Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Dystanse pod felgę 5x110

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Wszystkich ! ;)
Ostatnio wpadły mi w oko fajne felgi, niestety rozmiar śrub to 5x110.

I tu moje pytanie czy dałoby wsadzić jakieś dystanse/adaptery pod tą felgę?
Felga 18" o szerokości 8J i osadzeniu ET35, jaki trzeba było by dać minimalny dystans, żeby nie obcierała o wahacz ? :wink:

Opublikowano

Dystansu 112/110 raczej nie ogarniesz. W takim przypadku jedyną opcją są pływające śruby

Opublikowano
  • Autor

A jak takie śruby się mocuje i jak to później wpływa na zachowanie i stan zawieszenia ?

P.S. Widziałem też coś takiego: http://olx.pl/oferta/dystanse-zmieniajacy-rozstaw-srub-5x112-na-5x100-CID5-ID3qYGn.html
Takie rozwiązanie by nie podeszło ? :decayed:

Opublikowano

Wkręcasz je jak każdą normalną śrubę ;) Link który podałeś nie działa, ale z jego treści widzę że chciałeś pokazać dystans 100/112, a w pierwszym poście piszesz o przejściu 110/112 - jest różnica

Opublikowano
  • Autor

Czyli jeśli chodzi o dystans to byłoby ciężko. Jest też coś takiego, tyle że chyba się nie łapię w tych oznaczeniach :P Chciałbym zamontować felgi o rozmiarze 5x110 w normalnym a4 b5 czyli bodajże 5x112, tu niby piszą że mają tego typu dystans: http://www.mapet-tuning.com/sklep/dystanse-zmieniajce-rozstaw-p-120.htmlale nie wiem do końca czy o to chodzi :) A bez dystansu nie byłoby problemu z ocieraniem kół o wahacze podczas jazdy przy zamontowaniu śrub pływających ? :wink:

Opublikowano

Mają całą rozpiskę dostępnych dystansów, ale przejścia 110/112 nie mają ;) Taki adapter jest nie tylko (chyba) niewykonalny, ale też mija się z celem, kiedy problem można rozwiązać pływakiem. ET35 dla 8J to dość "uniwersalny" parametr. Nie powinno nic ocierać

Opublikowano
  • Autor

Czyli jednak śruby pływające umożliwiają montaż tego typu kół. A nie ma jakichś negatywnych stron tego typu rozwiązań ? I jaki zestaw śrub zakupić bo widziałem, że jest ich dość sporo ? :)
P.S. Chodzi mi o dopasowanie tych felg: http://allegro.pl/felgi-opony-5x100-plw-18-polerowany-rant-i5154172014.html?utm_source=criteo&utm_medium=cpc&utm_campaign=alluserscro

Opublikowano

Dobra, teraz weź kilka wdechów i ogarnij pierwszy post... W temacie masz 110, potem pokazujesz link do felg z rozstawem 100. TO JEST DUŻA RÓŻNICA. Jeszcze raz:

Przejście 110 --> 112 - pływaki

Przejście 100 --> 112 - adaptery

Tylko szukając używek w 99% przypadków trafisz na adapter 100 (piasta) --> 112 (felga). Ty potrzebujesz odwrotną kombinację, która nie ukrywam że jest o wiele rzadsza

Opublikowano
  • Autor

Rzeczywiście... Wkradła mi się pomyłka :decayed: W takim razie temat mam raczej rozwiązany, te felgi odpadają :P Dziękuję za pomoc, w takim razie nadal będę szukał felg, raczej 5x112 :wink: