Kamyk Opublikowano 12 Listopada 2014 Opublikowano 12 Listopada 2014 pany qtfa, nie wiem co to może być myślałem że to lewy tylny hamulec siada, albo się zapiekł, czy cokolwiek ale to rura wydechowa gorąca że aż smród, jakby grzałka elektryczna była podłączona do prądu co się dzieje? to normalne? a jechałem z pracy, może z 15 minut, i to bez korków WTF ???
edraven Opublikowano 12 Listopada 2014 Opublikowano 12 Listopada 2014 a może dopalanie dpfa Ci się włączyło? Gorący wydech pasowałby
Kamyk Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Opublikowano 12 Listopada 2014 grzesiu ale co to może być? tak generalnie przypuszczenie w jaką stronę? a może dopalanie dpfa Ci się włączyło? Gorący wydech pasowałby w jakich warunkach to się włącza ? na serio, jechałem może z 4 km i nie szybciej niż 70 na godz typowe miejskie warunki .....
edraven Opublikowano 12 Listopada 2014 Opublikowano 12 Listopada 2014 Nie ma reguły co do warunków drogowych, najlepiej jest jak włącza się na trasie a nie w mieście bo dojdzie do pełnego dopalenia a nie tylko przepalenie. Rosą obroty, spalanie chwilowe w okolice 1.2l /100 na postoju. Dodatkowe paliwo podnosi temperaturę w DPFie i dopala sadzę. Popatrz jutro czy Ci się pojawi to jeszcze raz, bo skoro teraz sie dopaliło to powinien być spokój na kilkanaście dni.
Kamyk Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Opublikowano 12 Listopada 2014 jutro jadę w tzw trasę, czyli 150 km trzymać go jakoś na odpowiednim biegu i obrotach ?
edraven Opublikowano 12 Listopada 2014 Opublikowano 12 Listopada 2014 Ggeneralnie w tdi CR wypalanie jest w trybie niemal ciągłym, dodatkowo od czsu do czasu wypalanie ma miejsce jak poziom zapełnienia filtra osiągnie jakiś limit Podejrzewam że u Ciebie właśnie ten limit został osiągnięty więc włączyło się to drugie wypalanie. Jak chcesz żeby filtr wypalał się regularnie to trasa oczywiście jest najlepsza ze stałą prędkością np okolo 100km przez kilkanaście kilometrów.
Kamyk Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Opublikowano 12 Listopada 2014 ok mam nadzieje ze wszystko bedzie w porządku jeszcze rano do pracy trzeba dojechąc, te same 4 km ....
edraven Opublikowano 12 Listopada 2014 Opublikowano 12 Listopada 2014 jaki masz przebieg? jakie dystanse na co dzień jeździsz?
Kamyk Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Opublikowano 12 Listopada 2014 przebieg moze z 7 tys nowe auto a jezdze malo tylko do pracy i z powrotem, czasem lotnisko, te 150 km
edraven Opublikowano 12 Listopada 2014 Opublikowano 12 Listopada 2014 to stawiam na dpf na 90%. Pewnie częściej ci się zdarzało wypalanie tylko dopiero teraz to zauważyłeś :] Krótkie dystanse nie sprzyjają dopalaniu się filtra bo w kolektorze nie doprowadzasz do odpowiedniej temperatury a ona dopiero pozwala na wypalanie się filtra, więc sadza się gromadzi szybciej bo nie jest na bieżąco wypalana.
Kamyk Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Opublikowano 12 Listopada 2014 ok jutro go przepedze i w weekendy też chyba profilaktycznie bede robil paredziesiat km sie qtfa przestraszylem z lekka ....
Kamyk Opublikowano 13 Listopada 2014 Autor Opublikowano 13 Listopada 2014 rano jechalem chyba jest juz dobrze .... napisze wieczorem . spoko to musiał być DPF jest już OK
gontash Opublikowano 30 Listopada 2016 Opublikowano 30 Listopada 2016 DPF jak się wypala to nie dość że czuć spaleniznę to jeszcze słychać jak blacha skwierczy.
kanu Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Dnia 11/30/2016 o 20:17, gontash napisał: DPF jak się wypala to nie dość że czuć spaleniznę to jeszcze słychać jak blacha skwierczy. i tyle z ekologii
Rekomendowane odpowiedzi