Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przekładka silnika 2.0tdi BPW na 1.9TDI 131km AVF w A4 B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam co trzeba wszystko do wymiany silnika 2.0TDI BPW 140km na silnik 1.9TDI AVF lub inny 131km bo niby skrzynia biegów manualna podejdzie z 2.0tdi do 1,9tdi a co z reszta?

Opublikowano

Jak byś sie zdecydował to ma awx po przebiegu 200tyś cały czas w aucie można sie przejechać i ocenić. A potrzeba oczywiście kpl silnik 1.9 i elektryka sinika jest inna ale do ogarnięcia

Opublikowano
  • Autor

A skrzynia biegów podejdzie z 2.0TDI

Opublikowano

Oj tego nie wiem nich ktoś inny możne się wypowie na ten temat. O elektryce wiem bo kiedyś z mechanikę gadałem na ten temat i mówił że kable trzeba przełożyć a o skrzyni nic nie mówił więc chyba pasuje.

Opublikowano

AWX/AVF to praktycznie takie same motory jak BPW, różnią się tylko pojemnością , wałkiem rozrządu i osprzętem ( EGR i klapa gasząca i dodany DPF).

Oczywiście w tych dwóch pierwszych nie ma też wałków wyrównoważających :decayed:

Jeżeli EGR i klapę zostawił byś od BPW, to żadnych problemów z kablologią nie powinno być ,zostanie tylko trochę wolnych kabelków od osprzętu DPF-a.

Po przekładce motor powinien odpalić i jeździć nawet bez jakiejkolwiek ingerencji w program , ale jego korektę na pewno by trzeba zrobić , chyba że pompki i wałek rozrządu przełożysz z BPW i DPF-a z całym oprzyrządowaniem też zostawisz na miejscu :naughty:

W takim przypadku to praktycznie jest wszystko jak w ori , tylko pojemność skokowa jest mniejsza o 5% i nie ma wałków wyrównoważających :decayed::hi:

Wszystko co napisałem w temacie oparte jest na mojej wiedzy, co nie znaczy że jakieś drobne kwiatki nie wyjdą w praniu , ale większych problemów nie przewiduję :)

Opublikowano
  • Autor

Czyli skrzynia biegów manualna moja z 2.0TDI BPW może zostać? A sterowanie silnika trzeba będzie przełożyć?

Opublikowano

AWX ma bodajże mniejsze sprzęgło i tu jest niewiadoma, ale jak sprzęgło z dwumasem zapodasz z z BPW, to problemu nie powinno być.

Jeżeli DPF-a przy okazji chcesz wywalić , to tak jak napisałem , zostanie trochę wolnych kabelków od jego obsługi i konieczna będzie ingerencja w soft, ze względu na jego brak, i inne profile krzywek napędzających pompki w silnikach bez DPF- u , jakimi są AWX i AVF.

Generalnie rozmieszczenie wszystkich czujników na słupku silnika i ich typ powinien być taki sam, więc praktycznie nie powinno być "problemów elektrycznych".

Pasowało by pewnie też zostawić alternator od BPW, bo jest on sterowany przez ECU silnika, a nie jestem pewien jak jest w tych z 1,9 :hi:

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano
  • Autor

A pas przedni i chłodnice i intercoller może zostać z 2.0TDI BPW?

Opublikowano

Tak, wszystko powinno pasić :)

Opublikowano
  • Autor

A robiłeś juz to

Opublikowano

licznik do zmiany z B6..

Opublikowano
  • Autor

Dlaczego licznik

Opublikowano

Dlaczego licznik

bo inne immo jest w B6

Opublikowano
  • Autor

I to nie idzie przeprogramowav

Opublikowano

I to nie idzie przeprogramowav

nie

Opublikowano
  • Autor

A robiłeś juz to

Opublikowano

licznik do zmiany z B6..

Jak zostawi ECU od BPW , to jaki problem będzie immo powodować ?

Opublikowano

licznik do zmiany z B6..

Jak zostawi ECU od BPW , to jaki problem będzie immo powodować ?

inny typ immo Rb8.Przeciez AVF nie pojdzie na ecu z BPW

Opublikowano

Dla czego AVF z osprzętem od BPW nie pojedzie na ECU i liczniku od BPW ????

Edytowane przez piotrsob1

Opublikowano

Dla czego AVF z osprzętem od BPW nie pojedzie na ECU i liczniku od BPW ????

jak zmienisz wszystko włącznie z egr powinno smigac + zmiana softu