Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ACK] Demontaż przepustnicy w 2.8 V6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam od kilku dni zbieram się do demontażu przepustnicy. Mam pytanko jak najlepiej i najszybciej ja wyjąć . Gdzieś w necie widzłem zdjęcia całego kolektora wyjętego z przepustnica czy opłaca się całego demontować . Bo tam jest mało miejsca . Jak by ktoś podpowiedział co i jak zrobić był bym bardzo wdzięczny a jeszcze jak by ktoś jakieś fotki dołożył to już w ogóle było by super.

Z góry dziękuje i POZDRAWIAM[br]Dopisany: 21 Wrzesień 2008, 22:59_________________________________________________widze ze chyba nikt tego nie robił

Opublikowano

Witam,

mam AHA 2,8V6 30V ten sam silnik i demontowalem przepustnice bez zdejmowania kolektora, troche pracy jest ale demontaż kolektora tez nie jest prosty,

1. Musisz zdemontować wszystkie pokrywy,

2. zdemontować dolot powietrza do przepustnicy w tym celu musisz odkręcić podstawke z zaworami podcisnieniowymi, następnie odłączyć czujnik temp. powietrza dolotowego do przepustnicy

3. czarna plastikowa rura powietrzna ma śrubke która ją przytrzymuje jest od spodu i jest cięzki dostęp ale mozliwy,

4. musisz rozłączyc układ rurek systemu odpowietrzenia głowicy znacznie ułatwi dostep

5. odkręcić przepustnice chyba 4 srubki,

Robiłem to ale jakis czas temu, takze inf. mogą być nie pełne jak bedziesz miał pytania to chetnie odpowiem, pamietaj że dobrze by było odłączyć aku, a po tym musisz robić adapt.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

ok dzieki wielkie za podpowiedz cała prace ustawiam sobie na sobote . Mam nadzieje ze pojdzie w miare leko , chociaz roznie to bywa

Jeszcze raz dziki za wskazówki POZDRAWIAM

Opublikowano

A poco chcesz ją wyciągać??

Szczerze to sam się przymierzam do tej samej czynności.

Mam takie objawy (silnik ciepły) : po dodaniu gazu gdy obroty spadają bywa że silnik przydławi się i zgaśnie . Czasem jesli nie zgasnie to obroty odbiją sie i ustabilizują na poziomie ok 850 obr.

Podczas jazdy , gdy przed skrzyzowaniem chcę zredukowac bieg silnik zgasnie.

Na Gazie objawy te sa łagodniejsze , falowanie nie jest tak odczuwalne oraz silnik raczej nie gaśnie . Jednak obroty zdecydowanie schodzą za nisko zanim ustabilizują się.

Poradźcie , czy czyszczenie przepustnicy pomoże??

Jak dotąd : nowe świece , nowe przewody NGK . Ostatnio jak podłączany był komp nie wskazywał żadnych błędów.

Ostatnio dostałem od znajomego preparat - dodatek do paliwa który niby przeczyszcza układ paliwowy.

Powiem że pomogło , silnik pracuje nieco równiej .

Opublikowano

Ja czysciłem, była lekko przybrudzona ale nie pomogło,

Dobra adaptacja pomogła i jest teraz ok.

przerabiałem to u siebie tyle że na benzynie[br]Dopisany: 25 Wrzesień 2008, 08:04_________________________________________________Panowie,

jakie macie instalacje LPG, ja się zastanawiam nad założeniem ale nie wiem co jak się spisuje.

Pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Wczoraj próbowałem się dobrać do przepustnicy i kurde cienko to widze chyba dam zarobic mechanikowi. Tam jest tak mało miejsca ze ciężko łape wsadzić :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Co do gazu to gazowałem niunie 2 tyg. temu instalacja BRC sequent 56 i jak narazie jest ok ( ale padła mi jedna sonda lambda) w poniedziałek bede miał pierwszy przeglad po przejechaniu 1000km i regulacje i zobacze co z ta sonda

Cena instalacji to 4000zł (w mojej miejscowosci)

spalanie jeszce tak dokładnie nie sprawdziłem ale z wstępnych wyliczeńwychodzi mi okolo 15l/100 przy jezdzie mieszanej powiedzmy 65%miasto 35% trasa

Opublikowano

Uzytkownik " Bawół " tylko z innego konta.

Ja mam instalacje KME sterownik DiEgo. Wtryski Valtek.

Nie odczuwam spadku mocy , silnik ładnie się wkręca.

Jednak wydaje mi się że są problemy z dokładnym dostrojeniem mapy wtrysków w tych instalacjach.

Po zdjęciu nogi z pedału gazu , gdy silnik schodzi do około 2 tys obr czuc małe szrpniecie , a potem juz ok.

gazownik powiedział ,że ustawił najlepiej jak umiał , jak mówił moze trzeba "ręcznie" ją dostroić . Narazie tego nie zrobiłem.

Opublikowano

Jest mało miejsca ale jest to wszystko do zrobienia, sam z doświadczenia wiem że jeżeli sam nie zrobisz to nikt nie zrobi tak jakbyś chciał, rozłączą połamią bo przecież to nie jest ich, mimo wszystko proponowałbym zrobić samemu, zapłacisz 100-200zł (nie licząc uszkodzeń jakie zrobią) a i tak nie bedziesz wiedział jak to zrobił,

Opublikowano
  • Autor

Jest mało miejsca ale jest to wszystko do zrobienia, sam z doświadczenia wiem że jeżeli sam nie zrobisz to nikt nie zrobi tak jakbyś chciał, rozłączą połamią bo przecież to nie jest ich, mimo wszystko proponowałbym zrobić samemu, zapłacisz 100-200zł (nie licząc uszkodzeń jakie zrobią) a i tak nie bedziesz wiedział jak to zrobił,

Masz 100% racje co do mechaników zawsze coś spieprzą albo nie dopatrzą . Spróbuje jeszcze samemu może coś mnie oświeci i uda mi się wyjąć przepustnice

Opublikowano

Słuchajcie , ja nie wyciagałem przepustnicy , tylko za poradą mechanika odkręciłem plastikową rure od filtra.

dobre lusterko , swiatło i było widać dość ładnie.

Przepustnica faktycznie była brudna . Przemyłem ją. Następnie wszystko złozyłem i dokonałem manualnej adaptacji.

No i efekt zadowalający , samochód nie gasł , równo pracował , obroty nie falowały , nie przyduszał sie , a silnik jakby zrywniejszy.

Ale niestety pojeździłem 3 dni i wczoraj objawy zaczeły znowu powracać .

Mam takie pytanie . Czy jest mozliwe aby zasysał olej przez odme? ( Poniżej przepustnicy jest otwór w który wchodzi kruciec z plastikowej rury ). Gdyż jak rozebrałem to wszystko pierwszy raz to na dole przed przepustnicą było troche oleju.[br]Dopisany: 01 Październik 2008, 08:09_________________________________________________ Mam jeszcze pytanie , czy i ile wasze silniki przepalają oleju ? Czy przy ostrym butowaniu na trasie normalne jest że ubedzie z miarki oleju? Zrobiłem trase około 500 km , miejscami bardzo ostro depcząc . Przed wyjazdem była równo połowa miarki , po powrocie połowa połowy ( czyli około 1/4 przedziału od min do max).

Jazda na gazie.

Opublikowano

Z tego co wiem to te silniki biorą olej i jest to całkiem normalne, im bardziej ostra jazda tym wiecej biorą .Ja na 17tys dolałem ok 1,2-1,5L z tym że mam uszkodzoną uszczelkę pokrywy zaworów choć wiem że innym biorą i to dużo więcej.