Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Odcinanie turbo przy okolo 120-130

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem który napisałem wcześniej trochę w złym miejscu ale był on konsekwencja wcześniejszych poczynań.

Moje A4 miało następujący problem, tzn gdy chciałem mu "depnąć" to jakoś mocy nie przybywało po załączeniu turbiny i ewidentnie czuć było że coś jest trochę nie tak. Gdy chciałem pojechać na wirusa spec stwierdził że coś jest nie tam z grucha i zeby od razu wyczyścić turbo oraz stwierdził niesprawną przepływkę (to wymieniłem, serio była zepsuta). Wyciągnąłem turbo i oddałem do warsztatu zajmującego się regeneracją, gdzie mi je ładnie wypiaskowali i wg. Podczas zakładania turbo wymieniłem od razu podciśnienia do N75 i nie tylko (mały błąd bo wszystkie założyłem 4mm). Silnik stał się dużo zrywniejszy, czuć że odzyskał moc, wszystko pięknie ładnie, tylko że przy okolo 130 odcina turbo. :facepalm: Jeździłem z komputerem, przy 1 2 i 3 biegu turbo ładnie pokazuje 1940-2000 milibar jednak jak na 4 biegu przeciągam i dochodzi już do około 120-130 to widać że sterowanie nie daje rady i ciśnienie rośnie i przy okolo 2400 milibar turbo odcina. Aktualnie czekam na dostawę N75 dokładnie takiego jak miałem fabrycznie ale jego cena przeraża, okolo 300zl netto :facepalm:

Próbowałem się przejechać z innym n75 który się różnił numerem, od VW Bory, ale samochód był słabszy i turbo jeszcze szybciej odcinało.

Stąd teraz moje pytanie, co jest przyczyną?

Czy to niesprawny N75?

Czy wina tych podciśnień (na to nie stawiam)?

A może majstry z zakładu źle wyregulowali gruszkę?

Ma ktoś inny pomysł? Z góry dziękuje za pomoc.

Opublikowano

Dwie rzeczy jezeli masz map sensona w ecu sprawdz czy wężyk idacy do ecu nie jest w oleju a druga odwrotnie zalozony pierscien w turbo a czy gruszka jest prawidlowo ustawiona zrob logi

Zawsze mozesz podmienic n75 z n18

Opublikowano
  • Autor

Nie jestem pewny czy N18 jest sprawny bo zaślepiałem kiedyś EGR ponieważ zawór puszczał i uciekało ciśnienie w dolocie. Jutro będę miał oryginalny N75 to się okaże czy muszę szukać dalej.

Nie mam własnego VAG'a ale jeżeli jutro podciśnienia nie pomogą to pożyczę i zrobię logi, tylko moje pytanie które konkretnie?

Niestety nowy zaworek N75 nie rozwiązał sprawy mimo ze jest on oryginalny o takim samym numerze itd i kosztował horrendalną kwotę. Samochód pracuje tak samo jak na "starym". Jutro planuje wymienić wszystkie podciśnienia jakie tylko są. Założę wszedzie takie jak trzeba, jak 5mm to 5 a jak 4 to 4. I do tego postanowiłem założyć zwykłe czarne dość sztywne wężyki ponieważ te jakie mam aktualnie (tylko w okolicy turbo i zaworu N75) takie fajne sylikonowe silikonowe są dość miękkie i podejrzewam, że mogą się "zaciskać" i nie spełniać swojej roli.

Ma ktoś inny pomysł?

Dodam tylko że turbo odcina mnie tylko przy naprawdę mocnym butowaniu na 4 biegu przy okolo 120-130 a dzis sprawdziłem że na 5 to dopiero przy okolo 150-160km/h

Edytowane przez Mozgu

Opublikowano

zrobię logi, tylko moje pytanie które konkretnie?

Najlepiej zrób komplet i zamieść je w odpowiednim dziale i Fachowcy ocenią motorownie .... ;)

[/url]">http://http://www.directupload.net'>zqwp96d9.jpg

Opublikowano
  • Autor

Powymienialem wszysciutkie podcisnienia, sprawdzilem szczelnosc ukladu i sile podcisnienia specjalnym czujnikiem i wszystko co wg sie da, oczywiscie z zamontowanym nowym oryginalnym N75.

I wyszlo ze "fachowcy" zj***li przy czyszczeniu turbo i zle wyregulowali sztange. Sprawdzilem przy sciagnietym wezyku z gruszki od turbo i gazowalem na biegu jalowym. Wartosc doladowania wzrasta z 950 do okolo 1300-1400 minibar. Dla porownaniu u kolegi przy tym samym silniku AFN przy takim eksperymencie wartosc doladowania sie nie zmieniala tylko byla stala 950 a rosla tylko z podpietym wezykiem do guszki. Jutro robie tam zadyme. Bo tyle nerwow i pieniedzy co stracilem to w glowie sie nie miesci...

Edytowane przez Mozgu