Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Pukanie przy hamowaniu silnikiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jestem posiadaczem B5 95rok, 1.6 benz.

Od 2-3 dni słysze pukanie gdzies chyba z pod auta .Szczególnie głośno puka w momencie hamowania silnikiem lub gdy " ciężko mu idzie".Tempo stukania ,wydaje mi sie, delikatnie zależy od prędkości poruszania sie a nie obrotów.Wykluczam przeguby bo na zakrętach zawsze dobrze sie zachowuje.

Pukanie jest bardziej wyrazne gdy auto jest zimne i jest wilgotno na dworze czyli wczesne ranki i późne wieczory.

Stukot przypomina rytmiczne delikatne uderzanie jakiegoś metalowego pręcika o coś pokroju misy olejowej.

Najgorsze jest to że już kilka osób sie przysluchiwało i każdy uwaza że puka z innej strony.( ostatecznie raczej chyba bardziej strona pasażera i przód )

PS: gdy auto porusza sie z dowolną predkością, a bieg nie jest wrzucony lub mam wcisniete sprzeglo nic nie puka. Sam silnik moge piłować ponad 4 tys i też nic.

--------------------------------------

Narazie 4 mechanikow rozkłada ręce.Z obserwacji każdy szukał czegoś przy układzie jezdnym choć wydaje mi sie to wykluczone a gość który według mnie był najbardziej kompetentny raczej wyklucza skrzynie biegów..... ale to mnie dalej nie zadowala....

Jeżeli ktoś ma jakieś sugestie to bardzo prosze.

pozdrawiam :mysli:[br]Dopisany: 20 Październik 2008, 13:37_________________________________________________Może jednak ktoś podejmie temat.Każdy pomysł jest dobry. Burza mózgów w takim przypadku to jedno z lepszych rozwiązań.... pozdrawiam i czekam na wasze sugestie

Opublikowano

a silnik nie wpada w wibracje na wolnych obrotach, nie trzesie buda, ja bym zaczol od sprawdzenia poduszek pod silnikiem i skrzynia, jezeli beda ok to wtedy trzeba sprawdzic poloski i przeguby, przeguby nie zawsze beda strzelac przy skreconych kolach zwlaszcza wewnetrzne. Jezeli to bedzie w porzadku to wtedy sprawdz zawieszenie tylko szczegolowo plus uklad kierowniczy przekladnia drazki koncowki, i na koncu naj mniej prawdopodobne hamulce ale je wykluczam prawie calkowicie. Ale jezeli na wcisnietym sprzegle jest ok to ja bym szukal skrzynia sprzeglo poloski przeguby, posprawdzaj moze cos sie odkrecilo i tak puka. musial bym to slyszec i widziec wtedy bym bardziej szczegolowo mogl napisac od czego to morze byc.

Jak sie dowiesz co to, to daj znac

Opublikowano
  • Autor

bardzo Ci dziekuje.

Według mnie i mechaników u których bylem silnik pracuje bardzo kulturalnie.I nawet jak rano go odpalam to prawie go nie czuje i nie słysze....

A czym objawia sie dojechana poducha pod skrzynią ?

przez ostatnie kilka dni pukanie nie dawało o sobie znać.....

Jednak i tak jade z nim 3go list. do 4go mechanika, mimo że w moich oczach to "fachowiec" podpowiem mu co mi sugerowano .

Jeszcze raz dziekuje