Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Problem z prędkościomierzem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Problem zaczął pojawiać się około pół roku temu. Początkowo prędkościomierz podczas jazdy opadał do 0 na 5-10 sekund po czym podnosił się do odpowiedniej prędkości. Działo się to raz może dwa razy w tygodniu. Ostatnio przestał funkcjonować prawie całkowicie. Co jakiś czas pokaże prędkość ale momentalnie opada. Wszystko poza prędkościomierzem i licznikiem kilometrów działa. Dodam że panel klimatronika także nie pokazuje prawidłowej prędkości, gdy licznik podniesie się klimatronik też pokaże wyszą prędkość. A tak jest przeważnie 1, 2 lub 3. Gdy przekręce zapłon prędkościomierz podryguje, a klimatronik pokazuje te wartości do jakich podkoczy wskazówka.

Podmieniłem impulsator z Audi 80 B4 i problemy te same, mój w 80-tce działał bez problemu to wyklucza ten czujnik.

Vag nie pokazał żadnych błędów, a test wyjść przebiega poprawnie tzn. wskazówka porusza się płynnie i bez problemów. Wnioskując po tym, że nie ma błędów i test wyjśc jest ok, a klimatronik pokazuje to samo uważam że licznik jest sprawny.

I tu pojawia się mój problem. Co dalej?

Czy może być winna koronka w skrzyni biegów i jak się do niej dostać aby ją sprawdzić?

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam!

Opublikowano

Miałem podobnie i okazało się że problem leżał po stronie skrzyni, jednak auto poszło w ręce szwagra i on przy tym grzebał. Mogę się zapytać jak do tego się dobrał, ale chyba czeka Cię rozbieranie skrzyni, bo wiem że on naprawiał to przy okazji wymiany ślimaka w torsenie. No chyba że ktoś wie i może już teraz powiedzieć co i jak :-)

Opublikowano
  • Autor

Możesz spytać. Czy może jest dojście od boku skrzyni. Dokoła przegubu widać jakiś dekiel przykręcony chyba na imbusy.

Opublikowano

Rozmawiałem i szwagier tradycyjnie używał piwa jako schłodzenia i nie do końca pamięta :-) ale mówi że na 90% wszystko jest pod tym deklem :-) tylko pewności nie ma czy nie trzeba było skrzyni opuszczać.

Opublikowano
  • Autor

Rozmawiałem i szwagier tradycyjnie używał piwa jako schłodzenia i nie do końca pamięta :-) ale mówi że na 90% wszystko jest pod tym deklem :-) tylko pewności nie ma czy nie trzeba było skrzyni opuszczać.

Dzięki za podpowiedź. Ale chyba muszę szukać przyczyny w innym miejscu bo dziś licznik działał bez problemu. A troche km zrobiłem.

Opublikowano

Pomogłem ile mogłem :-)