Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Concer II w B5 - słabo idzie radio.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wymieniłem mojego poczciwego Chorusa na Concerta II ( tego z A6 ). Nie mam adaptera CAN ale wszystkie funkcje chodzą oprócz wyłączania z kluczyka i podobno co godzinę się będzie wyłączałoradio.

A teraz mój problem - Dlaczego w Chorusie radio szło dużo czyściej . W Concercie tak jakby był dużo słabszy sygnał radiowy ??? Czy to normalne czy może wzmacniacz antenowy nie współpracuje z tym radiem ???

Opublikowano

Witaj

Mam takie samo radio w swoim B5 i radio działa identycznie jak w poprzednim chorusie, więc pewnie masz coś nie tak z radiem.

Dodam jeszcze że podpinałem u siebie 4 concerty II i w żadnym nie było różnicy i radio grało bardzo dobrze.

pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

No dziwne to trochę . Jak jeżdzę do pracy po jakichś zadupiach gdzie sygnał nie jest idealny to Chorus lepiej łapał fale radiowe np. Zetka szła czyściutko, a Concert już ma lekkie zakłócenia. Jeśli chodzi o CD to gra idealnie.

Opublikowano

ja mam chorusa 2 w b5 ale tego z b6 nie z a6 (nawet nie wiem czy jest) u mnie problem jest taki sam, a rozwiazanie: brak wyjsci na zasilanie wzm anteny z radia pin( chyba 5) i radyjko w miescie gra super ale kawalek poza nim :thumbdown: jak bys poczekal do nastepnego piatku to jestem umowiony z jednym z klubowiczow ktory sobie to przerobil i pokaze mi co i jak i jest :good: wtedy porobie fotki i wrzuce z opisem a czy to jes concert 2 czy chorus 2 to i tu i tu nie ma tego pinu, no chyba ze akurat u Ciebie gdzie inndziej lezy problem (ja mam a4 b5 95 a kolega zktorym bede sie konsultowal chyba 96)

Opublikowano
  • Autor

OK dzięki w takim razie czekam na fotki i opis.[br]Dopisany: 27 Wrzesień 2008, 14:20_________________________________________________Z rozpiski kostki wychodzi,że pin 5 to sterowanie anteną. Wszystko fajnie tylko , że w Concercie II nie ma tego pinu piątego więc wrazie czego z czym połączyc w radiu Concert ten kabel sterowania anteną ????

Opublikowano

wydaje mi sie ze to jest na takiej zasadzie ze na pin 5 podawane jest napiecie z radia na antene, w concercie czy chorusie nie ma tego pinu i zasilanie nie jest podawane na wzmacniacz antenowy i dlatego czasami slabo odbiera radio, chyba wystarczy podac napiecie na wzmacniacz czyli na kabelek ktory idzie na pin 5 i powinno byc ok ale nie mam radia przed soba i nie jestem w stanie stwierdzic czy tak jest na 100% ale do piatku bede to mial zrobione u siebie, takrze jak bys sie troche wstrzymal to do konca tygodnia podesle ci opis co i jak pozdrawiam

Opublikowano
  • Autor

Ok dropsone czekam cierpliwie tylko tak sobie myślę, bo wydaje mi się ,że w Chorusie był ten pin 5 i dlatego mi radio super szło.

Zobacz http://elektron.pol.lublin.pl/users/djlj24/studio24/kable/isooem.htm na schemat gniazda Chorusa - jest w gnieżdzie zasilającym pin 5 - sterowanie anteną.

Opublikowano

chodzilo mi o chorus 2 i concert 2 tam nie ma tych pinow[br]Dopisany: 30 Wrzesień 2008, 19:30_________________________________________________dzisiaj zrobilem u siebie fotek nie mam bo porobilem ale strasznie nie wyraznie wyszly, postaram sie wytlumaczyc: kabelek ktory idzie do wtyczki zasilajacej na pin 5 kolor bialy wystarczy podac na niego + i wszystko! najlepiej jakby + pojawial sie razem z wlaczeniem radia i zanikal po wylaczeniu zeby wzmacniacz caly czas ni ryral. ja mam tak zrobione ze + pojawia sie po wlaczeniu i jest podawany na podswietlenie i na wzmacniacz antenowy

66566959a131b648m.jpg

Opublikowano
  • Autor

Czyli chodzi o to, że z radia z płyty głównej trzeba pociągnąć jeden kabel i połączyć go z białym kablem we wtyczce który idzie na pin 5 ???

A jak dokonałeś połączenia - na stałe czy jakąś złączką ??? Czyli u Ciebie do tego plusa ( który włącza sie razem z przyciskiem on/off ) są podłączone dwa kabelki - jeden idzie do podświetlania, a drugi idzie na pin 5 ???

Czy w Concercie ten + będzie w tym samym miejscu co w Chorusie ???

A jaki efekt - radio idzie czyściej ???

Opublikowano

dokladnie tak czy plus jest w tym samym miejscu to musial bys jeszcze sprawdzic miernikiem a kabelek wpiolem na stale (przylutowalem i zaizolowalem)

efekt: lepiej sciaga jak wyjade za miasto i wcisne szukanie to znajduje radia anie jak predzej nic, tylko jak recznie ustawiae, ostatnio bylem w wawie i zlapalemradio wrocilem do domu i tylko szum po podlaczeniu kabelka ta stacja nie gra czysto ale cos slychac (250km dalej) jest lepiej

Opublikowano
  • Autor

A można pociągnąć plus nie z płyty głównej radia tylko przylutować kabelek z głównego plusa który zasila radio ( o ile się nie mylę ten który jest we wtyczce i idzie na pin 7 ) ??? Wiem, że wtedy wzmacniacz szedłby cały czas ale tak na próbę.

A jeszcze jedno - sprzedawca z allegro wstawił mi kabelek od podświetlania - Czy w takim razie tak jak u Ciebie w Chorusie jeden koniec tego kabelka oznacza "plus" ten w którym prąd zanika po wyłączeniu radia ????

Opublikowano

nie bo na ten kabelek od podswietlenia ty musisz podac + i wtedy bedzie podswietlenie i podajesz z pinu nr 6 (chyba) i podswietlenie radia zapala ci sie razem za swiatlami a co do wzmacniacza to oczywiscie ze mozesz zrobic tak jak napisales i zobaczysz jaki jest efekt tylko ja bym ci proponowal poszukac gdzie w kostce pojawia sie + po przekreceniu stacyjki (chyba pin nr 3) i tam sie podpiac

Opublikowano
  • Autor

Ale ja już mam zrobione podświetlenie, które uruchania się jak włączam radio.

Czyli generalnie z tym wzmocnieniem sygnału chodzi o to, że muszę podać + na pin 5 wtyczki. Jeśli znajdę we wtyczce taki plus który włącza się po przekręceniu stacyjki to trzeba poprostu go przepiąć do tego kabelka we wtyczce który idzie w radiu na pin 5 . Dobrze mówię ??

Opublikowano

trzeba te dwa kabelki ze soba polaczyc

Opublikowano
  • Autor

OK dzięki . Jak będę u rodziców to się tym zajmę, bo tam mam miernk.[br]Dopisany: 04 Październik 2008, 13:06_________________________________________________Wszystko fajnie ale ja w swoim aucie nie mam we wtyczce zasilacącej żadnego kabelka który idzie na pin 5 w radiu. Czy to oznacza, że nie mam wzmacniacza antenowego ??

Opublikowano
:shocked: teras mnie zaskoczyles bo z tego co wiem to po lifcie montowane radia jakie byly to Concert, Chorus, Symphony, a one wszystkie maja wyjscie na sterowanie antena ale dlaczego u ciebie nie ma tego kabla (bialy kolor u mnie) http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t1010.0.html;highlight=wzmacniacz+antenowy+avant to moze byc wyjasnieniem braku kabelka a wtakiej sytuacji to ja juz nie pomoge ale zajrzyj jeszcze tu moze cos znajdziesz http://www.a4-klub.pl/smf/warsztat_zrob_to_sam/avant_wymiana_anteny_dachowej-t16379.0.html pozdrawiam
Opublikowano
  • Autor

Już wiem o co chodzi - kolega adadur mi pomógł.

W A4 po II lifcie nie ma dodatkowego przewodu - napięcie dla wzmacniacza jest poprowadzone przez kabel antenowy. Przy zmianie radia potrzebny jest separator sygnału - coś takiego http://allegro.pl/item454554724_separator_antenowy_din_prosty_audi_vw_seat_skoda.html

Do tego niebieskiego kabelka podpinamy plus z kostki ISO i wzmacniacz antenowy powinien śmigać, a więc radio powinno czyściutko grać nawet na zadupiu..[br]Dopisany: 09 Październik 2008, 09:08_________________________________________________No i znowu problem, bo u mnie w kostce zasilającej nie ma niebieskiego kabelka. Jest jedynie biało-niebieski cienki kabelek który idzie na PIN 6 kostki zasilającej. Może ktoś wie czy do tego podłącza się separator antenowy ???

Opublikowano

6 to podswietleni i tam podawane jest napieci po wlaczeniu swiatel - takjest u mnie

Opublikowano
  • Autor

Muszę w takim razie sprawdzić miernikiem czy na pinie 5 pojawia się +12V po włączeniu świateł. Jeśli tak to wepnę tam kabel separatora antenowego i wzmacniecz antenowy będzie zasilany po włączeniu świateł czyli zawsze podczas jazdy..[br]Dopisany: 09 Październik 2008, 17:38_________________________________________________Ten czerwony kabel na pin 4 to powinien być S-Kont czyli +12V po przekręcieniu kluczyka.

Opublikowano

Muszę w takim razie sprawdzić miernikiem czy na pinie 5 pojawia się +12V po włączeniu świateł. Jeśli tak to wepnę tam kabel separatora antenowego i wzmacniecz antenowy będzie zasilany po włączeniu świateł czyli zawsze podczas jazdykluczyka.

na pin 6 a nie 5

ale tak jak napisales na pin 4 s-kont +12v po stacyjce (to s-kont zawsze mi sie kojarzy z czyms innym......., ale to jest 12v po stacyjce) podepnij tam kabelek od separatora, jak masz mozliwosc to sprawdz jeszcze miernikiem czy pojawia tam sie +12v po przekreceniu stacyjki