Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Tuner TV w MMI 3G w Audi A4 B8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie ma żadnych osobnych złącz zasilających.

Czyli mają zasilanie typu phantom przez kabel sygnałowy. Kable do anten robiłeś (kabel+wtyczki+montaż) czy kupowałeś gotowe?

Kupilem kabel ,wtyczki ,zaciskarke i robilem sam.

Poza kufatec'em nie moglem nigdzie znalezc pasujacych w 100% do A5 ,a na kufatec'u sie juz przejechalem i nic nigdy od nich nie kupie.

Opublikowano

Nie ma żadnych osobnych złącz zasilających.

Czyli mają zasilanie typu phantom przez kabel sygnałowy. Kable do anten robiłeś (kabel+wtyczki+montaż) czy kupowałeś gotowe?

Kupilem kabel ,wtyczki ,zaciskarke i robilem sam.

Poza kufatec'em nie moglem nigdzie znalezc pasujacych w 100% do A5 ,a na kufatec'u sie juz przejechalem i nic nigdy od nich nie kupie.

Faktycznie mod wydaje się dość prosty technicznie do ogarnięcia oczywiście minusem jest cena samego tunera. Co Cię tak wkurzyło w kufatec'u?

Opublikowano

Bralem od nich kilka wiazek i praktycznie nic nie pasowalo ,za krotkie kable ,pomieszane piny we wtyczkach itp. :facepalm:

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

mam pytanie z inej beczki.mam tuner MPEG-2 i chcialbym ogladac tv. oczywiscie wiąże się to ze zmianą tunera. ale czy poza zmiana tunera będzie koniecznośc wykonania dodatkowych prac ;)

Opublikowano

Do przeróbki wtyczka zasilająca i chyba instalacja antenowa jest ciut inna.

Jakie masz MMI ?

Opublikowano

Do przeróbki wtyczka zasilająca i chyba instalacja antenowa jest ciut inna.

Jakie masz MMI ?

2g high

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Z tego co sie mniej wiecej orientuje to tylko jeden TUNER bedzie hulał w A4 4G0919129C cyfrowy

Do tego okablowanie i zmiana wzmacniaczy antenowych

w 2 tys. powinnismy sie zmiescic.

Tuner 4G0919129 występuje w wersjach z indeksem A,B oraz C. Jakie są różnice pomiędzy nimi? Wszystkie wersje można kupić właściwie w tej samej cenie.

Opublikowano

Z tego co sie mniej wiecej orientuje to tylko jeden TUNER bedzie hulał w A4 4G0919129C cyfrowy

Tuner 4G0919129 występuje w wersjach z indeksem A,B oraz C. Jakie są różnice pomiędzy nimi? Wszystkie wersje można kupić właściwie w tej samej cenie.

Szukaj tylko i wylacznie z koncowka "C".

Opublikowano

Szukaj tylko i wylacznie z koncowka "C".

Dzięki właśnie się rozglądam. A czy po wakacjach są już jakieś doświadczenia z pracy tego tunera w kraju nad Wisłą.

Opublikowano

Musi byc mocny sygnal.

Wtedy nawet przy 160km/h na autostradzie dziala bez problemu ,a jak nie ma sygnaly to kicha.

• 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Huston we've got a problem!

...ale do początku.
Zakupione wzmaczniacze:
8K9035225G (prawy)
2016-09-11 21.40.32.jpg
8K9035225E (lewy?)(nie zrobiłem mu zdjęcia ale wygląda tak jak na tej photoshopce)
2016-09-11 21.40.jpg

Tuner(Jedyny słuszny polecany na forum który obsługuje MPEG4:

2016-09-11 21.39.32.jpg

TUNER od A4 (oryginalny) bez MPEG4
2016-09-11 14.02.52-1.jpg

Pierwszy problem to to, że polecany tuner cyfrowy (z końcówką C) jest inny niż ten montowany w seryjnie w A4 i wiązka którą zakupiłem w KUFATEC jest pod kostkę 20 pinową, a nie 12 jak w tym wzmacniaczu. Druga sprawa to to, że tuner polecany ma jeden podwójny wtyk antenowy (zielony) i dwa pojedyncze (zielony i brązowy),
a oryginalny od A4 ma 2 podwójne wtyki antenowe (zielony i brązowy) oraz jeden pojedynczy (zielony).

O ile schematy mnie nie mylą to z podłączeniem się do kostki (12pin) problemów nie ma, bo 3 kable, które muszę podpiąć to: Zasilanie, masa i sygnał i zajmują one pierwsze 3 piny (I to chyba nawet w tej kolejności)
Światłowody podpinam tak: MMI(out) ->(in)TUNER_TV(out) -> (in)TUNER_Radiowy(out)->(in)MMI

I tu zaczynają się problemy.
8K9035225E (lewy?) tak na prawdę mieści się w klapie i ma oznaczenie R24. i to właśnie tego podmieniłem (dotychczas miałem 8K9035225A z jednopinową wtyczką antenową)
2016-09-11 16.50.51.jpg
Lewy (R112) wygląda zupełnie inaczej i z tego co widzę nie ma w ogóle wyprowadzenia TV.
2016-09-11 16.51.14.jpg

Prawy natomiast wygląda tak: i ma oznaczenie R113
2016-09-11 21.40.32.jpg

1. PYTANIE. Czy mam wszystkie tunery dobre? Czy lewy także muszę wymienić (i na jaki).
2. PYTANIE. Jak przylutować kabelki z R113 do tylnej szyby, bo mi się to nie udawało (cyna nie łapie)
3. PYTANIE. Do którego obwodu wlutować R113. tego, który jest przy słupku C czy D

2016-09-11 16.50.57.jpg2016-09-11 16.51.02.jpg
4. PYTANIE. Jak podłączyć wzmacniacze do tunera skoro mamy różne kostki antenowe?
(Podpowiedź) Z tego co wiem ze schematów z A6 4G i A4 B8 wynika:
Pojedyncza zielona wtyczka zawsze w obu tunerach do MMI

Przy podpięciu MMI nawet nie wstaje. A jak wstaje to się wyłącza po 2 sek. Jakieś sugestie?

Edytowane przez matriw

Opublikowano

Nie wiem od czego zacząc ....ale na pewno złe wzmaki kupiłes :wink: zmieniasz je tylko w słupkach C

Po prawej stronie czeka cie lutowanie

kodowanie w 19 gateway zrobiłes ? jakis scan ?

Opublikowano

Złe?

W takim razie z lewej musi to być coś takiego:

$_57 (1).jpg$_57.JPG

Grzegorz orientujesz się jaki dokładnie powinien być z lewej?
Prawy co kupiłem jest ok?

Kodowanie w Gateway to tylko zaznaczyłem 57 TV Tuner....zero reakcji.

Edytowane przez matriw

Opublikowano

wzmaki musza byc poliftowe do tego Tunera

Pewnie C i J

daj scan lub fotke z Lista instlacyjna 19 Gateway

Opublikowano

UPDATE:
Wszystko działa...pin we wtyczce nie stykał :facepalm:

Dla potomnych (których czeka lutowanie):
Przewody na szybie od góry to: Czarny, żółty, czerwony i taka sama kolejność licząc od wypustki na wtyczce. (W razie czegoś mam namiar na gościa w Warszawie, który robi to bez wyjmowania szyby).
Przewody we wtyczce 12PIN: 1. Zasilanie / 2. Masa / 3. Sygnał

Odpowiem też na swoje pytania:
3. PYTANIE. Do którego obwodu wlutować R113. tego, który jest przy słupku C czy D
Tego przy słupku C, bo i wzmacniacz ma tam być
4. PYTANIE. Jak podłączyć wzmacniacze do tunera skoro mamy różne kostki antenowe?

W zielonej kostce podwójnej: Lewy wzmacniacz R113 - pin 1, Prawy wzmacniacz R112 - pin 2. Pojedyncza zielona idzie do MMI. Brązową olewamy. [Edited: Jednak nie olewamy ;)]

Na samym wzmacniaczu J, TV prawie nie odbiera. Zobaczymy jak bezie jak przyjdzie też C.

Edytowane przez matriw

Opublikowano

Co do brązowego złącza w tunerze to nie należy go olewać, a wręcz przeciwnie trzeba go podłączyć do wzmacniacza z końcówką E czyli R24 w klapie. Wzmacniacz ma podwójną wtyczkę. Jeden kabel idzie do tunera radiowego, a drugi do tunera TV. Jak dołożysz jeszcze wzm. C to będzie hulać, co trzy wzmacniacze to nie jeden.

Opublikowano

Ktoś to może potwierdzić? Bo wg mnie to R24 (choć wcześniej pisałem inaczej) jest chyba trochę inny - wiekszy i ma więcej wtyczek

Schemat podłączenia wtyczki do *E to: 1 pin do Radia, 2 pin do TV

Edytowane przez matriw
Doświadczenie

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Jakie numery katalogowe wzmacniaczy antenowych do sedana na lewą i prawą stronę pod tuner TV 4G0919129C.

Czy ktoś wie, bo ja nie ?

Opublikowano

Jakie numery katalogowe wzmacniaczy antenowych do sedana na lewą i prawą stronę pod tuner TV 4G0919129C.

Czy ktoś wie, bo ja nie ?

2010 rok to 8K5 035 223 B lub L lewa strona 8K5 035 223 H prawa strona

Opublikowano

Zamontowałem na lewej 8T0035225A a na prawej 8k5035225P.

Edytowane przez alan1900