Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Temperatura silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jednak problem powrócił. W piątek w korkach w warszawie silnik tak mi się nagrzał że, aż kontrolka zaczęła mi migać i zjechałem na pobocze i chłodziłem silnik. Płynu było dość. Układ był odpowietrzony. Wentylator działa. Czym to może być spowodowane? A i jeszcze jedna sprawa. Wskaźnik temperatury na desce pokazuje mi 90 st., a wskazania VAGA mówią że silnik ma 99st. Błędy czujnika temperatury nie wyskakują. Co może być nie tak?

raczej czujnik coś fiksuje

Opublikowano

Witam. Po przeglądnięciu wątków dotyczących wskazań temp. podejrzewam u siebie walnięty termostat. Przed wymianą prosiłbym o wypowiedź kogoś lepiej obeznanego z tematem.

wskazówka - max 75 stopni

klima kanał 49 - 72-74 stopnie

klima kanał 51 - 90 stopni

spalanie w mieście ok.14l ( wiem że ten silnik potrafi spalić ale wcześniej się mieściłem w 12-13l)

wygląda na termostat, auto masz z '97 po pierwszym lifcie to temperaturę na klimatroniku, która odpowiada wskazaniom na zegarach jest na kanale 49 czyli powinieneś mieść 89-94 w tych granicach.

Opublikowano
  • Autor

raczej czujnik coś fiksuje

Z tym że VAG nie pokazuj błędów tego czujnika.

Opublikowano

U mnie też VAG nie pokazywał błędu czujnika ale mimo to zdecydowałem się na wymianę i od tamtej pory zawsze 90 na zegarach a na klimatroniku 89-94 (taki mniej więcej zakres) z tym, że u mnie temperatura była zawsze za niska.

Opublikowano

U mnie też VAG nie pokazywał błędu czujnika ale mimo to zdecydowałem się na wymianę i od tamtej pory zawsze 90 na zegarach a na klimatroniku 89-94 (taki mniej więcej zakres) z tym, że u mnie temperatura była zawsze za niska.

ja miałem tak samo. Błędów brak a temperatura fiksowała

Opublikowano
  • Autor

Jest tylko jeden czujnik temperatury? Pytam żebym nie kupił złego jeżeli jest więcej niż jeden.

Opublikowano

Ogólnie czujników temperatury jest kilka ale Ciebie interesuje czujnik temp.cieczy chłodzącej G62 - jeśli tak powiesz to myślę, że nie ma możliwości pomyłki. Zwróć uwagę na to jaką masz wtyczkę bo występowały dwa typy:

-starszy typ - kwadratowa (z zaokrąglonymi rogami) - kolor niebieski.

-nowszy typ - owalna - kolor czarny.

Aktualnie sprzedawane czujniki (bez względu na kształt wtyczki) są koloru zielonego.

Dwa dni temu kupowałem w ASO: czujnik 129.60zł + o-ring 3.50zł + klips 3.20zł

Opublikowano
  • Autor

Oki. Dzięki za info. Jeszcze zostało mi zlokalizowanie tego czujnika i już wszystko będę wiedział.

Opublikowano

Czujnik znajduje się z tyłu głowicy zamontowany jest w plastikowym krućcu, po otwarciu maski można go spokojnie zobaczyć. Ja za czujnik płaciłem 60 zł w Inter Carsie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Kupiłem czujnik. Dałem 120zł w intercarsie bo kupiłem jakiś lepszy. Zamontowałem go, ale samochód dalej się przegrzewa jak dłużej postoję w korku. Wskazania na VAGu po wymianie ustabilizowały się, temperatura nie skacze co kilka chwil z 94 do 102 i to bez różnicy czy stoję czy jadę. Teraz pokazuje np.94 i stopniowo rośnie, bądź opada. Co jeszcze może być nie tak? Teraz zastanawiam się nad termostatem z tym że oba króćce wychodzące z chłodnicy są gorące, ale może się przycina.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

panowie mam problem z wariującą wskazówką temperatury, raz stoi na 60 pozniej leci na 90, zaraz po tym spada na 70-80 (przewaznie na trasie tyle pokazuje). Na kanale 49 mam 0, a na 51 tyle co na liczniku, w czym moze tkwic problem?

Opublikowano

miałem podobnie najpierw wymieniłem termostat ale dalej miałem wahania temperatury i później wymieniłem czujnik temperatury i teraz trzyma 90

w twoim roczniku temperaturę sprawdzaj na kanale 51

Opublikowano

ok, dzieki za odp. sprawdzę czujnik :)