroty OK. Czasem pojawił się błąd :

------------------

16486 - Mass Air Flow Sensor (G70): Signal too Low

P0102 - 007 - Short to Ground - Intermittent

------------------

Po kolejnym kasowaniu postanowiłem wrócić do domu, ok. 40 km.

Silnik jakby troszkę zamulony, słabiej przyspiesza, silnik ładnie schodzi z obrotów.

Po powrocie do domu podłączyłem jeszcze raz pod VAG'a i żadnych błedów nie było.

Jednak czasem nie łapie przy odpalaniu, zatrzęsie silnikiem. JEszcze coś ciekawego słychać od silnika /z prawej strony stojąc przodem do auta/ - auto chodzi na jałowyum i nagle szybko wciskam pedał gazu - słychać taki świst powietrza, jakby powietrze było wypychane na zewnątrz, wcześniej raczej tego nie było.

Co radzicie w tej sytuacji - przepływka, przepustnica??

Co się mogło poprzestawiać gdy spadła rura dolotu powietrza do silnika....

Pozdrawiam

Opublikowano

tez tak kiedys mialem w b5 1,6(AHL),spadla rura dolotu z przepustnicy-objawy podobne-rada wykasuj bledy,zresetuj kompa i pojezdzij troche do wyrownania map wtrysku -mi pomoglo :wink4:

Opublikowano

A moze masz gdzieś nieszczelność w dolocie i dlatego takie objawy? Szczególnie jeżeli chodzi o to świst powietrza.

Opublikowano
  • Autor

A moze masz gdzieś nieszczelność w dolocie i dlatego takie objawy? Szczególnie jeżeli chodzi o to świst powietrza.

Świst - nieszczelność w dolocie - jutro będę sprawdzał.

Ale problemy z odpaleniem czasem, trzęsie silnikiem i gaśnie?? To samo?? Lewe powietrze??

[br]Dopisany: 17 Wrzesień 2008, 00:07_________________________________________________Witam,

dzisiaj rano przed odpaleniem odpiąłem kleme z akumulatora za parę minut - reset kompa.

Po podłaczeniu AQ zrobiłem autoadaptację przepustnicy.

Spróbowałem odpalić - i dalej problemy.

Zrobiłem adaptację VAGiem, niby wszystko OK - ale cały czas pod Vagiem brzęczy silniczek po adaptacji.

Dopiero po wyłączeniu VAG'a cicho. Jednak dalej problemy z odpalaniem.

Po odpaleniu, po małych problemach wszystko OK, obroty ładnie trzyma biegu jałowego.

Odłączyłem złączkę od przepustnicy silnik zaczął falowac w przedziale 1100 - 1300, podłączyłem, odpaliłem jeszcze raz i obroty OK - trzyma.

Jednak dalej problem z odpalenim.

Żadnych błędów na kompie.

Jakieś sugestie Panowie??

Pozdrawiam

[br]Dopisany: 17 Wrzesień 2008, 09:10_________________________________________________Dodam jeszcze, że jak zimny silnik to strasznie ciężko odpalić. Łapie ale jakby nie na wszystkie gary... i gaśnie.

Jak złapie, trochę pochodzi...to następne odpalenia łatwiejsze...

:kwasny::confused4:[br]Dopisany: 17 Wrzesień 2008, 13:43_________________________________________________Witam,

sytuacja chyba opanowana -wadliwie działający przepływomierz.

Po odłączeniu przepływki z uruchamianiem nie ma najmniejszego problemu. Ładnie odpala, podczas jazdy troche mułowaty - ale znaczenie lepiej jak na walniętej przepływce.

Teraz zbieram się do zakupu nowej i dylemacik. Obecnie siedzi HITACHI 06A 906 461 B.

Czy kupować to samo - http://moto.allegro.pl/item438075985_przeplywomierz_vw_audi_skoda_seat_06a_906_461_b.html

Czy szukać jakiegoś odpowiednika BOSCH;a, jaki numer posiada odpowiednik Boscha i jak to wygląda cenowo??

Pozdrawiam

[br]Dopisany: 17 Wrzesień 2008, 20:04_________________________________________________Witam ponownie,

dzisiaj wymieniłem przepływkę na nową tego samego typu HITACHI 06A 906 461 B.

Niestety, znowu to samo :wallbash: ręce opadają....

Czy po wymianie przepływki trzeba coś adaptować VAG'iem??

Może ktoś pomoże co dalej?? :confused4:

Pozdrawiam