Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problemy z Alternatorem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sorry za odkop ale u mnie podobne jaja. W drodze do pracy raz mi mignęła kontrolka ładowania ale zgasła. Okazało się że od tej chwili nie miałem już ładowania, ujechałem z 18km, no i standard, wyłączyło się radio, lpg, potem zapalił się bas, air bag itp, od pierwszych objawów spadku napięcia ujechałem może z dwie minuty żeby się zatrzymać i sprawdzić czy nie mam pożaru pod maską. Okazało się że pożaru nie ma. Ujechałem dalsze 500m i auto zgasło. Wróciłem do domu wieczorem na lawecie. Przystąpiłem do oględzin. Po przekręceniu stacyjki brak kontrolki ładowania, po odpaleniu brak ostrzeżenia o braku ładowania. Więc zgodnie z poradami wyżej zmasowałem D+ okazało się że kontrolka działa i że na D+ po przekręceniu stacyjki pojawia się 10V. Zawiozłem alternator do "sprawdzonego zakładu", następnego dnia pojechałem odebrać. Okazało się że w moim alternatorze spalił się wirnik i mostek prostowniczy. Dostałem inny rzekomo po regeneracji ale nie miałem czasu go rozkręcać i sprawdzać. Generalnie wyglądał a tylko pomalowany. Zapłaciłem 250zł. Wróciłem 50 km do domu, przykręciłem przewody. Okazało się że świeci brak ładowania. Założyłem pasek, odpaliłem :D niestety kontrolka braku ładowania nie zgasła :D Ładowania też nie uświadczyłem. No to odkręciłem D+, podałem 12,8V z akumulatora. Alternator postawił opór, na akumulatorze pojawiło się 14,8V, odpiąłem moje zasilenie D+ i ładowanie już nie wróciło, pomimo podawanego prądu wzbudzenia. Kontrolka braku ładowania jak świeciła tak świeci, ładowania brak. Wściekły wywiesiłem białą flagę, zawiozłem auto do mechanika. No i teraz pytanie. Jest reakcja zegarów na zmasowanie przewodu D+, więc niby przewód nie jest przerwany. Po przekręceniu pojawia się 10V więc ciągłość od stacyjki do zacisku D+ niby jest. Dlaczego więc "nowy zregenerowany" alternator nie zagadał? Wcisnęli mi uszkodzony czy ja go spaliłem tym zasileniem D+ z klemy akumulatora? Co jeszcze można sprawdzić? Majster miał się zająć autem dzisiaj ale cisza w eterze, jutro pewnie zabiorę mu samochód i sam zacznę szukać przyczyny... 

IMG_20200917_143013.jpg

Edytowane przez TomaszMkII