Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Auto ściąga w prawo, krzywy mcperson

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,
opisze krótko swój problem, mam avanta z 96r, kilka tygodni temu wymieniłem komplet wahaczy, 2 przeguby zewnętrzne i oba drążki kierownicze i pojechałem na zbieżność. Wszystko zrobione czas potestować i wyszło, że auto ucieka na prawo czy to jadę szybciej czy wolniej, obojętnie. Pojechałem na reklamacje zbieżności żeby sprawdzili czy może czegoś nie dokręcili a mechanik do mnie, że zbieżność jest super tylko mam "krzywą kolumnę mcpersona lewą" i pokazał mi, że faktycznie lewe koło jest odchylone od pionu w stronę auta o kilka stopni. I teraz moje pytanie, możliwe jest, że to kolumna jest krzywa? czy może to być zwrotnica czy coś innego. No i orientacyjne koszty tego, bo jak mi krzyknie jakąś ogromną kwotę to żebym się nie zdziwił.
pozdrawiam

Opublikowano

Nie wiem co za artysta z tego mechanika że "widział" u ciebie kolumnę McPhersona, trzeźwy był wtedy?

Jakie zawieszenie kupieś? Czy zostało prawidłowo zamontowane? Skoro dotychczas było OK a po wymianie zawieszenia jest kłopot to właśnie w nim dopatrywałbym się przyczyny.

Opublikowano
  • Autor

Szczerze powiedziawszy to szukałem w internecie tego całego mcphersona i wychodzi, że jest to górne mocowanie amortyzatora(chyba), więc skoro u mnie nie ma to cóż. Przed wymianą zawiechy auto latało w prawo i lewo bo zawieszenie ori przetrwało 19 lat :decayed: zawieszenie to jakis mastersport z dwoma wahaczami dolnymi kraft bo nie mieli z grubym sworzniem z mastersportu. Jedynie co moge powiedziec to faktycznie to, że widać to pochylone koło w strone auta, ale jak już pisałem to 2-3 stopnie są.

Edytowane przez eaglent

Opublikowano

Sprawdz czy camban jakis ci w tym kole nie zamontowal dolnych wachaczy na drugą dziure... ;)

Opublikowano
  • Autor

Zamontowane są prawidłowo bo akurat sam przy nich robiłem, więc to odpada.

Jakieś jeszcze propozycje?

Opublikowano

Zacznę może od tego McPhersona - w takim zawieszeniu w górnym mocowaniu amortyzatora jest łożysko ponieważ w czasie skręcania kół amortyzatory skręcają razem z kołem. Dół amortyzatora jest połączony ze zwrotnicą i na tym połączeniu ustawia się kąt pochylenia koła.

Możesz to podpatrzeć np. w samochodach Audi A3, VW Golf czy Fabia

W A4 w zawieszeniu wielowahaczowym amortyzator nie rusza się w czasie skrętu kół. W tym zawieszeniu nie ustawia się kąta pochylenia koła.

Co do wahaczy Mastersport to nie powiem o nich źle bo sam ma takie (niektóre), natomiast nie wiem nic o wahaczach KRAFT.

Sprawdź jeszcze raz montaż tych wahaczy dolnych czy na pewno są zamontowane w te otwory co byłe stare. Porównaj czy prawa i lewa strona jest tak samo zamontowana. Jeśli jest OK to wymontuj te dolne wahacze i porównaj ich długość z tymi starymi.

Edytowane przez wojtek79

Opublikowano
  • Autor

Sprawdzałem wczoraj, wahacze są osadzone na odpowiednich otworach, długość ich była identyczna bo przyrównywałem do starych jak montowałem. Po prawej jak i po lewej stronie są zamontowane okej więc kurcze, nie mam pomysłu co może być nie tak, co może być krzywe. No i dzięki za wytłumaczenie co to jest kolumna McPhersona :) aa i jedni piszą, że kraty montują zamiast zamienników lema, inni, że najgorsze ścierwo więc sam nie wiem, w każdym razie wahacze sztywne, sprawdzane na szarpakach bez żadnych luzów.

Opublikowano

No to mi się pomysły wyczerpały. A jak porównywałeś długość tych wahaczy?

Nie chodzi w tym o długość całkowitą ale długość od osi sworznia do osi otworu w który wkładasz śrubę. Jeśli ta dłudość jest za duża to koło właśnie będzie kładło się w stronę silnika. To samo byłoby gdyby górne wahacze były za krótkie.

Opublikowano
  • Autor

Ooo, to może być, sprawdzę to na dniach, z górnymi będzie problem bo nie mam kanału jedynie lewarek. Ale dzięki za myśl.