Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Jakie opony do oryginalnych felg?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Posiadam oryginalne 5-cio ramienne felgi Audi. Rozmiar opon jakie są na nich montowane fabrycznie to 205/55 R16.

Chcę kupić nowe opony letnie, trochę szersze od tych, które w tej chwili są zamontowane (rozmiar j.w). Jaką szerokość mogę założyć na te felgi aby nie obcierały i nie wyglądały dziwnie, a przede wszystkim jaki profil powinny posiadać aby za bardzo nie zmienić obwodu koła?

Opublikowano

Posiadam oryginalne 5-cio ramienne felgi Audi. Rozmiar opon jakie są na nich montowane fabrycznie to 205/55 R16.

Chcę kupić nowe opony letnie, trochę szersze od tych, które w tej chwili są zamontowane (rozmiar j.w). Jaką szerokość mogę założyć na te felgi aby nie obcierały i nie wyglądały dziwnie, a przede wszystkim jaki profil powinny posiadać aby za bardzo nie zmienić obwodu koła?

a felga to 7/16? a czemu nie moze bycfabryczny rozmiar?

Opublikowano

215/55 też jest akceptowalne bodaj

Opublikowano
  • Autor

Felgi mają rozmiar: 7x16.

Moje pytanie wynika z tego, że muszę kupić nowe letnie opony, a w przyszłym roku zamierzam zmienić samochód na B6 2.5 TDI Quattro i chciałbym przełożyć te kapcie do nowego samochodu.

W związku z tym, jaki rozmiar felg jest najpopularniejszy w B6 Avant 2002-2003r. 2.5 TDI Quattro 180km i jaki rozmiar ogumienia jest standardowo w nich stosowany?

Dodam jeszcze, że moje obecne auto ma obniżony seryjnie zawias (1BE).

Opublikowano

Do B6 to sie zakłada minimum 17" felgi, żeby to jakos wygladało.

Opublikowano
  • Autor

Patrząc na oferty sprzedaży to najczęściej spotykany rozmiar felg oryginalnych w A4 B6 to 16".

Zatem w jakim rozmiarze są opony: 205, 215 czy może 225?

Opublikowano

Zatem w jakim rozmiarze są opony: 205, 215 czy może 225?

Yyyyy w jakim są rozmiarze? Dziwne pytanie...

Na Twoich felgach nic szerszego bym nie zakładał niż 215 -chociaż i przy tej szerokości bym się zastanawiał.

Opublikowano

Ja mam chyba ta samą felgę i mam założoną oponę 215/55 i spoko siedzi

Co prawda opona troszkę jest bańkowata i 205 zdecydowanie lepiej wyglada wizualnie na tych felgach.

• 2 lata później...
Opublikowano

witam

mam założone w swojej a4 205/55/16 i chcę wymienić na 205/60/16.który rozmiar jest lepszy i jaki ma to wpływ na prędkość.

Opublikowano

witam

mam założone w swojej a4 205/55/16 i chcę wymienić na 205/60/16.który rozmiar jest lepszy i jaki ma to wpływ na prędkość.

Różnica w średnicy będzie prawie 3%. Teorestycznie dopuszczalne jest 2%. Wg licznika przy 100km/h będziesz miał 103km/h a przy 150km/h to 155km/h.