Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Szarpanie po zmianie biegu/dodaniu gazu 2.8 Quattro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak jak w temacie. W autku wymieniłem poduchy silnika/skrzyni na nieszczęsne Toprany, bo tylko takie były pod ręką. Każda zmiana biegu czy dodanie gazu/odpuszczenie gazu to szarpnięcie, drążek zmiany biegów też się lekko rusza. Czy to wina poduszek czy może coś innego ma winę?

Opublikowano

Jak poduszki silnika i skrzyni to tylko lemforder. U mnie szykuje się wymiana poduszek i odradzano mi nawet w sklepie tańsze zamienniki (na forum też) bo klienci się skarżą albo na buczenie albo na szarpanie i brak poprawy. Problem pojawia się przeważnie po paru miesiacach użytkowania. Ci co mają lema to nie mają problemu.

Ceny u Dzika z chyba listopada tak się kształtowały:

- lewa silnika 17701 01 199zł ,
- prawa silnika 21737 01 219zł,
- lewa skrzyni 17702 01 89zł,
- prawa skrzyni 21114 01 59zł.

To są ceny i poduszki dla 1.9 TDI 110 KM AFN z napędem Quattro, skrzynia 5 biegów. Nie wiem czy do Ciebie będą takie same czy inne.

Edytowane przez cptolgierd

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kolego, ogarniałes temat? Ja w swojej 2.4Q wymienilem poduszki (lemf)i nie zmieniło sie nic. Powiadają, ze to skrzynia wraz z torensem, wiec po mału sie szykuje.

Opublikowano
  • Autor

Nic nie ogarniałem, ale jadąc na pierwszym biegu coś rzęzi jakby w skrzyni, więc może to skrzynia ma winę...albo luz na torsenie. Na razie krucho z kasą u mnie, więc jedynie wymienię olej w skrzyni i zobaczymy ile to jeszcze pojeździ. Powoli będę zbierał na skrzynkę 6b ;) W sumie w poprzednim b5 1.8 FWD miałem podobnie, wymieniłem poduchy i szarpanie nie ustało, ale było słabsze.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

i wyjaśniło się coś, co było powodem tych dziwnych odgłosów na jedynce? Dopytuje bo ja u siebie mam identycznie, że gdy ledwo autem się toczę i dodam delikatnie gazu to coś rzęzi i to tylko na pierwszym biegu :(

Edytowane przez tobiaszt

Opublikowano
  • Autor

Na moje to skrzynia, moja ma luz na mechanizmie różnicowym i halasuje na pierwszym biegu, zresztą czwórka też lekko wyje, więc trzeba się przygotować na zmianę skrzyni jak padnie. Jeżdżę tak drugi rok i oprócz hałasu nic się nie dzieje wiec jak padnie skrzynka to się poszuka 6b.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Na moje to skrzynia, moja ma luz na mechanizmie różnicowym i halasuje na pierwszym biegu, zresztą czwórka też lekko wyje, więc trzeba się przygotować na zmianę skrzyni jak padnie. Jeżdżę tak drugi rok i oprócz hałasu nic się nie dzieje wiec jak padnie skrzynka to się poszuka 6b.

U mnie też mechanizm różnicowy ze sporym luzem. Auto użytkuje tylko czasem weekendowo, a tak to zamknięte na 3 zamki w garażu, więc jeszcze tego nie zrobiłem, ale jestem w fazie dopieszczania i chyba oddam do remontu. W Komornikach k/Poznania jest firma co nie boi się skrzyń quattro (przynajmniej tak twierdzą)i zrobią. Pewnie tanio nie będzie, ale jak czytałem duzo osób w quattro ma ten problem i inna skrzynia też pewnie nie będzie bez wad, a moja ma w sumie tylko (oryginalnie na 100% ) 180 000 km. Jak zrobię to napiszę ile to wyszło $$$.