Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Naprawa podnośnika szyb (silnika elektrycznego).

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W mojej poliftowej A-czwórce szyba zjeżdzała tylko w dół. Przy próbie podnoszenia w górę, słychać było jedynie w drzwiach jedno cyknięcie (silnik był wysterowany, ale nie działał) i po chwili następywało drugie cyknięcię. Po x próbach, proszeniu, głaskaniu, nerowywym klikaniu przycisku szybka ruszała. Działo się tak tylko w drzwiach kierowcy - już kilka razy śnieg sypie, a ja niechcący opuściłem szybkę i.. się tylko wkurzałem bezradnością. Prawa szybka działała fest. Zmotywowało mnie to mimo temperatury styczniowej do pogrzebania w drzwiach.

1. Zdejmujemy boczek - instrukcje na forum.

2. Najlepiej sprawdzić na sąsiednim włączniku czy szybka też się zacina - eliminujemy wadliwość włącznika. Jeżeli jest tak samo to wykręcamy 3 śrubki (torx) mocujące silnik. Odpinamy wtyczkę. Wyjmujemy go ciągnać i poszarpując do siebie. Bierzemy pod pachę i albo udajemy się do ciepłego domku, albo najpierw do sklepu a później do domku.
Silniczek:
1002846JP_wxreqsa.jpg

3. Wykręcamy kolejne 4 śrubki torx przy wtyczce:
1002844JP_wxreqqh.jpg

4. Podważamy i wyciągamy elektronikę w kierunku zgodnym do wykręconych śrubek.
1002848JP_wxrwppw.jpg

5. Nie mam zdjęcia całości modułu jak jest zlutowany bo za szybko rozlutowałem :) To co jest zaznaczone na niebiesko rozlutowujemy.
1002821JP_wxrwpxa.jpg

Po rozlutowaniu i całość wygląda następująco:
1002840JP_wxrwpnw.jpg

6. Winowajcą są przekaźniki, a dokładnie brak przejścia elektrycznego na ich stykach.
1002858JP_wxrwpee.jpg

7. Czyścimy styki i składamy wszystko w odwrotnej kolejności.

8. Cieszymy się działającą szybką. Down! Up! Down! Up! Pijemy należne piwko :D

Potrzebne narzędzia: lutownica, odscysacz, śrubokręt gwiazka i torxy. Należy mieć dużo cierpliwości ponieważ płytka elektroniczna jest zalutowana "twardą cyną" - łatwo przegrzać płytkę, urwać ścieżki lub spowodowac inną szkodę. W zasadzie pierwsze starcie jeżeli chodzi o trudność oceniam 7/10 - delikatne rozlutowanie by nie uszkodzić zajęło mi trochę czasu - 1,5h. Jednak teraz jak już wiem co i jak na pewno będzie szybciej. Liczę, że ktoś się pochwali krótszym czasem :D

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

brawo :D

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

kolego jesteś w stanie podać wartości wymiary tych przekaźników? idzie dokupić nowe? Przetarcie styków ma sens? czy wymiana? pytam, bo temat miałem podobny z przerywaczem kierunków, finalnie wymieniłem na nowy przekaźnik.