Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Zacięta klapa komory silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam czy ktoś z kolegów forowiczów zna dobry sposób, aby otworzyć przednią maskę komory silnika :mysli: Niestety w mojej niuni prawdopodobnie coś się przycieło na zamku i w sposób konwencjonalny nie mogę jej otworzyć. Byłbym strasznie wdzięczny za podpowiedź w tej sprawie!!! :hi:

Opublikowano

No chyba trzeba na kanał, osłony silnika out i kombinacje.

Ja tak miałem po zrzutce przodu, po złożeniu spadło zabezpieczenie linki otwierania maski i lipa. Zajęło to chyba z godzinkę, bo nie dało się nic wsadzić między osłony rozrządu a chłodnicę (2.5), walczyliśmy drutem.

Jak u Ciebie w 1.9 jest więcej miejsca i da się wsadzić łape to szybko pójdzie.

Opublikowano
  • Autor

No tak to jest rozwiązanie!!! Dzięki za podpowiedź b3rs Myślę, że jutro trochę po kombinuję z poziomu kanału.

Opublikowano

mialem to w swojej slicznotce zrobilem tak wyciagnelem grill trzeba sie troche omeczyc, darade i potem to juz bez problemu pojdzie, w nowszej wersji to sadze ze zasada pozostala ta sama

Opublikowano

Wydaje mi się że w B6 nie da rady. Ale jak nie otworzyłeś możesz spróbować (sześć zatrzasków od góry i po jednym po bokach).

Opublikowano

Podzielam zdanie henias1987 jakieś dwa miesiące temu miałem ten sam problem i zrobiłem podobnie. Zdjąłem grill po nie małych trudach i później w związku z tym, że nie miałem nadal dojścia do zamka odkręciłem do maski blokadę otwarcia. 3 śruby.

Opublikowano
  • Autor

No tak!!! Czyli jedyna słuszna droga prowadzi przez grilla. A terez możecie mi powiedziec jak trzymają tę zatrzaski? Gdzie dokładnie się znajdują? W jaki sposób je wyrwac? Czy też ewentualnie należy je podważac?, a może trzeba zrobic sobie jakis mały przyrząd do otwarcia tego diabelstwa, który ułatwiłby cały zabieg.

Opublikowano

Boczne są między 2 i 3 poprzeczką od góry, a górne nad pionowymi "słupkami" :), co druga, 6 sztuk. Jakimś hakiem musisz je dociskać w kierunku grilla, znaczy górne w dół a boczne w kierunku znaczka Audi.

Nie zadziałał sposób od dołu?

Opublikowano
  • Autor

oooo dzięki kolego. Jak dojrzeje do podjęcia działania w tej sprawie niewątpliwie wykorzystam twoje informacje.[br]Dopisany: 14 Październik 2008, 10:57_________________________________________________Niestety jedyna słuszna droga prowadzi przez.......??? nie grila, a przez dziurę po zdjęciu osłony silnika. Po otwarciu już samej klapy stwierdzam, iż metoda przez grila to zawodna technika i tak na prawdę nie prowdzi do zamka klapy, a do pasa przedniego pojazdu. Poza tym większośc zatrzasków może byc przy tym uszkodzona. Tak więc Panowie w przypadku awaryjnego otwierania należy auto atakowac z poziomu kanału przy wsparciu twardego (mało giętkiego) około 50 cm pręta lekko wygiętego na końcu w hak tak, aby można było nim manipulowac przy łączeniu linki z zamkiem. Trochę manualnych ruchów i klikkk..klapa otawrta. Dziękuję za podpowiedzi w tej sprawie!!! Jak to mówią... co dwie głowy to nie jedna :hi:

Opublikowano

Jak już otworzyłeś to powiedz co było przyczyną zaciętej klapy?

Opublikowano
  • Autor

W moim przypadku przyczyną zaciętej klapy było smoistne wyczepienie się linki przy samym zamku. Linka w tym miejscu jest obudowana pastykową oslonę, która połączona jest z mechanizmem zamka na tzw. zatrzask!!! Brrr.... nie lubie tego slowa. Oto sprawca całego klapowego zamieszania :shocked: