Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z centralnym zamkiem.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko!

Potrzebuję pilnej rady, bo mało paliwa, a klapki nie mam jak otworzyć :) sprawa ma się następująco: sam z siebie nagle przestał działać centralny. Nie otwiera ani nie zamyka żadnych drzwi, klapki wlewu, klapy zarówno z pilota jak i z kluczyka. Awaryjne działają, po wciśnięciu przycisków na pilocie kierunki mrugają, oświetlenie w drzwiach i pod nogami jest. W bagażniku w boczku coś bzyczy i to dość długo, ale zupełnie nic się nie dzieje. Doradźcie od czego zacząć diagnozowanie, bo nie chcę pół auta rozbierać.

Wielkie dzięki za pomoc!

Pozdrawiam,

Mateusz.

Opublikowano

Skoro pompka w bagażniku długo pracuje to najprawdopodobniej masz gdzieś nieszczelność na wężykach lub rozsypał się wirnik w pompce i nie może uzyskać odpowiedniego ciśnienia aby otworzyć/zamknąć zamki. Pierwsze co to dostań się do pompki (jest w bagażniku, po stronie pasażera za tapicerką), zdejmij wężyk ciśnieniowy, zatkaj czymś króciec (nawet palcem przytrzymaj) i spróbuj otworzyć/zamknąć. Jak pompka zapracuje krótko i poczujesz, że zasysa/pompuje powietrze to raczej winy trzeba szukać w nieszczelności na którymś z przewodów do zamków. Jeżeli jednak dalej pracuje kilka, kilkanaście sekund to trzeba rozebrać pompkę i zobaczyć co w niej się dzieje.

W razie problemów z pompką tutaj są pomocne tematy:

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/268066-naprawa-pompki-centralnego-zamka/

http://a4-klub.pl/index.php?/topic/52534-all-b5-wymiana-grafitowego-wirnika-w-module-centralnego-zamka/

Opublikowano

Jeżeli nie otwiera Ci się klapka paliwa, a musisz zatankować, to z prawej strony pod tapicerką jest jakiś element, który- po pociągnięciu- powinien odblokować klapkę ;)

O znalazłem

Edytowane przez Bose

Opublikowano
  • Autor

dzięki za odpowiedzi. no więc dobrałem się do pompki, mimo zatkania króćców pompka pracowała długo. wyjąłem ją i okazało się, że grafitowy wirnik jest w rozsypce. wolałbym wymienić sam wirnik, na allegro jest za nieco ponad 100zł czyli znośnie. Mam jeszcze pytanie, czy ten element z wirnikiem można przeszczepić z golfa 3? na jednej aukcji są niby takie z golfa pasujące m.in. do a4. to samo jest w linku z posta kolegi Starsky. byłoby mi to na rękę, bo mam dostęp do pompek z golfa 3 za 50zł czyli byłoby jeszcze taniej :)

p.s. co do otwarcia klapki to nie chciało mi się ściągać całego boczka, więc dmuchałem w te przewody od pompki i się otworzył, trochę łatwiej i szybciej :)

Edytowane przez Mateusz00

Opublikowano

Spokojnie dasz radę przeszczepić.

Opublikowano

Ja polecam z audi 80 ew. audi 100 c3, są grubsze. Jedź na byle jaki szrot i kupisz taką całą pompkę za 20-30zł i moja rada przełóż cały kompresorek, nie sam wirnik, gdyż wytarty jest już sam kołnierz wirnika i może nie długo podziałać, tak było w moim przypadku.

Opublikowano
  • Autor

Kupilem pompke z golfa 3 bo tylko taka była. Przelozylem wszystkie elementy grafitowe ponieważ nie bylo zadnej roznicy w grubosci i bez sensu w takim przypadku byłaby zabawa z lutownica. Wszystko smiga jak należy, koszt 50 zł + praca własna :) dzięki wszystkim za pomoc, jakby ktoś chciał to mógłbym jeszcze zorganizować pompki do golfa 3. Pozdrawiam!